Yolcu Hizmetleri Memuru

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - İş Hayatı ve Kariyer
Konu sahibi son olarak 23 gün önce görüldü
Ne Yapar?
Yolcu hizmetleri memuru, yolcuların terminale girişinden uçağa binişine kadar beynelmilel kaideler ve havayolu standartları kapsamında mesul olan; bilet, bagaj ve pasaport muayene işlemlerinin tümünde ve uçağın varışında yolcuların karşılanarak pasaport kontrolüne yönlendirilmesinde misyonlu kişilerdir.
Yolcu hizmetleri memurunun vazifiyeti, uçakla gelen yolcunun (arrival) karşılanması ve uçakla gidecek yolcunun (departure) işlemleri şeklinde çift doğrultulu işler.
Havaalanlarında check-in (uçuşa kayıt), bilet ve pasaport muayene, yolcunun uçağa alınması (boarding) esnasında bilet muayenesi, bagaj kabul, ailesinden ayrı uçan çocuklara refakat etmek, engelli yolcuların uçağa rahatlıkla alınması ayrı olarak kayıp ve hasar görmüş bagajların tutulması ve iadesi gibi defa istikametli tek görev verir.

Nasıl Olunur?
Yolcu hizmetleri memuru alabilmek için minimum lise tercihen akademi mezunu olmak gereklidir.
Her havayolu firması iş alımlarını ilan ettikleri kendisi kalifiye şartlarına ve açmış oldukları sınavlar neticenine göre yaparlar.
Yolcu hizmetleri memuru adaylarına kendisi şirketlerinin eğitim birimlerince esas ve uygulamalı eğitim verilmektedir.
Eğitim esnasında; uçak tiplerini tarife, uçak biletlerini tarife, evrak verileri, çağrı merkezi, halkla ilişkiler vb.
dersler verilir.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü doğrulusunda yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından mezun olan veyahut sertifika alan seyahat hizmetleri memuru adayları ise işbaşında alacakları esas eğitimler ile ilgili avantajlı konumda olurlar.

Çalışma Alanları/Ortamı
Havayolu şirketlerinin yer hizmetleri bölümlerinde ve havalimanında tespit edilen şirketlerin ofislerinde misyon yaparlar.
Çalışma saatleri esnektir.
Vardiyalı çalışma, gece çalışmaları ve hafta sonu çalışmaları lazım olur.
İş temposu dinamik ve yoğundur.
Kimler Yapabilir?
İnsanlarla iyi etkileşim kurabilen, defa iyi ecnebi dil bilgisine sahip (özellikle İngilizce) olan, dikkatli, mesul, toleranslı, güleryüzlü, sabırlı, çözüm merkezli kişiler

Geleceği
Tüm dünyada havacılık sektörü teknolojik devir hızının en yüksek bulunduğu sektörlerin başında gelmektedir.
Özel havayolu şirketlerinin çoğalmasıyla beraber de seyahat hizmetleri memuruna duyulan gereksinim artmaktadır.

Geri