Yargıtay'dan dikkat çeken karar: Retweet etmek 'suça ortaklık' sayıldı

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir karara imza atan Yargıtay, başka bir hesaptaki hakareti paylaşmanın “hakaret suçunu” içerdiğine hükmetti.

Twitter kullanıcılarını yakından ilgilendiren karar Yargıtay'dan geldi. Karara göre; kendi hesabından, başka bir hesaptaki hakaret içeren paylaşımın 'retweet' edilmesinin hakaret suçunu içerdiğine hükmedildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre, bahse konu olan söz konusu davada davacı, kendi hesabından, başka bir hesaptaki hakaret içeren “pislik, namert, edepsiz, yalancı, silah kaçakçısı, çirkef, imansız, izzetiz, rüşvetçi, salyasını akıtan, şerefsiz” ifadelerinin yer aldığı paylaşımı retweet eden şüpheli hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı'nın kovuşturmaya yer olmadığına dair kararına yapılan itiraz, 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından reddedildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma tebliğnamesiyle dosya Yargıtay 18. Ceza Dairesinin gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Daire, şüphelinin ad ve soyadının yazılı olduğu bir kullanıcının Twitter hesabından davacıdan bahsederek paylaşımlar yapmasının, hakaret suçundan iddianame düzenlenebilmesi için yeterli delil niteliği taşıdığına dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Kararda, Cumhuriyet Savcısı'nın, ihbar veya bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere işin gerçeğini araştırmaya başlayacağı, toplanan delillerin, suçun işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturması halinde iddianame düzenleyeceği hatırlatıldı.

Kaynak: Yargıtay'dan dikkat çeken karar: Retweet etmek 'suça ortaklık' sayıldı

kapak_093417.jpg

"retweet" katılıyorum, bence de, doğru buluyorum, aynen ya da " " gibi bir şey sanırım, ne olduğu pek bilmiyorum.

"retweet" katılıyorum, bence de, doğru buluyorum, aynen ya da " " gibi bir şey sanırım, ne olduğu pek bilmiyorum.
Ben de kullanmıyorum. Suç teşkil eden gönderinin yayılmasına ortak olanlar, suça katılım cezası alacakmış.

gazetecisin, twitteri aktif kullanıyorsun. ümit özdağ, soylu'ya hakaret ediyor ve davalık olup hakaretten hüküm yiyor. senin için ümit özdağ'ın twiti 'haber' niteliği taşıdığından retweet ediyorsun. bu katıldığın anlamına gelmiyor, ve sırf paylaşımından dolayı hakaret twitini yaymaktan suçlu bulunuyorsun...

tabi bundan dolayı olurda dava yersen, gazeteci kimliğinden dolayı mahkeme 'ortaklığa' dair yeterli şüphe bulmaz belki ama sıradan bir vatandaş içinde benzer bir senaryoyu düşündüğünde, ortalık dava dosyasından geçilmez.

uçuk, kaçık şeyler.

fenomen twitter hesaplarının çoğunda “retweetler katıldığım anlamına gelmez” yazısı da anlamını yitirdi böylelikle. sabahtan akşama her şeyi retweet etmekten vazgeçerler belki. her şeye atlamamak lazım.

gazetecisin, twitteri aktif kullanıyorsun. ümit özdağ, soylu'ya hakaret ediyor ve davalık olup hakaretten hüküm yiyor. senin için ümit özdağ'ın twiti 'haber' niteliği taşıdığından retweet ediyorsun. bu katıldığın anlamına gelmiyor, ve sırf paylaşımından dolayı hakaret twitini yaymaktan suçlu bulunuyorsun...

tabi bundan dolayı olurda dava yersen, gazeteci kimliğinden dolayı mahkeme 'ortaklığa' dair yeterli şüphe bulmaz belki ama sıradan bir vatandaş içinde benzer bir senaryoyu düşündüğünde, ortalık dava dosyasından geçilmez.

uçuk, kaçık şeyler.
alenen ne olduğunu pek bilmiyorum yazdım, gelip bana senaryo yazacağına retweet tam olarak nedir? onu yazsaydın ya! yani ben bunu beklerdim.

alenen ne olduğunu pek bilmiyorum yazdım, gelip bana senaryo yazacağına retweet tam olarak nedir? onu yazsaydın ya! yani ben bunu beklerdim.

kişisel hesabında bir başkasının etkinliğini paylaşmaya retweet deniliyor karşim...
benden beklenilen bu olmamalı ayaklı sözlük müyüm? internetin nimetlerinden siz de faydalanın istiyorum. yorum istiyorsan senaryomuzu yazdık oku beğen...

• Beğen
Tepkiler: Sux
Konudan bagimsiz olarak fenomenler unluler ve siyasiler twitter da edilen hakaretleri bir kazanc kapisi haline getirdi. Hatta kimi zaman bu kadar da sacmalanmaz dedigimiz sozleri kasten sozluyorlarki kufur edilsin. Boylece kufur eden herkes icin suc duyurusunda bulunup uzlasma kisminda uc bes hatta bu siralar 10-12 koparip sikayetten vazgeciyorlar. O yuzden bos yere insanlara bu mecralarda sovmeyin. Bazen birilerinin ekmegine yag surebiliyorsunuz. Manasiz.

Retweetin anlamı o zaten. Bence yerinde karar. Katılmıyorsan paylaşmazsın yani.

Kararda, Cumhuriyet Savcısı'nın, ihbar veya bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez kamu davasını açmaya

suç işlediğinizde, genel olarak iki tür cezai müeddide ile karşılaşırsınız. şahsi ve ya kamu davası. şahsi davalarda sizi şikayet eden özel bir kişi gerekirken, kamu davasında özel bir kişiye ihtiyaç duymadan, cumhuriyetin bir savcısı vasıtası ile kamu yararına bir soruşturma yürütülebilir.

yani, benim hiç ihtiyacım yokken, birileri beni korumak için başka birilerini hapislerde çürütebilir. siz size her hakaret edeni dava etmek ister misiniz?

kamu davası denen bu hukuk sorunsalı, aslında kamuyu değil, tamuyu korumak için uydurulmuştur. bir yaptırımın içinde kamu geçiyorsa, biliniz ki o yasa sistem içre pejmürde, asalakların bekaası için uydurulmuştur.

yani şimdi meselenin özü de şu yani, yargıtay kamu yararına emsal kararlar değil, hükümet yararına kararlar çıkarıp duruyor. twitter denilen mecra da dönen hükümet karşıtı aleyhte söylemlere bir açıdan duvar örülüyor. epeydir konuşulan ama gündemde arka plana atılmış sosyal medya da sansür yasasına döşenen bir merdivenden gayrı iyi niyeti yok bu kararın.

suç işlediğinizde, genel olarak iki tür cezai müeddide ile karşılaşırsınız. şahsi ve ya kamu davası. şahsi davalarda sizi şikayet eden özel bir kişi gerekirken, kamu davasında özel bir kişiye ihtiyaç duymadan, cumhuriyetin bir savcısı vasıtası ile kamu yararına bir soruşturma yürütülebilir.

yani, benim hiç ihtiyacım yokken, birileri beni korumak için başka birilerini hapislerde çürütebilir. siz size her hakaret edeni dava etmek ister misiniz?

kamu davası denen bu hukuk sorunsalı, aslında kamuyu değil, tamuyu korumak için uydurulmuştur. bir yaptırımın içinde kamu geçiyorsa, biliniz ki o yasa sistem içre pejmürde, asalakların bekaası için uydurulmuştur.

yani şimdi meselenin özü de şu yani, yargıtay kamu yararına emsal kararlar değil, hükümet yararına kararlar çıkarıp duruyor. twitter denilen mecra da dönen hükümet karşıtı aleyhte söylemlere bir açıdan duvar örülüyor. epeydir konuşulan ama gündemde arka plana atılmış sosyal medya da sansür yasasına döşenen bir merdivenden gayrı iyi niyeti yok bu kararın.
Anladığım kadarı ile Facebook paylaşımları için var olan kuralı, Twitter paylaşımları için de etkin hale getirmişler.

Twitter’ın son günlerde ki hali
Ağzı olan konuşuyora dönmüştü

Linç kültürü ile de ilgisi var diyorlar. Biri ortaya bir laf atıyor ve çoğu insan da sorgulamadan paylaşıyor.

Son düzenleme:
Normal değil mi @Lefty hanımcım ipini koparan pardon ‘herkes’ Twitter’da diyelim

Twitter’ı amacına uygun kullanamayan girmesin
Bilgi kirliliği de oluşuyor kışkırtmalar da artıyor

Normal değil mi @Lefty hanımcım ipini koparan pardon ‘herkes’ Twitter’da diyelim

Twitter’ı amacına uygun kullanamayan girmesin
Bilgi kirliliği de oluşuyor kışkırtmalar da artıyor
Aşı karşıtı söylentiler de en fazla Twitter üzerinden yayılmıştı ve elbette belli bir kontrol mekanizması olmalıdır.

@Hesna

İnsanlar klavyenin başına geçince kendini yargıç falan zannediyor veya birilerine hakaret etme hakkını kendinde bulabiliyor. Bu açıdan faydası olacaktır ancak kanunen eleştiri ile hakaret kavramını da iyi ayırmak gerekiyor.

@Hesna

İnsanlar klavyenin başına geçince kendini yargıç falan zannediyor veya birilerine hakaret etme hakkını kendinde bulabiliyor. Bu açıdan faydası olacaktır ancak kanunen eleştiri ile hakaret kavramını da iyi ayırmak gerekiyor.

Öyle tabi ki
Twitter çocuk parkına döndü
Benim kayıtlı aktif takıldığım hesabım yok
bazen bakıyorum gündeme, doğru yanlış tüm kirlilik orada. Ben de dahil yanılabiliyorum zaman zaman öğrendiğim bir konu hakkında, öğrenilebilecek 1.kaynak yoksa asıl sorun orada başlıyor.
Dolduruş ve kışkırtmanın getirdiği şey tehlikeli.
Çözüme ulaşmak güvenilir kaynaktan, doğru karardan sakin kafadan geçer.

Geri