Yöneticinin görevleri,
İnsanların toplu halde yaşama zorunluluğunun getirdiği ilk ihtiyaç, yönetim
konusudur. Bir toplumun ihtiyaçlarının, dileklerinin, ulaşılması istenen amaçlarının
bulunması; toplumun bir düzene sahip olması ve bunun sürekli olarak geliştirilmek
istenmesi, çok doğal ve kaçınılmaz yaşantı kurallarıdır. Kuşkusuz bu kurallar toplumsal,
ekonomik, kültürel ve teknolojik kökenlere dayanır ve zaman içinde değişip gelişir. İşte,
sözü edilen yaşantı kurallarının gerçekleştirilmesi, bu konularla ilgilenecek bir ya da birkaç
kişinin var olmasına bağlıdır.
İnsanlığın toplum olma bilinci ile birlikte ortaya çıkan yönetim olgusunun bir sanat
olduğu, bütün bilimler tarafından kabul edilmektedir. Ancak bu kavramı her bilim kendi
bakış açısıyla değerlendirmektedir.
Çeşitli bilim alanlarına göre yönetimin anlamı şöyle açıklanabilir.
Toplum bilimcilere göre yönetim; bir sınıf ve saygınlık sistemi olarak
nitelendirilebilir.
İnsanların toplu halde yaşama zorunluluğunun getirdiği ilk ihtiyaç, yönetim
konusudur. Bir toplumun ihtiyaçlarının, dileklerinin, ulaşılması istenen amaçlarının
bulunması; toplumun bir düzene sahip olması ve bunun sürekli olarak geliştirilmek
istenmesi, çok doğal ve kaçınılmaz yaşantı kurallarıdır. Kuşkusuz bu kurallar toplumsal,
ekonomik, kültürel ve teknolojik kökenlere dayanır ve zaman içinde değişip gelişir. İşte,
sözü edilen yaşantı kurallarının gerçekleştirilmesi, bu konularla ilgilenecek bir ya da birkaç
kişinin var olmasına bağlıdır.
İnsanlığın toplum olma bilinci ile birlikte ortaya çıkan yönetim olgusunun bir sanat
olduğu, bütün bilimler tarafından kabul edilmektedir. Ancak bu kavramı her bilim kendi
bakış açısıyla değerlendirmektedir.
Çeşitli bilim alanlarına göre yönetimin anlamı şöyle açıklanabilir.
Toplum bilimcilere göre yönetim; bir sınıf ve saygınlık sistemi olarak
nitelendirilebilir.