Ocean
Bronz Üye
hocam ortadoğuda hiçbir zaman insan düşünceleri arasında denge olmadı.
bugün bozulmadı yani.
hep bozuktu.
bilinçli bir geri bırakılmayla yönetildi bu topraklar, cahilleştirildi ya da zihinleri manipüle edildi bu yüzden bu topraklardan ikilik hiç eksik olmadı.
senin ve benim görmeyeceğim aşikar zira toplum davranışını ve alışkanlığını değiştirmek için minimum yüz yıl gerekir.
3 kuşağa tekabül ediyor bu.
eğer üst kuşağın fikirleri sorunlu ise toplumun değişmesi hep ileriki zamanlara kalıyor ve uzuyor.
ancak yeni nesil bu konuda biraz daha akılcı ve anlam arayışında o yüzden bu topraklarda ileride eşit yaşam anlayısı hakim olacaktır.
evet kesinlikle haklısın ben evrensel insanlık tarihini kapsayan genel bir yorum yapmıştım ama ortadoğu gerçeğini es geçmişim, zaten taa eski mezopotamya uygarlıklarından süre gelen bir sirkülasyon bu. ve bu süreçte akılcı bir yönetim anlayışı değil daima totaliter rejim, otokrasi ideolojiler kağıt üzerinde olmasa da uygulamada hep var olmuş. yüzlerce yıllık geçmişe bakınca, ilerleyen yılların da kompozisyonunu kafanda biraz tahayyül edebiliyorsun, nasıl oluşacağını şekillendirebiliyorsun. burada hangi taraf daha hatalıdır kıyaslaması yapmayacağım ama bu suç yalnızca toplumları yönetenlerin değil yönetilenlerin de suçu, onlar da suç ortaklarılar.
konunun asıl özetine gelecek olursak ; bir insan yardım yapmadan önce birinin hangi partili olduğunu veya nereli olduğunu sorması bir hakkıdır, tıpkı karşıdakinin cevap vermeme hakkı olduğu gibi. zira kimse kimseye koşulsuz yardım yapmak zorunda değil. ha etiktir değildir orası tartışılır ama bu yüzden kimseyi sen neden ona değil de buna yardım yaptın diye hesap soramazsın. komşun ahmet'e değil de mehmet'e yardım yapmak en doğal hakkındır.
zaten bu yüzden tek gayesi siyasi statükoyu korumak olmayan sosyalist ve medeni ülkelerde bu tür tartışmalar olmuyor çünkü zaten devlet gerekeni yapıyor. mesela şu an almanya'da kimse bizim bu konuştuğumuz veya tartıştığımız konuları konuşmuyor. kimse bu konuştuğumuz saçma konuları dile getirmiyor, kimse kimse yardım etmiyor çünkü devlet gerekeni zaten yapıyor. biz ne konuşuyoruz ? yok a partisi ise yardım eder misin yok b partisi ise etmez misin. çünkü akıl ve çağ dışı yönetiliyoruz.