Yılbaşı Kutlamak Neden Günahtır

Konu sahibi son olarak 3383 gün önce görüldü
peki biri cikip kurban bayramini, kapitalizmle iliskilendirmeye kalksa cevabiniz ne olurdu acaba ??

hristiyan inanışına göre bu günü kutlayanlara bir sey demiyorum zaten kutlayabılırler ama hristiyan biri olmayıp bazı müslümanım diye geçinen insanların bu ozel güne anlam yüklemeleri hediyeler almaları elbette kapitalizme hizmettir
kurban bayramına gelince bu da inanca göre yerine getirilebilen bir vecibedir ve herkes evinde bahcesinde kurbanlık hayvan besleyemeyecegi için bu vecibesini yerine getirmek için almak zorundadır
bu ayrımın farkında olmak gerek bence
ha cok fahiş fiyatla bunu istismar eden insanlar da elbette kapitalist düşünce yapısına sahiptir nazarımda

İçki içip televizyonda çıplak dansözlere bakıcaksınız dimi o da yetmezmiş gibi hindiyi ortanıza alıp hayvanın her yerini parça pincik ediceksiniz ertesi güne baş ağrısı ile uyanıp evde kusmuk kokuları ile yeni bir yıla uyanacaksınız..Hadi buyrun kutlayın ben namaz kılıp dua edicem.. :D

Dillere pelesenk olmuş klasik söylemlerden kurtulamayan, bilgisiz fikir sahibi olmaya kalkan zihinlerin bu konu dahil hiçbir konuya sağlıklı yaklaşamayacağı aşikar ve bir kez daha kanıtlanmış.

İsmini zikretmeyeceğim bazı özel amaçlarla oluşturulmaya çalışılan toplumsal algı, insanları kendi kültüründen dahi uzaklaştırmaya yetiyor. Burada bahsettiğim yılbaşının kutlanması değil, kutlanmasına karşı kazanılmış 'zındık' fikirlerdir.

Zındık, eski dilden gelen birçok farklı anlamı olan, burada kavgacı, iyi eğitimi olmayan insan anlamında kullanılmış kelimedir. Avesta kökenlidir.

Müslüman olunmasını anlarım ama bildiğim kadarıyla İslamiyet kimseye kendi kültürünü inkar edip Arap kültürünü almasını, kültürel değerleri reddetmesini emretmiyor. Yılbaşı konusuna Hristiyan geleneği olarak yaklaşılmasına dair tezler ve anti tezler sunulmuş. Anti tezler olayın Hristiyan geleneğinden uzak bir anlamda gerçekleştiğine dair gerekli ama yetersiz delilleri sunmuş. Benim göstermeye çalışacağım gerçek ise, kendi atalarından ve kültüründen bihaber insanların konuya şaşkınlık yaratan hatalı bakışı.

Yeni yıl Türkiye'de yılbaşı, yeni yıl isimleriyle kutlanırken Kazaklar jaña jıl, Tıvalar çaa çıl, Özbekler yañgı yıl gibi isimlerle kutlarlar. Yılbaşının Türk tarihindeki yerine dair kaynaklardaki ilk belirtiler Çinli Çian Ken’in M.Ö. 119 yılında Çin hükümdarına sunduğu Hunların yaşayışıyla ilgili yazanakta Ergenekon destanından söz etmesiyle başlar. Kesin çıkış tarihi saptanamayan Türk takviminin yılbaşı günü de 21 Mart’tır. Biraz daha yaklaştığımızda “Kutadgu Bilig” ve “Divan-ı Lugat’it – Türk”te görürüz. Yılbaşının buradaki adı “yeñgi kün” Biruni’nin yazmalarında, Nizamülmülk’ün Siyasetnamesinde, Melikşah’ın takviminde, Uzun Hasan’ın kanunlarında, Selçuklu, Osmanlı, Türkiye sürecinde adını saydığımız veya sayamadığımız birçok belgede yılbaşı kutlamalarının duraksamadan bugünlere geldiğini görürüz.

Halk arasında “9 Mart Bayramı” olarak da bilinen bu bayram güneş ve ay dönüşümlü takvimler arasındaki belirsizlikten çıkıp eskiden 21 Mart günü ile aynı güne denk idi.

Yılbaşı Türkiye ve komşumuz olan Türk elleriyle Osmanlının yurt tuttuğu bazı Türk topraklarında şu adlarla kutlanmaktadır: Türkiye’de Nevruz, Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Mart Dokuzu, Mart Bozumu; Batı Trakya Türkleri’nde Mevris, Yugoslavya Türkleri’nde Sultan-ı Navrız, Kıbrıs’ta Mart Dokuzu, Kırım Tatarlarında Novrez, Gündönümü; Azerbaycan’da Bahar Bayramı, Novruz; Türkmenistan’da Nevruz adlarıyla kutlanır. Bu bayrama sayılan adlandırmalardan başka Azerbaycan’da “Bozkurt”, Kuzey Batı Türklerinde “Ergenekon” adları da verilmektedir.

Bu adlandırmalarda özellikle Nevruz sözü dikkate değerdir. Farslarla Türkler arasındaki etkileşimlerin sonucu olarak “Yengi Kün” sözünün çevirisidir.

Mersin-Silifke bölgesi Toros Yörükleri, yılbaşında ağaca “Mart İpliği” dedikleri bir çaput bağlayıp adak adarlar. Yaylalara çıkılır, gelen konuklar yayla evlerinde ağırlanır. Konuklar havaya silah atar, yayla başkanı da havaya bir el silah atarak gelen konukları selamlar. “Nevruzunuz kutlu, dölünüz hayırlı ve bereketli olsun” dualarında bulunurlar.

Malatya’nın Arguvan ilçesinde yılbaşı “Kış Bitti Bayramı” olarak kutlanır.

Kaynakça

1, Türklerde Yılbaşı ve Bahar Geleneği, Prof. Dr. Ahmet Pirverdioğlu, Türkler Ansiklopedisi, 3. Cilt, Sf 44
2, Tarihte ve Mitolojide Nevruz, Yrd. Doç. Dr. Hasan Tutar, Türkler Ansiklopedisi, 3. Cilt, Sf 611
3, Nevruz ve Renkler, Yayına Hazırlayanlar Prof. Dr. Sadık Tural – Elmas Kılıç, Atatürk Kültür Merkezi
4, Osmanlılarda Nevruz Kultlamaları, Yusuf Halaçoğlu, Nevruz ve Renkler
5, Bahaeddin Ögel, Türk Mitolojisi, 1. Cilt

Daha uzundu, özetini aldım.

Aslında mesele yılbaşı kutlaması değil, yılbaşı kutlamanın yolu ve yöntemi. "Böyle kutlanmasını sevmiyorum" düşüncesine saygı duyarım ama kutlama yapılmasını saçma sapan nedenlerle ahmakça farklı noktalara bağlamak şaşkınlığın alasıdır.

islam dinine mensup insanlar icin muslumanligin turklukten daha once geldigini cikarabiliriz sanirim buradan

İyi de burada dine aykırı kültürel aktivite yok. Delil olarak sunulan ayette onların bayramlarını kutlamayın ifadesi geçiyor. Bu, kendi bayramları.

2. Kâfirlerin bayramlarına katılmak, onlara bir tür sevgi ve muhabbet beslemektir. “Ey iman edenler, yahudileri ve hristiyanları dostlar edinmeyiniz. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. İçinizden kim onları veli (dost) edinirse, muhakkak o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğunu hidâyete erdirmez.” (Mâide: 51)

Yarattığı şeye pislik gözüyle bakan o da yetmezmiş gibi insanların da bu iki dine mensup olan insanlara pislik gözüyle bakmasını isteyen bir yaratıcı var karşımızda.

Allah aşkına,elinizi vicdanınıza koyup düşünün!! Hiç bizimle teravih kılan bir rahibe gören oldu mu? Ben görmedim. Hiç kâbe ziyaretinde tekbir geriren hıristiyan, kurban bayramında kurban kesen hıristiyan gördünüz mü? Ben görmedim. Görseydik biz sevinirdik , heyecana kapılırdık müslüman mı olacak acaba diye ya da oldu mu ki diye.. Ama ben noel ağacı ve noel baba yanında fotoğraf çektiren, ağaç süsleyen ,parti yapan, dükkanına noel baba figürleri koyan çok gördüm.. Acaba müslüman değil mi diye mi sormalıyım şümdi .Ya da hıristiyanlığa mı geçecek diye hz İsa nın doğumunu kutluyor hıristiyanlar.Onu Allah ın oğlu diye nitelendiriyorlar.. Bu şirk tir.. Hiç mazeret bulmaya çalışmayalım..Ne diyor peygamberimiz. "Kim bir kavme benzerse onlardandır" .. Rakı balık dansöz özel kıyafet rezervasyon filan... Aklımızı vicdanımızı sorgulamalıyız.. Ölüye okunan yasinlerle ahiret kurtulmaz... Güvenme kimseye.. Üç kuruş fazla kazanacağım diye, insanların hoşnurluğunu kazanacağım diye Dininimizi aklımızı vicdanımızı satmayalım dimi ...

Her yıl başı olduğu gibi gider kutlarım. 25 aralıkta allahın peygamberi doğmuş bu noel gunahtır sacmalığı bazen sıkıcı oluyor

bence bunun ne dinle ne isayla ne de günahla bi ilgisi yok, bunlar işin kılıfı. bu söylemi ortaya atan kişiler genelde eglenmesini beceremeyen, asosyal ezikler olduğu icin ben eglenemiyom kimse eglenemesin modunda takılıyolar. onun icin de böyle sacmasapan haklı olsa bile günahı sadece bireyi ilgilendiren diğer kişilere afedersiniz bok yemenin düştüğü konuları deşip duruyolar. cidden zihnen sağlıklı bir insan kendi inancı doğrultusunda hareket eder ve amaaan banane kim napıyosa yapsın der geçer. ama işte aksini iddia eden pek çok işaret var boylesi konularda. psikolojik yardım alayınıza iyi gelir benden tavsiye, hiç bir sorun çözümsüz değil çünkü.

dipnot: 3 yıldır kişisel tercih olarak yeniyıl kutlaması yapmıyorum.

Yılın sonunu kutlayın, sevaptır.

Yılbaşı ne kadar günahtır bilemem , benim için o günün farklı bir değeri yok o ayrı ama bence gunah olan özel günlerde insanların alkolün içinde yüzüyor olması ve eğlenme amacıyla yaptığı aşırılıklardır.Bu yılbaşında olsun ya da olmasın her durumda aynı derecede günahtır diye düşünüyorum.

Yılbaşı - noel Hristiyanlar tarafından 25 Aralık - 6 Ocak tarihleri arasında Hz. İsa'nın (A.S.) doğum yılı olarak kabul edip kutladıkları bir olay. Doğu Hristiyanları Hz. İsta'nın (A.S.) doğum tarihi olarak 25 Aralığı, Batı Hristiyanları ise 6 Ocağı baz alıyorlar. Hal böyle olunca 25 Aralıkta Cristmas dedikleri dinsel bayramlarını Batıyla beraber 6 Ocağa kadar kutluyorlar. Araya da yeni yıl girince onu da bir şekilde içine katıyorlar.

Çam ağacı süsleme geleneği de Kuzey Avrupa halkları arasında yeşil ağaç verimlilik, bereket ve üretkenliğin sembolü olarak kabul gördüğünden meydanlarda ve evlerde bu ağaç süslenerek dinsel bayram ritüeli yerine getirilir.

Bu bilgilendirmeden sonra şahsi düşüncem; yıkarıdaki bilgilere baktığımızda bizim kültürümüzde yer almayan bulgular. "Kim bir millete benzemeye çalışırsa, o da onlardandır(1)" Hz. Muhammed (S.A.V) kendi zamanında inanmayan bir kişiye benzememek için zaman zaman saçını uzatmış veya kısaltmıştır. Yine aynı zamanda bir takım davranışlarını değiştirmiştir. Buna en iyi örneklerden birisi de Muharrem ayında tutulan orucun günlerindeki değişikliktir. Güncel olarak bu yaklaşıma baktığımızda görüntü olarak milletleri birbirinden fark etmek pekde mümkün değil, fakat gerek düşünce tarzıyla, gerek yaşamsal farklılıklarla veyahut örf ve adetlerle bunu ayırmak pekala mümkündür.

Hz. İsa' da (A.S.) Allah'ın göndermiş olduğu bir peygamberdir. İmanın şartlarından biri olan Nebi ve Resullere iman şartı Müslümanlara inanmayı emreder. Hz. Muhammed'in (S.A.V) doğum gününde yani kutlu doğum haftasında kalkıpda hiç bir Müslümanın çalgı, çengi ve eğlenceyle bu olayı kutlamadığı gibi, Hz. İsa'nın (A.S.) da doğum gününde kalkıpda bu şekilde kutlama beklenmesi abste iştigalden başka bir şey değildir.

Bu yüzden yukarda vermiş olduğum bilgilerden yola çıkarak yıl başı kutlaması günahtır. Kalkıpta buna günah değildir demek daha büyük günahtır. Müslümana emrolunan daha doğrusu tüm insanlığa emrolunan kötü olanı dile getirmek ve karşıdakine beyan etmek bunun yanlış olduğunu söylemeyi gerektirir. Ama kalkıpta "yıl başı kutladığın için cehennemde yanacaksın, kafir, munafık vb." gibi cümleler sarf etmek kimsenin haddine değildir. Serap'ın da dediği gibi herkesin günahı kendine.

Bir elde kadeh, bir elde Kuran;
Bir helaldir işimiz, bir haram.
Şu yarım yamalak dünyada
Ne tam kafiriz, ne tam müslüman!

Ömer Hayyam

Güzel bir yıl geçirmeniz temennisi ile.

(1): Ebu Davud, Libas:5

Dört dörtlük müslümansınız ya yılbaşı kutlamayın. Haram yer, yılın her günü içki içer, sabah namazı huzurdur der bayramdan bayrama namaz kılar ama yılbaşını kutlayana da kafir der. Sakın kutlamayın sakın.

Arkadaslarla dışarı çıkmak ta mi günah? : p
Taksimde toplanan gerizekali abaza apaçiler in kaçı Hristiyan?
Madem örf adet ve goreneklere bağlı bir Müslüman toplum olduğumuzu düşünüyorsunuz o halde neden bu insanlar başkalarına saygı duymuyor?
Çelişkilerle dolu insanlar .. insanlarımız. ..

Yeni bir yılın gelişini kutluyoruz biz vallahi kafirlikten değil :p

Geri