Yorumsuz

Konu sahibi son olarak 1219 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
10351763_715762851800485_2349137430116262168_n.jpg

"1970'li yıllarda İzmir Bayındır'da kurşun- çinko madenini işletmeye soyundu. 1970'li yılların sonlarına doğru yaşanan akaryakıt sıkıntısı ve makine ithalatındaki zorluklar onu işletmenin kapısına kilit vurma noktasına getirdi. Borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünürken, karşısına Koç Grubu'na ait Tirebolu'daki madeni taşeron olarak işletme fırsatı çıktı. Bazı profesyonel yöneticilerin olumsuz rapor vermesine karşın o dönemde 80'li yaşların başında olan Vehbi Koç kararını verdi; "Bu işten iki taraf da kazanabilir. Alp Gürkan, bu madeni bizim için işletsin" dedi. Bu, Gürkan için dönüm noktası oldu: "Rahmetli Vehbi Bey'in öngörüsü doğru çıktı. Hem biz çok iyi kazandık, hem de onlara kazandırdık. Ben tüm borçlarımı temizleme şansı buldum." 2.5 yıllık işletme dönemi sonrasında Koç Grubu, "Bu işe kendimiz devam edeceğiz" kararı alınca Gürkan, Soma'da kömür madeni işine girdi.

Bir dönem, “marketlere” bile borcu bulunan Soma Holding’in kaderi, 2005’te Türkiye Kömür İşletmeleri’nden aldığı ilk kömür işletmesi ihalesi ile değişti. Firmanın, son yedi yılda kazandığı ihalelerinin toplam bedeli 60-70 milyar lira olarak hesaplandı.

Sabah-Taraf

- - -

Koç'larla zamanında anlaşma yaptıkları için onların adamı mı oluyor? Ticaret bu 2-2.5 yıllık ortak bir geçmişleri var adamların. Son 7 yılda aldığı ihaleleri neden görmüyorsunuz? Akp'li milletvekillerinin maden sahibini koruma çabasını neden görmüyorsunuz?

Varsa birşey çıksın fakat böyle facebook'ta sayfalarda dolaşan fotolarla gelmeyin buraya. 80'li yıllardan bahsediyoruz.

Ne komiksiniz yahu ..
Yıllardır Gülen cemaatiyle ülkeyi parselleyen akepeliler çıkar çatışmaşı yaşayınca cemaati " tu kaka " ilan ettiler ..
Şimdi de bütün ihaleyi maden sahibine yıkmak istiyorlar :)
Ulan bu madenin çalışma ruhsatını, denetimini uzaylılar mı yapıyor ? BUNLARIN SORUMLUSU HÜKÜMET DEĞİL Mİ ?

Bir de koç'un adamı olsa ne olur olmasa ne olur .. Ben hiç bir koç ailesi mensubunun BAKARA SURESİ İLE ALAY ETTİĞİNİ DUYMADIM GÖRMEDİM AMA MÜSLÜMAN OLDUĞUNU İDDİA EDEN AKEPELİ EGEMEN ŞEREFSİZİNİN NASIL DALGA GEÇTİĞİNİ HEPİMİZ DİNLEDİK ..

E bunu işçilerde söylemişti. Şimdi yangın çıkan bölge Koç zamanında kapatılmış, Soma Holding zamanında geri açılmış. Yani şimdi Koç vakt-i zamanında bu adamlar iş yaptı sonra ortaklığı bitirdi diye sorumlumu oluyor?

E al o zaman.

soma-holding.jpg

3soru : bu madenin denetimini kim yapiyor. Mufettisleri kim gonderiyor. Mufettisler gelmeden kim haber veriyor ve danisikli denetim oluyor ?

Burda veya hic bi yerde kimsenin maden sahibini savundugunu gormedim. Degil koc babamin oglu olsa yine de cezalarini cekmelidirler. Peki siz ayni seyi hukumet yetkilileri icin ictenlikle soyleyebiliyor musunuz ? Yine kafanizdan bi algi olusturmaya calisip hukumeti aklamaya calisiyorsunuz. 2 gun onceki basin toplantisi da bu amaca hizmet etti zaten. Star veya sabah gazetelerine bakarsaniz gorursunuz. Sevgili nil Daha gece diyordun benim yorumlarima bakin tarafsizim diye. Aha bu kadar tarafsizsin

59yQ2j.jpg

Yüzlerce maden işçinin yaşamını yitirdiği facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri'nin sahibi Soma Holding'in, son yedi yılda madencilik sektöründe toplam değeri 60-70 milyar doları bulan onlarca ihale aldığı ortaya çıktı.

Soma'daki facianın yaşandığı işletmenin sahibi Soma Holding'in 2005'ten beri aldığı ihale bedellerinin 60-70 milyar liraya ulaştığı iddia edildi.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre Soma Holding’in 2005 yılı öncesinde marketlere bile borcu bulunuyordu. Şirketin kaderi ise 2005 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri’nden aldığı ilk kömür ihalesi ile değişti. 2014 yılına kadar aldığı ihale bedelleri ise 60-70 milyara ulaştı.

Yüzlerce madenciye mezar olan madenin işletmecisi Soma Holding, 1984 yılında kuruldu. İzmir ve Manisa çevresinde küçük çaplı madenler işletti. 2004 yılına kadar şirket borç batağındaydı. Şirket borçlarını Koç Grubu’nun Tirebolu’daki madenini taşeron olarak 2,5 yıl işleterek ödedi.

2005 yılına gelindiğinde ise Soma Holding’in kaderi Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) alınan ilk ihale ile değişmeye başladı. Bu tarihten sonra şirket milyarlarca liralık ihaleyi aldı. İhalelerden bazıları ise şöyle:

SOMA GEVENTEPE: 8 Eylül 2005’te TKİ ile sözleşme imzalayarak Soma Geventepe maden sahasının işlemesini aldı. Yıllık 1 milyon ton kömür üretilmesi öngörüldü ve 2016 yılına kadar şirketin kömür çıkarması konusunda yetki verildi. 2012’de bu sahadan çıkan kömür için şirkete yaklaşık 90 milyon liralık ödeme yapıldı.

MERKEZ OCAK: TKİ, ek sözleşmelerle ihalesiz olarak Geven-tepe’nin yanındaki sahaları da şirkete vermeye başladı. Bu kapsamda, 2011-2012 yıllarında 6 milyon ton rezervi bulunan Geventepe’nin yanındaki Merkez Ocağı da şirkete verildi.

IŞIKLAR SAHASI: Soma’da bulunan Işıklar Sahası aynı dönemde Soma Holding’e ihalesiz olarak tahsis edildi. Bu bölgenin ise 20 milyon ton rezervi olduğu hesaplandı.

EYNEZ BÖLGESİ: Facianın yaşandığı bu saha daha önce Ciner Grubu tarafından işletiliyordu. Ancak, Ciner Grubu, 2009 yılında sahayı Soma Holding’e devretme kararı aldı. Bu sahada ise 15 milyon ton rezerv olduğu belirtiliyor.

ZONGULDAK SAHASI: 2011 yılında şirket adeta madencilik ihalesinde kadrolu hale geldi. Holding, Zonguldak Bağlık-İnağzı bölgesindeki kömür sahasının 36 yıllık işletme hakkını kazandı. Sahada 136 milyon tonluk kömür rezervi bulunuyor.

YENİ ÇELTEK SAHASI: 2013 yılında ise Yeni Çeltek AŞ’ye ait Amasya Merzifon’daki maden sahası Soma Holding’e devredildi. 35 yıllık işletme hakkı Soma Holding’e verildi. Yıllık 1,2 milyon ton maden üretilmesi öngörülüyor. Aynı bölgede 405 megavat gücünde bir de santral kurulacak.

TKİ ise Soma AŞ’den ihalesiz bir şekilde kömür temin ediyor. TKİ’nin ihtiyaç olduğunda ihale yaparak aldığı kömürden çok daha fazla para ödediği iddia ediliyor.

soL haber

Bence de fazla yoruma gerek yok.

Olaylara tarafsız bakabilmek önemli.

Facebook'tan veya Twitter gibi sosyal medya araçlarından alınan resimlerin, giflerin veya yazıların %90'ından daha fazlasının gerçeği yansıtmadığını söyleyebilirim.

Hepimizin kendi aklı fikri var çok şükür biraz düşününce ve %100 kesin bilgileri araştırınca doğruyu kendimiz görebiliriz.

Baktığınız zaman son zamanlarda Soma'da yaşanan olaylardan sonra Twitter'da bir resim dolanıyordu. Gören oldu mu? CHP'nin Soma'daki maden hakkında önerge verdiği ile ilgili. Düşündüğümüz zaman daha kötü durumda olan Zonguldak Kozlu madeni için değilde neden Soma için önerge yapıldığını düşünüp durdum hep. Ya da neden bütün madenler için önerge yapılmadı da Soma için yapıldı?

Ayrıca Soma'lı köylülerin, son zamanlarda trafo kontrolü için gelen bir kaç kişinin olduğunu da beyan etmiş. Bunlar kimlerdir, nedir?

Soma'da olayların çıkmasından sadece saatler sonra insanların pankartlarla meydana çıkması da ayrı bir tuhaflık. Ne zaman bastırdınız da ne zaman toplandınız da ne zaman çıktınız?

Mehmet Baransu'nun olaydan önce "Manisa'da deprem bekliyorum" demesi, trafonun tam vardiye değişiminde patlaması vs vs.. Daha çok var.

Biz birbirimize sallayaduralım, dış güçler keyif çatsın.

Olaylara tarafsız bakabilmek önemli.

Facebook'tan veya Twitter gibi sosyal medya araçlarından alınan resimlerin, giflerin veya yazıların %90'ından daha fazlasının gerçeği yansıtmadığını söyleyebilirim.

Hepimizin kendi aklı fikri var çok şükür biraz düşününce ve %100 kesin bilgileri araştırınca doğruyu kendimiz görebiliriz.

Baktığınız zaman son zamanlarda Soma'da yaşanan olaylardan sonra Twitter'da bir resim dolanıyordu. Gören oldu mu? CHP'nin Soma'daki maden hakkında önerge verdiği ile ilgili. Düşündüğümüz zaman daha kötü durumda olan Zonguldak Kozlu madeni için değilde neden Soma için önerge yapıldığını düşünüp durdum hep. Ya da neden bütün madenler için önerge yapılmadı da Soma için yapıldı?

Ayrıca Soma'lı köylülerin, son zamanlarda trafo kontrolü için gelen bir kaç kişinin olduğunu da beyan etmiş. Bunlar kimlerdir, nedir?

Soma'da olayların çıkmasından sadece saatler sonra insanların pankartlarla meydana çıkması da ayrı bir tuhaflık. Ne zaman bastırdınız da ne zaman toplandınız da ne zaman çıktınız?

Mehmet Baransu'nun olaydan önce "Manisa'da deprem bekliyorum" demesi, trafonun tam vardiye değişiminde patlaması vs vs.. Daha çok var.

Biz birbirimize sallayaduralım, dış güçler keyif çatsın.

Sorularına cevaptır ..

30 yıldır madencilik yapan Soma Grubu için Türkiye Kömür İşletmeleri ile 2009 yılında yaptığı rödovans anlaşması dönüm noktası oldu. 1600 civarındaki işçi 6500’e çıktı, kömür çıkarma maliyeti düşürüldü.

SOMA’daki faciadan önce son iki yılda tüm madenlerde 11 kez kaza yaşandı. Bu kazalarda 12 işçi hayatını kaybetti. Soma’da maden kazaları son yıllarda yoğunlaştı. 2011 yılında 12 Ocak’ta 1, 15 Ocak’ta 1, 29 Haziran’da 1, 2 Ağustos’ta 1 işçi; 2012 yılında eylül ve ekim aylarında 3 işçi; 2013 yılında 18 Ocak’ta 1, 26 Şubat’ta 1, 12 Temmuz’da 1, 3 Ekim’de bantta meydana gelen kazada 1, 20 Ekim’de 1 işçi hayatını kaybetti. 20 Ekim 2013 tarihindeki yangında 27 işçi de yaralandı.

Sorularına cevaptır ..

Hangisine cevap?

Soma’da maden kazaları son yıllarda yoğunlaştı. 2011 yılında 12 Ocak’ta 1, 15 Ocak’ta 1, 29 Haziran’da 1, 2 Ağustos’ta 1 işçi; 2012 yılında eylül ve ekim aylarında 3 işçi; 2013 yılında 18 Ocak’ta 1, 26 Şubat’ta 1, 12 Temmuz’da 1, 3 Ekim’de bantta meydana gelen kazada 1, 20 Ekim’de 1 işçi hayatını kaybetti. 20 Ekim 2013 tarihindeki yangında 27 işçi de yaralandı.

Zonguldak Koza'da veya Dilaver'de de kazalar oldu. Onları da bulmanı rica edicem

17 MAYIS 2010: ZONGULDAK'TA GRİZU PATLAMASI (30 ÖLÜ).

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in bu sözleri ise hafızalara kadındı.

MADENCİLERİMİZİN BEDENİNDE HERHANGİ BİR YANIK YOKTU, GÜZEL ÖLDÜLER"

2013 yılında Zonguldak Kozlu'da meydana gelen maden kazasında da 8 işçi yaşamını yitirdi.

8 OCAK 2013: KOZLU'DA GRİZU PATLAMASI (8 ÖLÜ)

Bunlardır .. Sonuç olarak son 3 yılda ard arda kazaların en çok meydana geldiği alan Soma olduğu için Soma için önerge verilmiştir .. Bundan nasıl bir paranoyaklık oluşturulmaya çalışıldığı trajik derecede komik ..
Mehmet Baransu'nun deprem bekliyorum tweti'de Manisa da ki don olayları sonucu mahsullerin heba olması üzerinedir eğer tweti okursan sen de anlarsın ..

Ve son olarak pankart hazırlamak saatler süren bir iş midir ki saatler sonra ellerinde pankartlar taşıyan insanları görünce şüpheye kapılıyorsunuz !! Ben mesela sana bir saat içinde bir düzine pankart hazırlayabilirim tek başıma ..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri