Yardım Edermisiniz?

• Kullanıcı ßaşak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Güzin Abla
Konu sahibi son olarak 636 gün önce görüldü
Aslında dini konularda gerçekten bilgisi olduğuna inananlar yazarsa sevinirim..

Bi hususta annemle tartıştık ve yaparsan ölümü gör dedi... Sonra ben yapmadm tabii.
Zaman geçtikçe annemin hırsı indi ve tamam yapabilirsin diyor. Ancak ben korkuyorum sonuçta böyle bişey dedi ve geri alsa ne olcakki bu bir yemn değil mi?
Ben o şeyi yaparsam anneme bişey olur mu ?

lütfen gerçekten bilenler yardımcı olsun

Sorma böyle zor sorular...:)

canım annen o anlık sinirle demiş ha eğer tavır alıp ta yapabilirsin dediyse yani ne yaparsan yap gibi başından savarak dediyse halen gönlü razı olmuyor demektir.Ama aksine ise o zaman rahat olmaı tavsiye ederim bazı konularda kendi adımını atman lazım

canım annen o anlık sinirle demiş ha eğer tavır alıp ta yapabilirsin dediyse yani ne yaparsan yap gibi başından savarak dediyse halen gönlü razı olmuyor demektir.Ama aksine ise o zaman rahat olmaı tavsiye ederim bazı konularda kendi adımını atman lazım

cnm annem asla beni başından savmak için geri almaz üst üste sordum eminmisin yapayımmı diye yap tamam kızım dedi ama genede çok korkuyorum yaa :(

(Babamın başı için, çocuğumun, annemin ölüsünü öpeyim...) diye yemin etmek haramdır. Tevbe etmek gerekir. Allah’tan gayrısı için yemin edilmez. Bu yemin olmadığı için, bozulursa yemin kefareti gerekmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Babam hakkı için diyerek yemin etmeyiniz! Yemin, Allahü teâlânın ismi ile olur.) [Müslim]

(Babamın başı için, çocuğumun, annemin ölüsünü öpeyim...) diye yemin etmek haramdır. Tevbe etmek gerekir. Allah’tan gayrısı için yemin edilmez. Bu yemin olmadığı için, bozulursa yemin kefareti gerekmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Babam hakkı için diyerek yemin etmeyiniz! Yemin, Allahü teâlânın ismi ile olur.) [Müslim]

ama canım benim yemini ben etmedim annem ettirdi yani sıkıntı olmuyormu tamam aptal gibi ısrarla soruyorum farkındayım ama bu yemin olmuyormu yani :)

YEMİN KEFARETİ

Yemin öyle her kızdığında rastgele söylenecek basit bir cümle değildir. İnsan hayatında ancak mecbur kaldığı yerlerde yemin eder. Çünkü yemin etmek Allah (cc)’ın ismiyle olur.

Vallahi, billahi, tallahi.. gibi sözlerle yapılır. Yani Allahın isimlerini şahit tutmak suretiyle garanti verilmiş olunur. Allahı şahit tutmak ise basit bir iddia değildir.

Bu sebeple, Allahın isimleriyle yaptığınız yemininizi bozmayacak, ne söylemişseniz onda sabit kalacaksınız. Doğru olan budur.

Ancak, günah olan bir işi yapmaya, yahut da sevap olan bir işi yapmamaya yemin etmişseniz bu yeminlerinizde durmayıp bozarak kefaretini vermeyi tercih etmeniz daha doğru olur.

Mesela, soruda geçtiği gibi, küs durmaya, yahut da evlerine gitmemeye yemin etmek hayırlı bir yemin değildir. Öyle ise küs durmamalı, akrabanın evine gitmeli, ama böylece bozduğunuz yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelisiniz...

Gelelim keffarete. Ne midir bozulan yeminin keffareti? Arz edeyim.

On fakire iki öğün yemek yedirmek, yahut da bu yemeğin parasını vermektir!

Daha anlaşılır bir ifade ile, on yoksula on tane fitre vermektir. Mesela bu sene fitreyi beş milyondan vermişseniz, on tane beş milyonu (yani elli milyonu) yemin kefareti olarak yoksullara ödemektir..

Böylece yoksula yardım etmiş olmanın hürmetine bozduğunuz yeminin günahından kurtulmuş olacağınızı düşünebilirsiniz. Zaten kefaret, silmek demektir. Bozulan yeminin günahını silmek...

Ancak yemin kefaretini ödemenin kendine mahsus şartı vardır. Şöyle ki

Bir yoksula bir günde birden fazla yemin keffareti verilemez. Bu sebeple yoksulun aile fertlerine de ayrı ayrı fitre miktarı kefaret gönderilebilir. Böylece on ihtiyaç sahibine birer fitre vermekle kısa zamanda keffaret borcu ödenmiş olabilir.

Kefareti vekille vermek de mümkündür. İtimat edeceğiniz birine verirseniz o sizin adınıza ihtiyaç sahibi kalabalık öğrencilere, başka yoksullara da bir anda ulaştırabilir..

Yeminini bozan kimse kefaret verecek imkana sahip bulunmuyorsa, üç gün arka arkaya oruç tutar. Bozduğu yeminin kefaretini üç günlük aralıksız oruçla ödemiş olur. Borçlanarak kefaret ödemek zorunda kalmaz. Bu da bir başka kolaylıktır.

Özetleyecek olursak diyebiliriz ki: Bir kötülüğü yapmaya, yahut da bir iyiliği yapmamaya yemin eden kimse, yemin ettim diye o kötülüğü mutlaka yapmaya, o iyiliği yapmamaya çalışmamalıdır. Tam aksine, o kötülüğü terk etmeli, o iyiliği yapmalı, böylece bozmuş olduğu yeminin kefaretini vermeyi tercih etmelidir. Bunun altını çizerek arz ediyorum..

Yemin konusunda bir mühim noktaya daha dikkat çekmek isterim.

Yeminin en korkuncu, şahitliklerde yalan yere yemin yapılmasıdır. Şahitliklerde bilerek yalan yere yemin etmenin cezası, kefareti verilerek kaldırılamaz!.

Yalancı şahitliğin vebalinden kurtulmak, yalan yeminle yok edilen hakkın sahibine tekrar iadesini sağlayarak, mağdurla helalleşmekle mümkün olabilir.

Bu yüzden, şahitliklerde yalan yere yapılan yemin, “ocakları söndürür, yalancının başına belaları yağmur gibi yağdırır” denmiştir. Çoğu zaman da öyle olmuştur. Bu sebeple, özellikle şahitliklerde yalan yeminden korkmalı, hatta titremelidir.

Valla dinen söylenenler bunlar sen kendin tartıp ölcüp uygulayacaksın artık :)

bunları anladım ama hala annemin bana yaptırdığı şey yeminmi değilmi çözemedim yoksulları doyuralım hadi etrafımızda yoksul yoksa itimat ettiğimiz birine verelim bu kefaretmiş bu güzeldeee işte annemin olayı yeminmiydi ve onun kendi rızası ile sözünü çekmesine rağmen ona bişsey olur mu diye korkuyorum :(

Sıkıntı yok merak etme annen ikna olmus rahat ol :)

Annen sinirli anıyla söylemiş ama. sonucda Allah carpsın vallahi billahi gibi bi laf etmemiş. şimdiyse kendi rızasıyla tamam demiş. için rahat olsun

Yemin edip vazgeçtiyse kendi rızasıyla yapmanda sakınca yok :) O şey ne merak konusu

Kıyamam Anne söz konusu olunca akan sular durur dimi bitanem:srl:

umarım öyledir :cici:

Öncelikle şuna değinmek istiyorum ; Annenin sana yaptığı yemin olmuyor neden, çünkü isetesende istemesende Ölümlü dünya gün geldiğinde hepimiz göçecez gidecez bu dünyadan istesekte istemesekte annemizi toprağa vericez. Yada biz vermesek bile Başkası elbet verecektir, bence o bir anlık sinirle söylenmiş bir kelimedir. bir laf var '' Tavuk G..ü yemin tutar mı diye '' Herkesin yemini tutsaydı, şuan dünya bu halde olmazdı. Kaldı ki diyorum '' Ölümü gör '' lafı yemin yerine geçmez. Yemin sayılmaz, çünkü

Yemin : Bir şeyi yapacağına veya yapmayacağına dair, genellikle kutsal kabul edilen bir varlık üzerine verilen söze denir.

Buna göre Ölümü gör bir Yemin sayılmıyor kısacası kafana takacak bir şey yok... Sinirle söylenmiş bir kelimedir. Sadece kelimedir..

Bana Güven babalı günahı boynuma :D:D saka bi yana gercekten birsey olmaz ikna oldugu icin yazanı söylüyoz sana merak etme :)

hepinize çok teşekkür ederim :cici:

Benim annemde ben ufakken hep böyle şeyler derdi bana bişey olduğunu görmedim ama artık yapmıyorum tabi ufaktım o ayrı

Geri