Yerel seçimde ittifaklar olmalı mı?

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla ittifaklar yine gündeme geldi. Hükümet cephesinde ittifaklar büyük oranda belliyken, muhalefet cephesinde kamuoyuna yansıyan kesinleşmiş herhangi bir durum şu ana kadar yok. Birbirine benzemeyen, taban tabana zıt bir çok siyasi partinin adı yavaş yavaş aynı cümlenin içinde geçmeye başlıyor. Geçmiş seçimde yaşananları ele alınca pazarlıkların döneceği, kazanmak adına olmaz/olmamalı denilecek söylemlerin söyleneceği, velhasıl çok su kaldıracak bir döneme gireceğimiz aşikar. Özellikle İstanbul ve Ankara için.

Genel görüşünüz nedir?
İttifaklar olmalı mıdır?
Muhalefet bir araya gelebilir mi?
Gelirse yine masadan kalkma mevzusu gibi sağlıksız bir süreç yaşanır mı
Kim muhalefete yanlar kim hükümet cephesine yanlar?
Pazarlık yapmak doğru mu?

vs.

kaç saat olmuş, şu konuya bir cevap yazılmamış. kimsenin heyecanı, inancı kaldığını düşünmüyorum. kabullendik.

Türkiye 1945 yılında çok partili sisteme geçiş yaptı. Bu sistemi aslında demokrasininde bir gereği gibi düşünebiliriz. Çünkü her siyasi partinin iç dinamiği, ideolojisi ve politikaları birbirinden farklıdır. Çoğulculuk her zaman iyidir insanlara seçim hakkı sunar, vatandaşın kendine yakın olan görüşü benimsemesini sağlar ve mecburiyeti ortadan kaldırır. (Tabi akl-ı muhakemesi olan insanlar için) Genel seçimlerde ittifak olayının maalesef pek işe yaramadığını gördük ve 21 senedir iktidar olan anlayış hala hakimiyetini sürdürmekte. İttifak durumunda partilerin birbirine dayatma ile iç dinamiklerine karşı zıt düşecek kararlar alıp uygulamalarını da çok mantıklı bulmuyorum.
Hür ve müstakil olmak iyidir..

Eskiden olsa duruma göre mantıklı bulabilirdim ancak son seçim ders oldu ve belediye seçimi de olsa ittifak düşünülmemelidir.

Bence Allahlari varsa bi salsinlar artık ülkeyi. Hindistana yaklastik sayelerinde halk gucuyle ayakta Duran tek ülke haine geldik. Ah o makarnacilar yokmu onlar bu hâle getirdi bizi. Ülkede okumus aydin kimse kalmadi. Bir avuc cahil cuhelanin éline kaldi güzel ulkem. Mb bile krese donmus ne bekliyorsunuzki
Bu secimde ne olursa olsun adam sistemi öyle bir kurduki domino gibi kendi yikilinca hiç birsey ayakta kalamaz yerine gelende yikiklari toplamaktan onune bakamaz. S.ctin agzimiza Tayyip beeey.

Bildiğim tek şey , son iki seçim at izinin it izine karışmış olması

Tıpkı her şey gibi siyasette eskiden güzeldi.
artık ideolojik bir siyaset anlayışı göremiyorum ,bu da siyasettin yurttaşlar çıkarına değil de kişisel çıkarlar doğrultusunda olduğunu gösteriyor . Aklı olan mantığı ile yolunu belirler

İttifuck olmalıdır.
Bu şehirde benim adayımın şansı yüksektir ben çıkarırım. Şu şehirde senin adayın güçlüdür sen çıkartırsın. Ha öteki şehirde kafa kafayasındır, bol şanslar diler çift dalarsin.

At binenin, kılıç kuşananın. Ne diyelim şimdi ?

İttifak dediğin şey açık, şeffaf ve ön görülebilir olmalı. Bunun yanında da ittifak içindeki her öznenin misyonu, görevi, konumu da baştan belirlenmeli. İttifak içindeki partiler de asgari müştereklerde ortaklaşabilmeli. Şimdi gelelim Türkiyeye ;

AKP iktidarı güç kaybetmeye başladığını ve tek başına iktidar olamayacağını anlayınca ittifak sistemini getirdi ve yanına MHP yi aldı. Tam olarak yukarıda bahsettiğim tarzda bir ittifak kurdular. AKP büyük iktidar ortağı, MHP de alkışçısı. Seçimden sonra bakanlık istemediler, görünür mevkileri istemediler. Devlet bürokrasisi, yargı, kaymakamlık gibi alanlarda imtiyaz istediler ve aldılar. Son derece açık , şeffaf, sınırları önceden çizilmiş öngörülebilir bir ittifak.

Muhalefet kanadı ise 5 benzemezi bir araya getirip dışarıdan 2 benzemezin desteği ile ne idüğü belirsiz ucube bir ittifakımsı sistem kurdu. Tam olarak şöyleydi ; AKP artıklarından iki tane, aşırı siyasal islamcılardan bir tane, merkez sağ görünümlü ve junior AKP gibi davranan bir tane, ulusalcı/kemalist görünümlü statükocu bir tane parti bir araya geldi. Dışarıdan da terörize edilmiş bir tane, cihangir solcularından oluşan bir tane partinin desteğiyle seçime girdiler.

Görünürde kocaman bir mutabakat metinleri vardı ama henüz ortak Cumhurbaşkanı adayı konusunda dahi uzlaşamıyorlardı. Hal böyle olunca da kaybetmeye mahkum kaldılar.

Ben ittifakları destekliyorum. Mevcut sistem bunu zorunlu kılıyor zaten. Ama geçen seçimden tecrübe edinip ne “eşeğin büyüğünü ahırda unutmalı” ne de “Dışarıdan destek, gizli ittifak” gibi saçma salak kalıpların arkasına sığınmalı.

Kesinlikle olmamalı hatta genel seçimler de dahi olmamalı. Koalisyonlar seçim öncesi değil sonrası seçmenin verdiği karara göre yapılır. Ama burası Türkiye ve sular hep tersine akıyor.

Kim muhalefete yanlar kim hükümet cephesine yanlar?
bu güzelmiş:D

Geri