-
-
-
-
-
Yılbaşı veya yeni yıl, bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. Yılbaşı yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır. Türkiye dahil Gregoryen takviminin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. Yeni yıl bir Hıristiyan bayramı olan ve Hz. İsa'nın doğuşunu kutlayan Noel'den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak bazı ülkelerde Noel ve yılbaşı tatilleri birleştirilir. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel'de gerçekleştirilir. Vikipedia'dan aldığım bu bilgiyi neden verdiğime gelince, bildiğiniz gibi yeni yıla girmemize sayılı günler kaldı. Gazeteleri ve televizyonu her açtığımda ağaç katliamı haberleriyle karşılaşıyorum. Bugün yine ajanslara ağaç katliamı ile ilgili haberler düştü. İllerdeki Orman müdürlükleri, yılbaşı için alarma geçmiş, ormanlarda nöbet tutuyorlarmış. Fotoğraflar içler acısı. Benim asıl sözüm yeni yılda ağaç süsleyenlere. Talep var ki bu ağaçlar kesiliyor. Çocuklarımıza ağaç süslemeyi öğreteceğimize onlara ağaçları korumayı öğretsek daha iyi değil mi? Bir günlük zevk için can damarlarımızı kesmek niye? Üstelik bizim kültürümüzde ağaç süslemek diye bir şey yok. Hayır, illa ağaç süslemek istiyorum diyorsanız bunların plastikleri var. Ya da saksı içinde satılan fidanlar varmış... Merakınızı aldıktan sonra bu fidanları parklara ya da bahçenize dikebilirsiniz. Böylece doğayı katletmek yerine geleceğimize katkıda bulunmuş olursunuz. Kesilen yılbaşı çamlarının özellikle genç ormanlardan seçildiğini biliyor musunuz? Sorumsuz insanların bir gecelik eğlence uğruna, yetiştirdikleri fidanları kesip maddi menfaat sağlamaya çalışması gerçekten birçoklarınız gibi benim de kanıma dokunuyor. Eğer siz de, çevrenizde bir günlük zevk için geleceğimizi katleden hırsızları görürseniz 'Alo 177 Orman Yangın Hattı'na bildirmenizi tavsiye ederim... Zira yetkililer bunu vatandaşlardan özellikle istiyor. Yeni yıl benim için yeni umutlar, yeni başlangıçlar, yeni sevinçler demek... Yeni yılı nasıl kutladığımın ya da kutlayıp kutlamadığımın bir önemi yok! Yılbaşında ister ağaç süsleyin isterseniz Noel Baba'ya inanın beni zerre kadar ilgilendirmez tabi... Yeni yılda hani hediye de alsam fena olmaz! Kimse kimsenin inancına yaşayış şekline karışmasın, kimse kimseye kendi düşüncelerini empoze etmeye kalkmasın tabi... Herkes kendi doğrularıyla, hayat görüşüyle, inançlarıyla ya da inançsızlığıyla yaşasın... Ama söz konusu olan benim, bizim, sizin hepimizin ormanları olunca bu konuya değinmeden geçemedim. Sanırım her konuda olduğu gibi bu konuda da eğitim çok önemli... Sonuçta yeni yılı illa ağaç başında geçirmek isteyenlere çok güzel alternatifler sunulmuş. Umarım bunu göz önünde bulundururlar.