Yas tutan birine söylememeniz gereken şeyler

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sevdiğiniz birini kaybetmek, bir insanın tüm hayatını etkiler. Böyle durumlarda değer verdiğiniz birine yardım etmek istemeniz oldukça doğaldır. Ancak onu teselli etmeye çalışırken söylediğiniz bazı sözler, karşı tarafı rahatlatmaktan ziyade duygusal zarara neden olur. İşte bu durumda asla kurmamanız gereken cümleler...

"NASIL HİSSETTİĞİNİ BİLİYORUM"
Bu deneyim yalnızca o kaybı yaşayan kişiyle alakalıdır. Bu sebeple yas tutan yakınınıza bu tarz cümleler kurmamaya özen gösterin.

"ZAMANLA GEÇER"

Zaman acıyı azaltmaz. Ancak kayıp yaşayan kişiler zamanla ölümü kabullenince bununla yaşamaya alışırlar.

"BAŞKALARININ DURUMU DAHA KÖTÜYDÜ"
İnsanların başkalarının acılarını önemsizleştirme ve sonra onları başkalarının acısıyla kıyaslaması doğru değildir. Çünkü kederli biri böyle hikayeleri duyarak teselli bulamaz.

"BÖYLE OLMASI GEREKİYORMUŞ"
Yas tutan birinin yaşadığı kaybı tasvir etmeye ihtiyacı yoktur. O yüzden "Kurtuldu, hayırlısı buymuş, vadesi dolmuş, Yaradan'ın takdiri" gibi cümleler kurmak yerine yanında olduğunuzu hissettirin.

TAVSİYE VERMEYİN
Tavsiye vermek yerine yas tutan kişiye kaybının, acısının ne kadar büyük olduğunu anladığınızı hissettirin.

Kaynak

t-8oxTNQtEy1CEYcH_96LQ.jpg

Zamanla gececegini bende biliyorum bi sus diyesim geliyo

“Kader de bu da varmis” gibi manasi septik bir cumle ile teskin etmeye calismayin.Hatta mumkunse terennum de dahi bulunmayin.Sukut edin…Boyle zamanlarda susmak ve o kisinin sessizligine ortak olmak,yapabileceginiz en ala davranislardan biridir.

Bir defasında başsağlığı dilerken yanlışlıkla”Geçmiş olsun”dedim içinden kesin tonla küfür etmiştir.

Kaybedilen kişinin ne anlam ifade ettiğini anlamak başkaları için mümkün olmayacaktır ve bu sebeple duygularını ifade etmek istiyorsa dinlemek dışında yapacak bir şey yoktur.

Ölenle ölünmüyor lafına ayar oluyorum qw biliyoz da canımız yanıyor işte iki ağlasam gerebecek miyim……

Anneannemi kaybettiğimde isyerinden bir arkadaşım(ki yakindik) kaç yaşındaydı diye sormustu, ağrıma gitmisti ne yalan söyleyeyim. Doya doya ne gormustu deniz mi gormustu yeterince, nereye gitmisti ne yemisti de yaşı ile yaşanmışlıgi aynı sayılıyor. Bir arkadaşım da koşarak gelip sadece sarilmisti bana. Tek kelime bile etmemesine rağmen kendimi iyi hissetmiştim. İnsan böyle durumlarda ne diyeceğini bilemez farkındayım o yüzden de bazen ufacık bir laf bile insanın ağrina gider kötü bir niyetiniz yoksa bile.

Hiç bir şey söylemeden kendi haline bırakmak.. Bazıları kaş yapayım derken göz çıkartabiliyor.

Geri