S
Simurg
Ziyaretçi
Ziyaretçi
Prolin
Serin
Arjinin
Glisin
Hidroksiprolin
Serin
Arjinin
Glisin
Hidroksiprolin
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
yarı esansiyel mi
yoksa esansiyel amino asitler mi bak kafama takıldı
Sana ne lazım : D
gök daşı varmı elinizde
Yaa aminoasit deyince aklıma vucut yapanların kullandıkları protein tozları aminoasit hapları filan geldi..
toz mu lazım hap mı anlamında sordumdugök taşı ne? Şifre mi asdghjk
![]()
Kendimi torbacılar gibi hissettim :p
Siz toz mu satıyorsunuz hap mı?
Gök taşı satıyorum, anlarsın yaa :d
Komik cidden, esansiyel olmayan Glisin sonradan yarı esansiyel olmaya karar vermiş.
Glisin sentetaz reaksiyonu ile sentezlendiğini bilmesek de inansak..
Aynen ya ^^ Ben de onun için dedim ya zaten .. Çok yaşa dostumHer zaman yarı esansiyeldi zaten. Adı üstünde yarı, elbette belli oranda sentezlenecek.İnternetteki bilgiler güvenilir değil biraz biyokimya kitaplarıyla haşır neşir olmak lazım ^ ^
Aynen ya ^^ Ben de onun için dedim ya zaten .. Çok yaşa dostum
İnternetten kopyalanan bilgilerin bir değer içermediği konusunda hem fikiriz de.
Bu bilgiler internet kopyalanmış zaten ;) Ya da ikinci sınıf bir kaynaktan falan yazılmış. Bir bilgi değeri yok yani sana aslını atayım dur..
Biyokimya benim işim zaten.. Bildiğim için yazdım.
Yarı esansiyel tek aminoasit Arjinindir. O da üre döngüsünde oluştuğu için..
Serin de esansiyel değildir.
Hidroksi prolin ve hidroksi lizin zaten posttranslasyonel modifikasyon ile oluşur.
Bak aşağıda biyokimya konusunda dünyada en önemli referans olan kitaplardan birinden aldım.
Yanında artı olanlar esansiyeldir. Arjinin ise gençlik çağında biz insanlarda yarı esansiyeldir.
![]()
Bu da nasıl sentezlendiğini gösteriyor.
Glisin, Serin bunlar esansiyel olmayan sınıfındadır. Glikoliz ürünlerinden sentezi yapılabilir.
![]()
Diğer kitaplara baktım onlarda da aynı şeyler yazıyor.. Glisinin yarı esansiyel olduğunu sen ne dayanarak yazdın? Merak ettim.
Kaynağını beni kırmadığın ve paylaştığın için teşekkür ederim.
Arkadaşım sağlık bilimlerin de ya da veterinerlik fakültelerinde farklı anlatımlar olabiliyor o yüzden size bir şey demiyorum. Tüm sağlık çalışanlarına saygım vardır.. Hepiniz bizim meslektaşımızsınızdır.. Ancak emin ol ki Türkiye de hocaların yazdığı kitapların bir değeri yok.. Sadece sınavı geçmek için işe yarıyor..
Yani aynı şeyi biz anatomide de yaşıyoruz. Briinin dediği bir şeye başkası başka bir şey diyor. Glisin glisin sentetaz reaksiyonu ile sentezlenir. Bunu düzeltmek için yazdım..
Yarı esansiyel kavramı zaten tartışmalı ve olaylara göre değişen bir kavramdır. Mesela Tirozin normalde esansiyel değildir. Ancak fenilketonüri olan hastalar da esansiyel konumuna gelir.
Hidroksi prolin ise prolinden sentezlenen ve kollajenin yapısında bulunur. Benim yakın arkadaşlarımdan veterinerlik ve diş hekimliği okuyanlardan biliyorum bazı şeyler özet anlatılıyor size.. Hatta lise biyolojisine gidersek birçok şey yanlış anlatılıyor.. O yüzden sana Biyokimya konusunda Harvey ve Lehninger'dan ayrılmamanı tavsiye ederim özel ilgin varsa..
Dünya çapında referans kaynakları bu ikisi çünkü.. Ders geçmek ise amacın ama fazla ayrıntı öğrenmeye de gerek yok..
Mesela ben lisede de glikolizi görmüştüm ama üniversiteye gelince lisede öğretilen bilgilerin yanlış olduğunu anladım.
Neyse diyeceklerim bunlar başka bir şey yok.![]()