Yılbaşında Neden Hindi Yenir

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Hıristiyan aleminde Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı 25 ve 26 Ocak tarihlerinde Noel kutlamaları vardır. Noel bayramında çam ağaçlarını Noel süsleri süslerler birbirlerine hediyeler alırlar. Ancak Hıristiyanlar tarafından hindi Noelde değil 22 Kasımda Şükran gününde yenir. Yani bizim yılbaşında yenilmesi adet olarak gelen hindiyi Hıristiyan alemi şükran gününde yiyor.

O halde Şükran Günü nedir? Çeşitli kaynaklarda ki ortak bilgilere göre İngilizler, gemiden inip kıtayı keşfettiklerinde orada yaşayan Kızılderililerle karşılaşırlar. Kızılderililer onlara yiyecek verir, yabani Hindi avlamasını, mısır ekmesini öğretirler.

İngilizler aradan yıllar geçince kendilerine yardımcı olan Kızılderililer´e şükranlarını sunmak için İngiliz Vali William Bradford tarafından Kızılderililerinde davet edildiği ziyafet verilir. Daha sonra her hasat sonrası bu yemek adeti sürer. 1841 yılında o dönemin Amerikan başkanı Franklin Roosevelt tarafından meclise taşınarak her yılın Kasım ayının son Perşembesi ´Şükran Günü´ olarak, ulusal Bayram ilan edilir.

İşte Şükran Günü günümüzde de süren bir kutlama halini almış.Amerika’da 5 gün tatil olan günde hazırlıklar yapılıyor, giyinip, süslenip pişirdikleri hindilerini ailece yerler. Kısacası yılbaşında hindi yemek Hıristiyan adeti olmasa da şükran gününden esinlenilen bir gelenektir. Belki de yurt dışında yaşayanlar vasıtasıyla yanlış zamanda bize gelerek yılbaşında tüketilmesi adet olmuştur.

Ben meraktan almıştım birde herkes yılbaşında onu fırında yapınca insan özeniyor ama bizim ağız tadımıza hiç uygun bir et değil..

küçükken yılbaşılarında annem pişirirdi hep. artık yapmıyor neden bilmiyorum. eskiden neden yaptığını da bilmiyorum. sürü psikolojisi sanırım :honk:

Hristiyan'lardan bir sürü adet girmiş yurdumuza.
Ve milletimiz bilinçsizce bu adetlere takılıp kalmışlar.
Ne kadar üzücü bir durum :(

para tuzağından başka bir sey degil
bir sene komşumuz yaptırmıştı küçücük hindiye 250 tl vermişti hayretler icerisinde şahit olmuştum bu duruma

Hindinin görüntüsü çok hoş değil o yüzden etini yemeyi hiç düşünmedim :/

Bende şöyle bir şey okumuştum yılbaşıyla alakalı..

Amerika’nın keşfinde bulunan hindi Avrupa’da zamanın Hristiyan liderine hediye olarak götürülür;
Bunun üzerine papa hindiyi görünce ve ilk defa gördüğü hindiye bakarak :” Ne tür bir hayvan bu böyle, aynı Türkler gibi kırmızı suratlı,
Kabararak yürüyor, bunun adı Türk olsun.” Der ve Hristiyanların inanışlarınca her yıl başında Hz. İsa’ya bir Müslüman- Türk kurban etmek borç bilinirdi.
Bunun üzerine Avrupalı Hristiyanlar her yılbaşında bir kurban edemedikleri için Türklere benzettikleri ve de isimleri ne gariptir ki TURKEY (hindi) olan bu hayvanı keserler

Çünkü hindinin ingilizcesi Turkey!
ne oyunlar dönüyoooor ulaaan !
adsdsf :D

kurbanda koç, yılbaşında hindi yiyorum. iğrenç dünyalı adetleri işte ama tadı güzel. yemeye devam.

Annem hindi etini çok seviyor ya bi gün tadına bakayım dedim tavuk eti gibi :/

E tabii bu yıl başında yine yiyoruz.

Ritüller, toplumsal kimlikler, kültürel farklar giderek özünden uzaklaşarak popüler kültürle sadece ticari olarak görülmeye başlanıyor.

Bu yüzden yılbaşında hindi yemekle yememek arasında ki tek fark maddi imkanınızdır.

Geri