Yere düşen ekmeği üç kere öpüp kenara koymak

Konu sahibi son olarak 3077 gün önce görüldü
yere düşen ekmeği üç kere öpüp kenara koymak

Alışkanlık :p

Bir kere de yetmez illa 3'lenecek :D

evet :D Yere düşürdüğüm ekmeği 3 kez öpüp yerine koyarım. Neden 3 hiç sorgulamadım :d

* 3 sıklıkla kullanılır. Ekmeği 3 defa öpmek , Allah'ın hakkı üçtür gibi. O sebeple olabilir.

* Yerden alın da öpmesi kusur kalsın.

Nimete olan saygıdan yapılan bir eylemdir.

Şürkümüzü bilmek lazım ;)

Ya hakikaten niye üc. (: Öpmek gereksiz ama, mutlaka yerden almak lazim.

Şimdilerde ekmek bol... su boll...kısaca nimet boll... çok şükür.ne yazıkki türkiye şimdilerde ne ekmeğin ne nimetin kıymetini biliyor çöpten ekmek toplıyanlar var yahu hiç bişey bilmiyorsan afrikayı gözünün önüne al.Sen sen ol kıymetli olan ekmeğe hürmet et.!

Daha az önce yaptığım eylem.
Ekmeğe nimete saygı.

Muhtemelen yere düştükten sonra yenileceği kalmayan ekmeğe yapılan muameledir. Öpme işlemi öncesi yenileceği varsa da bu olay sonucu yenilme olasılığı kalmayan ekmektir. Şahsen yere düşen ekmeği duruma göre yiyebilirim. Ama 3 defa öpülen ve tüm tükürük salgılarının bulaştığını düşündüren ekmeği yiyemem.

Pek inancli olmasam da her yere ekmek dusurusumde opup-alna koyma eylemini uc kere tekrarlarim.

Yere düşen ekmeği yerden hızlıca alıp 3 defa öpüp alnına koyan güzel çocuklar Yok artık

307x173.jpg

Bir çeşit ritüel sanırım. Yaşlı kişilerde daha fazla görülen. Kıtlık, fakirlik görmüşlüğün bir getirisi olarak belli kesimlerce gelenekselleşmiş ve alışkanlık haline gelmiş olabilir.
Dini bir ritüel olamaz gibi geliyor kökenine dair bir bilgim olmasa da.
Nimete saygı gibi. Böyle bir şey yapmadım, ailemde de görmedim ancak "ekmek"e ayrı bir mana atfediliyor toplumsal hafızada. Mesela ekmek atılmaz, mutlaka değerlendirilir. Çöpe atılmaz, ayrı bir yere bırakılır.
Bilemiyorum masum geliyor bu saygı biçimi, alışkanlığım olmasa da.

saygıdan bunlar nimete saygıdan
ama ne o çocuklar kaldı şimdi nede saygı
insan düşene seviniyor şimdilerde

Hala yaparım hatta ekmek aldığımda belden yukarıda taşırım ekmeği eski alışkanlıklardan vazgeçilmiyor..

Öyle bir masumluk, kıymet bilirlik, saygı hali işte.
Çok tatlı değil mi ama yapılan eylem

Geri