Yaşadığımız salgında alınan tedbirler sizce yeterli mi?

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 34 gün önce görüldü
Bu sürecin sonunda psikolojik etkilerin daha çok olacağını düşünüyorum. Hem başka ülkelerden gelen kötü haberler, hem ülkemizde sürecin kötü yönetimi ve ölü sayısının artması hemde gelecek kaygısı endişe verici.

Climax doktorsan baş ağrım var, boğazım da ağrıyor, ne yapmam gerek?
Boğaz spreyi. Günde iki kez iki fıs (farhex sprey mesela)
İki üç gün günde iki defa parol al
Ateş takibi yap
Öksürük olacak mı bak
Nefes darlığı olacak mı kontrol et

Boğaz spreyi. Günde iki kez iki fıs (farhex sprey mesela)
İki üç gün günde iki defa parol al
Ateş takibi yap
Öksürük olacak mı bak
Nefes darlığı olacak mı kontrol et
Şu an iyiyim, teşekkür ederim. Soğuk algınlığı muhtemelen. Basit bir soğuk algınlığından da nem kapıyoruz.

İnsan birden şüpheleniyor, bende de mi? yoksa diye.

J1iiNf.jpg

Bu sürecin sonunda psikolojik etkilerin daha çok olacağını düşünüyorum. Hem başka ülkelerden gelen kötü haberler, hem ülkemizde sürecin kötü yönetimi ve ölü sayısının artması hemde gelecek kaygısı endişe verici.

Süreci takip ettiğini çeşitli mesajlarında okudum.
Ölü sayısı ve vaka tırmanışı 17. Günü italya ile karşılaştırdığımızda sanırım onlardan kötü durumdayız.

İşin kötü tarafı kriz yönetimi konusunda dünya berbat durumda...
Özelliklede biz. Sanırım önümüzdeki süreç bize 2009 mali krizini mumla aratacak ve böyle giderse salgının bitmesiyle sömürge arayışları baş göstetecek ve olası savaşlar yada istila hareketleri kaçınılmaz olacak.

@Lefty salgının ülkemize gelişinin okadar gerilere gideceğini düşünmüyorum. İlk vaka tesbitinin en fazla 1 ay gerisinden ülkede varlık gösterdiği kanaatindeyim. Onun dışında hastalık pnömöni ile beraber seyretmekkte ve influenza benzeri semptomlar göstermekte olduğundan hastalığı geçirmiş olduğumuzu yada çok önceden ülkeye geldiği gibi varsayımlarda bulunmak normal, lakin gerçekte durum farklı...

Şuan yoğun bakım hastası, hastalığın seyrine bakıldığında çok fazla, sağlık sistemimiz çok pohpohlanıyor oysa gerçek çok farklı, bulunduğumuz konuma göre, düne göre kıyaslarsak gerçekten çok iyiyiz. Ama salgınla mücadelede çok iyi rol aldığımız konusu sanırım biraz abartı...

Daha önceki yazımda 3 önerim olmuştu bununla alakalı olarak kafamda değişen hala birşey yok.

Uzun vadeli bir sokağa çıkma yasağının sonucu bile iç savaş senaryosu çizecek kadar tehlikeli...
Ülkenin sosyal ve ekonomik düzeyini bilen birsi sosyolojik olarak bunu rahatlıkla farkedebilir...

İnşallah ben kötü düşünüyorum, durum daha iyidir ve başarırız...
Ama bu anlamda umudum çok az.. :(

Hayır o değil de ünlülere yaptırdıkları kamu spotlari beni deli ediyor. Adam malikaneden "evde kal" diyo. Ulan kerkenez. Millet iki göz odada beş nüfus birbirini tartaklamaya başladı.

Wuhan kenti disinda hicbir ulke yeterli onlem alamadi malesef!!! Butun ulkeler sinifta kaldi.

Ben icerde kalamam.
Daralirim.

@Qasem

Sağlık sistemi ne durumda bilemiyorum fakat önemli olan şu kritik süreçte hasta olmamaya çabalamak gibi görünüyor. Hepimiz eninde sonunda bu virüsle tanışabiliriz. Rüştü Reçber, aniden gelişen semptomlarla hastaneye kaldırılmış ve geçen gün bir doktor da aynı şekilde hiç belirti vermeden hastanelik olmuştu.

Virüs hakkında yeterli bilgiye sahip değiliz ve yolumuz çok uzun. İnsanlar adeta mucize bekler gibi 2-3 hafta içinde her şeyin biteceği yanılgısına düşmüş durumdalar ve bu bakış açısı çok daha büyük bir salgını tetikleyebilir.

Virüs neyse ki belli bir miktara ulaşmadan hasta edemiyor yani hijyen kurallarına uymak ve mesafeyi korumak bu açıdan bizlere avantaj sağlayacaktır. Yoğun bakımda çalışan sağlık personeli ise en fazla risk altında olan grup çünkü virüsü yoğun şekilde yayan kişilerle bir aradalar.

Kendimizi korumayı öğrenmek ve artık böyle yaşamak zorunda olduğumuz gerçeğini kabullenmek gerekiyor. Belirsizlik dolu günler bizi bekliyor fakat herkes üstüne düşeni yaparsa işimiz çok daha kolaylaşacaktır.

@Lefty
Maalesef durum tahminden kötü. Dün gece itibariyle 4 elemanım hastanede karantinaya alındı. Bizlerde kendimizi karantinaya aldık bekliyoruz...
Hiç beklemediğimiz şekilde gelişti.
Evden çıkmamak yetmiyor eve kimseyi almamakla beraber alınan herşeyi dezenfekte etmek ve neredeyse kimsenin kapı kolunuZa bile dokunmasına izin vermemeniz gerekiyor.
Bizde süreç kötüye evrildi...
Stresten foruma taktım bende

@Lefty
Maalesef durum tahminden kötü. Dün gece itibariyle 4 elemanım hastanede karantinaya alındı. Bizlerde kendimizi karantinaya aldık bekliyoruz...
Evden çıkmamak yetmiyor eve kimseyi almamakla beraber alınan herşeyi dezenfekte etmek ve neredeyse kimsenin kapı kolunuZa bile dokunmasına izin vermemeniz gerekiyor.
Bizde dezenfekte olayi yok hukumet israrla insandan insana geciyor kapi zilinden gectigi kanitlanmadi diyor :s

Bu sorunun cevabını uzun zaman sonra öğrenebiliriz.

Son düzenleme:
@Lefty

Acil şifalar diliyorum ve her pozitif vaka bildiğin üzere kötü sonuçlanmıyor, bu sebeple moralini bozmamalısın.

Söylemeye çalıştığım tam da buydu: Bu virüs her an hayatımızın içinde olacak ve eve kapanmakla çözülecek bir mesele değil. Sen ne kadar süre eve kapanabilir ya da hiç kimse ile görüşmeyebilirsin ki? İş yaşamın ya da özel yaşamın ne olacak? Market için bile olsa evden çıkmak zorunda kalacaksın ve birileri ile karşılacaksın.

Salgın şu an tavan yaptığı için her an her yerde bu virüsü kapabiliriz fakat iki ay sonra da durum değişmeyecek çünkü çok büyük ihtimale mutasyona uğradı. Dünya genelinde hiçbir tedbir sonuç vermiyor fakat herkes kendi ülkesini Çin ile kıyaslamaya başladı. Çin'in nüfusu ve karantinaya aldığı şehirler ya da sağlık personeli sayısı diğer ülkelere denk mi ki bu kıyaslama yapılıyor? Çin'in avantajı hem ekonomik gücü hem de sağlıkçı ya da bilim insanı sayısı ve bilime yaptığı yatırımlar.

İyi haberlerini bekliyoruz ve dilerim çalışanların da atlatır.

Bizde dezenfekte olayi yok hukumet israrla insandan insana geciyor kapi zilinden gectigi kanitlanmadi diyor :s

Virüsün hasta edebilmesi için belli bir yoğunluğa ulaşması gerekiyormuş ve hijyen bu açıdan önemli.
Hasta olan kişilere yakınlaşmamak gerekiyor çünkü grip mi ya da başka bir hastalık mı bilmek mümkün değil.
Sağlıkçılar ya da eczane çalışanları sürekli hasta kişilerle muhatap oldukları için, virüsü yoğun yayan kişilere denk gelme olasılıkları normal vatandaştan çok daha yüksek.

• Beğen
Tepkiler: W
Geri