Yoğurtla Pekmez Birlikte Yenmemeli! Neden Mi?

Konu sahibi son olarak 1277 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Birbirine çok yakıştığını düşündüğümüz, düşük bütçeli bir tatlı, kış aylarında direnci artıran, enerji veren, annelerimizin besleyici diyerek zorla yedirmeye çalıştığı pekmezli yoğurt aslında sandığımız kadar masum değil.

4f54a9f8be0d5f366f8bf9a248ca6d08.jpg

Zira ayrı ayrı birçok faydası olan pekmez ile yoğurt bir araya geldiğinde bu faydalarından ödün vererek birbirini nötrlüyor. Örneğin demir yönünden oldukça zengin olan pekmez vücuttaki kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayarak kansızlığa iyi geliyor. Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor. Sadece kilo aldıran bir gıdadan öteye geçemiyor.

bademli+pekmezli+yogurt_+copy.jpg

Diyetisyen Sevgi Eryılmaz, süt ve süt ürünlerinin demir emilimini azalttığı söyleyerek şöyle devam ediyor: "Çocuklarımıza daha besleyici bir ara öğün oluşturabilmek için yoğurdun içine konulan pekmez, kuru meyveler ve kuru yemişlerle tüketilen süt ve bu gibi birleşimleri yaparsak bu sefer demir eksikliğine sebep oluruz."

Vücuttaki demir eksikliğiyse anemiye yani kansızlığa dönüştüğü için dikkatli olmakta fayda var.

Ezberler bozulmaya devam ediyor: Dönerin yanında ayran içmeyin!

1283279_620x410.jpg

Sevgi Eryılmaz'a göre demir emilimini azaltacak birçok beslenme yanlışı alışkanlıklarımızın arasına çoktan girmiş durumda.

Örneğin dönerin yanında ayran içiyorsanız bu da aslında yanlış bir beslenme örneği. Zira Eryılmaz en sık yapılan hataları şöyle sayıyor:

"Dönerin yanında içilen ayran, kırmızı etin yanında yenilen yoğurt, balığın yanında tüketilen yoğurtlu mezeler, tavuğun yanındaki yoğurt, ayran, yumurtanın yanındaki peynir ve süt.

Çoğunlukla yanlış beslenmeden dolayı ortaya çıkan demir eksikliğini bu yanlış kombinasyonlarıyla daha fazla kötüleştiriyor, demir yüklü bir besin yerken onun emilimini sıfırlayan yiyecekleri de soframıza davet ederek aslında kendimize kötülük yapıyoruz."

Anneme bunu Vamptsapt aracılığıyla yollamalıyım, en sevdiği şey! Sağlıklı sanıyordu garibim.

Ç Ü R Ü T Ü L D Ü​

Bir kişinin fikri. Bilimsel bir araştırması varmı peki? Yok tabii ki. Herkes ağız tadına güvenmeli. Şimdiye kadar bir zararını gördük mü? Ot yiyen insanlar daha mı sağlıklı? Canan Karatay gibi sallayıp anlatanlar moda olmuş, milletin ağzının tadını bozmaya çalışıyorlar.

Pekmezi süte karistirip iceriz biz de.. dert ettigin seye bak.

Kaynatilarak yapilmis pekmezde demir yok diyolar zaten, olmayan sey nere gitcek? :nopsrn:

Yogurtla pekmez mi yenir arkadas ya.

Yoğurtla da çok güzel oluyor. Bir denemelisiniz. Süzme yoğurt ile Bal da çok güzel oluyor. Burdur taraflarında tatmıştım.

karlı pekmez daha güzel bence, bir de haşhaşlı..

demir eksikliğinden muzdarip olan birisi olarak, kırmızı et ile şalgam tarzı içeceklerin içilmesi demir emilimi açısından daha uygun olduğunu, ayrıca bol yeşillik tüketmeyi birde ete limon sıkın dediklerini duydum. yapıyor muyum? yoo -.- baağzen annemin zoruyla ancak..
amaan ölecez zaten bi şekilde. çok şaapmamak lazım

Kokusunu sevmiyorum pekmezin ne yoğurt ne başka şey , ı ıhh

Pekmeze limon sıkıp yenince kan yapıyormuş.
Pekmez sevmiyom ben ya.

ikisini ayrı ayrı sevmiyorum.:T:
birleşince kusarım heralde.
Ayh

Marla hanım bugün forumun ortasına kusmakta kararlı glb.

Evet :((( Lenacım

Bugünde bağzı şeylerden midem bulandı .

Pekmezin çeşitleri var. Her birinin tadı farklı. Marketlerde bir tek üzüm pekmezi var, o da sallama.

Annem'in yaptığı pekmez tatlısı var. O hariç ağzıma sürmem.
Kahvaltıda çayın yanında yoğurt yiyenler var.
Bu kombinasyonu değişmek zor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri