Yasakların Çekiciliği

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Her şey meraktan.
O elmaya el uzatılacak, insanın hamurundan mütevellit.

Ne gibi yasaklar mesela?

Böyle bir çekicilik var mı mesela? Ben yasakları pek de çekici bulmuyorum.
Hani zor olanın bir çekiciliği olabilir ama yasaksa ı-ıh.

Bir de ne tür yasak, evet bence de doğru soru bu.
Sonra söz konusu "yasak"ın yasak olduğu kim tarafından belirlenmiş, kim karar vermiş? Bu soruların cevapları önemli.

Mesela plakama ceza yazilabilseydi, Türkiye'de en cok kırmızı ışık ihlali bana yazılırdı herhalde. Bize her yer yeşil.

Çekici gelmesinin sebebi genelde neden yasak olduğuna dair duyduğumuz o müthiş merakla ilgilidir zaten. O merakı gidermenin tek yolu da yasağı delmektir. Tabi her merakta yasağının çiğnenmesi anlamına gelmez, bazı yasakları delmek yürek ister. ( aklıma gelmişken, bkz ; Yasak Delme Saati / İhsan Sönmez )

Yasağın ne olduğundan ziyade yasağı kimin koyduğu önemli benim için.
Benim problemim kişilerle.
Kamusal ya da hukuki bir yasaksa problem yaşamadan uyarım zira evrenseldir ve gereklilik söz konusudur.
Dini bir yasaksa nefsimin elverdiği müddette uyarım, uyamamayı ise yasak olmasına bağlamak bence pek doğru değil. Yasak olmasa zaten yapılacaktır tek fark o zaman herhangi bir pişmanlık ya da huzursuzluk yaşanmayacaktır.
Birisinin özel olarak koyduğu bir yasak ise koyarken ki üslubu ve nedeni önemli. Diklenir ya da diretilirse inadına yapabilirim. İşte sorunum tam olarak burada.

Üfler,cizlar var.
Birde midesizlik,yasaga "yavrum" dedirten.

Toplum genelinde "başkasına ait olanı elde etme" çekiciliği mevcut.

Geri