Yapay zekanın telif sorunu büyüyor: Disney ve Universal, Midjourney'ye dava açtı

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Disney ve Universal, eserlerini izinsiz olarak kullandığı gerekçesiyle Midjourney'ye dava açtı. Böylece giderek büyüyen telif mücadelesine Hollywood da ilk kez katılmış oldu.

1749990061146.png
Son döneme damga vuran yapay zeka araçları her geçen gün daha da popüler hâle gelirken, bu araçların ortaya çıkmasını sağlayan telif ihlallellerine yönelik tartışma da giderek büyüyor. Kendi ürettikleri eserlerin yapay zeka şirketleri tarafından izinsiz bir şekilde alınıp yapay zekaları eğitmek için kullanılmasına itiraz eden içerik üreticileri, haklarını savunmak için artık yasal yollara başvuruyor.

Son dönemde sayıları giderek artan bu telif davalarından Midjourney de nasibini aldı. Metinle verilen komutlardan yola çıkarak son derece etkileyici görseller üretmesiyle tanınan Midjourney, Disney ve Universal tarafından açılan ortak bir davanın konusu oldu. Hollywood'un iki köklü stüdyosu, kendilerine ait olan eserlerin Midjourney tarafından izinsiz olarak kullanıldığını iddia ediyor ki bu konuda çok daha haksız sayılmazlar. Nitekim mahkemeye sunulan dava dosyasında da Midjourney'nin Star Wars, Shrek, The Simpsons gibi telifli eserleri taklit ederek ürettiği onlarca görsel yer alıyor.

Disney ve Universal: "Midjourney Dipsiz Bir İntihal Çukuru"

Disney ve Universal, Midjourney'yi "telifli eserleri keyfine göre kullanan, dipsiz bir intihal çukuru" olarak tanımlarken, The New York Times'a konuşan Disney temsilcisi Horacio Gutierrez da "Korsan korsandır; Bunu bir AI şirketinin yapıyor olması ortadaki intihali azaltmaz." ifadelerini kullandı.

Disney ve Universal gibi iki büyük stüdyonun Midjourney'ye dava açmış olması, yapay zekanın eğitiminde telifli eserlerin özgürce kullanılması konusunda bir kırılma noktası olabilir. Çünkü bu davayla birlikte Hollywood stüdyoları ilk kez bu mücadeleye katılmış oldu. Şu ana kadar daha çok yazarlar, sanatçılar ve haber kuruluşları üzerinden ilerleyen sürece şimdi Hollywood'un da doğrudan dâhil olması, yapay zeka şirketleri için işleri çok daha karmaşık hâle getirebilir.

Yaklaşan tehlikenin farkında olan OpenAI gibi şirketler, tamamen telifli içeriklerle geliştirilmiş alternatif yapay zeka modelleri üzerinde çalışıyor. Bununla birlikte telifli içeriklerin yasal bir şekilde kullanılabilmesi için çeşitli iş birliği anlaşmalarının da imzalanacağı düşünülüyor. Ancak telif haklarının hiçe sayıldığı mevcut düzenin bugünkü hâliyle devam etmesi pek mümkün görünmüyor.

Kaynak

Telif saçmalığı her şeye engel.
Arabanda şarkı dinletmeyecek şerefsizler.

Telif bahanesi ile dünyayı haraca bağlayan kan emici tahtakurularına boyun emeyecek insanlık.

Telif saçmalığı her şeye engel.
Arabanda şarkı dinletmeyecek şerefsizler.

Telif bahanesi ile dünyayı haraca bağlayan kan emici tahtakurularına boyun emeyecek insanlık.
Senin hayal ettiğin dünya modeli sadece Afrika'daki ilkel kabilelerde var. :)

Senin hayal ettiğin dünya modeli sadece Afrika'daki ilkel kabilelerde var. :)
Bunun ilkellikle ne alakası var. Adam 1990 da şarkı yapmış, kendisi bile hayatta değil, şarkısını havuz başında çaldım diye torununa para verecekmişim. Tamam o zaman. Niye ben safra kesesi ameliyatı yapınca her yemek sonrası bana para ödemiyorsun? Benim sayemde yemek yiyorsun. Yada evin mutfağını ben yaptım diyelim. Her çekmeceyi açtığında bana niye para vermiyorsun. Aptal aptal işler. Ulan onu geçtim adam kanser ilacı buluyo. Her ilaç kullanan, kullandığı anda para mı veriyor bulan adama. Böyle fikir sanat mülkiyeti mi olur. Nikola tesalanin torununa para veriyor musun her TV açtığında. Böyle dolandırıcılık olur mu.

Yapmayın etmeyin.

Bunun ilkellikle ne alakası var. Adam 1990 da şarkı yapmış, kendisi bile hayatta değil, şarkısını havuz başında çaldım diye torununa para verecekmişim. Tamam o zaman. Niye ben safra kesesi ameliyatı yapınca her yemek sonrası bana para ödemiyorsun? Benim sayemde yemek yiyorsun. Yada evin mutfağını ben yaptım diyelim. Her çekmeceyi açtığında bana niye para vermiyorsun. Aptal aptal işler. Ulan onu geçtim adam kanser ilacı buluyo. Her ilaç kullanan, kullandığı anda para mı veriyor bulan adama. Böyle fikir sanat mülkiyeti mi olur. Nikola tesalanin torununa para veriyor musun her TV açtığında. Böyle dolandırıcılık olur mu.

Yapmayın etmeyin.

sen safra kesesi ameliyatı yaptın diye para alıyorsun, adam şarkı yaptı diye para almıyor. Mutfağını yapınca da para alıyorsun. Önceden kaset cd satışlarından kazanıyorlardı parayı. Şimdi ise teliflerden. Elbet telif alacak. Sanat geçiyor üstelik.

• Alkış
Tepkiler: ne
sen safra kesesi ameliyatı yaptın diye para alıyorsun, adam şarkı yaptı diye para almıyor. Mutfağını yapınca da para alıyorsun. Önceden kaset cd satışlarından kazanıyorlardı parayı. Şimdi ise teliflerden. Elbet telif alacak. Sanat geçiyor üstelik.
Sıcarım sanata. Ne demek para almıyor. Şarkı yapıyorda radyoya satıyor kaset satıyor konser veriyor. Telif yasası öncesi bedava mi çalıyordu bu insanlar. Yala beni öp beni şarkısının değeri kadar yok mu senin safra kesenin değeri.

Para aliyormusum...
Sanatmis.

La birak

Sıcarım sanata. Ne demek para almıyor. Şarkı yapıyorda radyoya satıyor kaset satıyor konser veriyor. Telif yasası öncesi bedava mi çalıyordu bu insanlar. Yala beni öp beni şarkısının değeri kadar yok mu senin safra kesenin değeri.

Para aliyormusum...
Sanatmis.

La birak
Sen kendi hakkını alamıyorsun diye sanatçı niye alamasın? Sen beğenmesen bile milyonlarca dinleniyor yala beni şarkısı. Şarkıyı çıkaracak konser ekstra efor. Radyoya kaça satıyor? Sadece o yeter mi? YouTube’dan bireysel dinle, kimse para almaz senden. Ama adamın şarkısını mağazalarda çalıyorsan vereceksin parasını, bu kadar basit.

Telif meselesinin özünde şu var ; Sen telif sahibinin eseri üzerinden para kazanmadıkça zaten bir sorun yaşamıyorsun.

Ama telif sahibinin, eseri üzerinden para kazanacaksan bir zahmet parasını ödemek zorundasın.

Mesela diyelim ki x kişisinin tiyatro oyununu oynayacaksınız, biletsiz bedava oynuyorsanız eser sahibi olan x e para ödemenize gerek yok. Ama biletle oynayıp para kazanacaksan bir zahmet yazara da vereceksin para.

Haa cli hocama şu yönüyle katılıyorum doğrudan telif sahibini ilgilendirmeyen ticari faaliyetine katkı sunmayan konularda telif olmamalı bence de.

anime sanatçisi miyazaki de ghibli editlerinden dolayı chatGPT'ye ateş püskürüyordu.
döneminin aylar alan emekleri sonucunda elde edilen eserlerin yapay zeka ile basit şekilde elde edilmesini ben de doğru bulmuyorum.
nihayetinde bir çok içerik üreticisi bu editlerden ticari kazanç sağladı.

Telif emegini korumak demektir tabiki alacak yoksa herkes istediği gibi at koşturur

anime sanatçisi miyazaki de ghibli editlerinden dolayı chatGPT'ye ateş püskürüyordu.
döneminin aylar alan emekleri sonucunda elde edilen eserlerin yapay zeka ile basit şekilde elde edilmesini ben de doğru bulmuyorum.
nihayetinde bir çok içerik üreticisi bu editlerden ticari kazanç sağladı.
Bak bu dediğin başka bişi.
Ben sekiz sene okuyup sekiz ayrı program kullanıp sekiz ayda tamamladigim mimari projeyi sen sekiz saniyede yapıyorsun. Ama bunu yaparken ben ve benim gibi mimarların bugüne kadar yaptıkları kümülatif zekayı ve bilgi birikimini kullanıyorsun.

Haksızlığa uğramış hisseder insan.
Ama @Leviathan a sorsan "eeee devir böyle. Bazı mesleklerin sonu gelecek. Dün de lostracılar ve kalaycılar ağlıyordu, sahip çıkmadınız" der

Bak bu dediğin başka bişi.
Ben sekiz sene okuyup sekiz ayrı program kullanıp sekiz ayda tamamladigim mimari projeyi sen sekiz saniyede yapıyorsun. Ama bunu yaparken ben ve benim gibi mimarların bugüne kadar yaptıkları kümülatif zekayı ve bilgi birikimini kullanıyorsun.

Haksızlığa uğramış hisseder insan.
Ama @Leviathan a sorsan "eeee devir böyle. Bazı mesleklerin sonu gelecek. Dün de lostracılar ve kalaycılar ağlıyordu, sahip çıkmadınız" der

ee devir böyle.

Yapay zeka gerçekten bir zeka değil, bilgiye ulaşıp en sık tıklananı doğru sayıp sana kendi bilmiş gibi aktaran yeni nesil bir arama motoru aslında. Senin yerine doğruyu seçiyor. Sana seçenek sunmuyor geleneksel arama motorları gibi. Bu da manipulasyona oldukça açık bir yöntem. Güç sahibi kişiler bu yöntem ile topluma kedi doğrularını rahat bir şekilde kabullendirebilir.

Yapmayın etmeyin.
Farklı başlıklarda sürekli olarak "Hukuk" sevmem dediğin için öyle yazdım ayrıca patent ya da telif hakkı yasası çok gerekli çünkü emeği bile çalmaya çalışan insanlar var. Teknolojinin ilerlemesi ile hırsızlık çeşitleri de arttı ve bugün veri hırsızlığından tut da emek hırsızlığına kadar çok sayıda haksız eylem ile karşı karşıya kalınıyor. Burada alınabilecek tek önlem ise caydırıcı yasalardır çünkü ceza almayacağını düşünen bilinçsiz kitleyi başka türlü frenleyemezsin.

Salgın döneminde, Moderna ve Pfizer arasında mRNA teknolojisi ile ilgili patent anlaşmazlığı yaşanmıştı, İlaç ya da aşı geliştiren kişi ve firmalar patent başvurusu yapar. Sen de ilaç geliştirsen ve birileri bunu sahiplenmeye kalksa doğrudan dava açacaktın, işte bu noktada hukuk herkes için gereklidir ve nerede lazım olacağı hiç belli olmaz.

Son düzenleme:
Aşı patenti ile türkü telifi aynı mı @Lefty

Misal pfizer dedi mi ki "birader sen bizim aşıdan olmadın ama benim aşı salgını durdurdu. Artık aşısız sen bile benim yaşattığım konforu borçlusun. Para vereceksin''

Türkü telifi aynen bu

Aşı patenti ile türkü telifi aynı mı @Lefty

Misal pfizer dedi mi ki "birader sen bizim aşıdan olmadın ama benim aşı salgını durdurdu. Artık aşısız sen bile benim yaşattığım konforu borçlusun. Para vereceksin''

Türkü telifi aynen bu
Patent ve telif tabii ki aynı şey değil, ilaç örneği verdiğin için patent konusu açıldı.

Örnek verdiğin türkü konusunda da detaylar aşağıdaki şekildeymiş ve bu konuda haksız bulunan kısmı da MESAM'a iletmek gerekiyor.

Anonim olan bir eseri icra edip paylaştım ve telif hakkı uyarısı geldi ne yapabilirim?
Anonim eserlerde korumamız olmamakla birlikte bu eserlerin birçok farklı versiyonunda aranjör payımız olması sebebiyle kullanıcılara telif hakkı bildirimi gidebilmektedir. Eserin anonim olduğuna eminseniz panelinizden itiraz edebilir ya da bizimle iletişime geçerek ([email protected]) yardım alabilirsiniz.

Kaynak

Benim görüşlerim sizin nezdinde makul bir zemine oturmak zorunda değil @Lefty

Davamın arkasındayım. Pembe totoluların tahakkümüne imkan saglayan uyduyma hukuk düzeninizi tanımıyorum.

Benim görüşlerim sizin nezdinde makul bir zemine oturmak zorunda değil @Lefty

Davamın arkasındayım. Pembe totoluların tahakkümüne imkan saglayan uyduyma hukuk düzeninizi tanımıyorum.

Tamam, sen davana devam et.:) Bu arada haksız trafik cezası sorununu çözdün mü?

mesela forumda karikatür paylaşmak yasak. neden? her yerde şakır şukur paylaşılan, editlenen, kesilen, biçilen karikatür çizerlerinin can sıkıntısı bizim foruma denk gelir de telif atar diye. saçmalık. hha'nin dediği gibi, ticari bir kazanç vs. sağlanmıyorsa neden sorun teşkil etsin ki? yapay zeka bambaşka bir mevzu. iki söz yazıyorsun, sana karşılık 2-3 farklı bestelenmiş şarkı besteliyor. bir fotoğraf atıyorsun, seni bilmem kimin yerine koyuyor. diyetisyene gidip para ödüyorum ama yapay zekaya soruyorsun, o sana ücretsiz liste hazırlıyor falan. dava açanların haklılık payı çok; ama yine de bu uygulamaların önüne geçebileceklerini sanmıyorum.

Geri