yanan bir evden evcil hayvanınızı kurtarmak/tanımadığınız bir çocuğu kurtarmak

🟢 Konu yazarı şu anda aktif

twitter'ın son günlerdeki tartışma konularından biri.
sosyal medyada yorumlara da baktım, kadını haklı görenler, görmeye çalışanlar bu nasıl bir soru, neden ikisini kurtarmak zorunda kalıyoruz, neden evcil hayvanımız ile tanımadığımız bir çocuk evde kalıyor, o çocuk büyüyünce kötü biri olabilir diye saçma sapan bir şekilde buradan ele almışlar konuyu, ilginç. üyelerin yorumlarını da merak ediyorum.

Kocan biraz haklı gibi bacım yaa… Nasıl bir kalp taşıyorsunuz siz ya? İkisini de kurtarabilirsin. Tanımıyorsun diye orada bırakacak nasıl bir vicdanınız var ya? Üfff sinirlendim. Umarım etkileşim ve linç için böyle bir cevap vermişsindir…

Tufan seni almakla ne kadar büyük bir hata yaptığını bu cevabı vermeden önce de biliyordu.

Yanan bir eve girmem
Yanan eve girenede engel olurum dumandan ölme riski olabilir
Çocuk ve evcil hayvanı kurtarması için itfaiyeyi ararım
Onlarda gaz maskesi var, eğitim var, teçhizat var

Bilmiyorum ama soru bana çok saçma geldi ikisi de can yani nasıl tercih yapabilir ki insan…. Hangisini kurtarmış olursan ol diğeri için vicdan azabı çekeceğin kesin …

Kişide kapladığı alanla ilgili olsa da ben tereddütsüz çocuğu kurtarırdım. Baba olmadan önce bu soru sorulsaydı belki kem küm eder yine çocuk derdim ama şimdi tereddütsüz çocuk diyorum. Olaya kendi evcil hayvanınız açısından bakıyorsunuz ama kurtarılmayı bekleyen ya sizin çocuğunuzsa? Yanan bir evde sizin çocuğunuz ve birinin kedisi varsa kedinin sahibi gelip çocuğunuz yerine kedisini kurtarsa ve siz de “lan çocuğum ölecek kediyi niye kurtardın” diye sorsanız ve o da cevaban “bana ne lan benim mi çocuğum, git çocuğuna sahip çık, ben kendi bebeğimi kurtardım” dese iyi olur muydu? Biraz empati a.k. Bu arada Allah belanı vermiş Tufan, başka bir şey demiyorum.

Bazi tehlike anlari koydugumuz genel etik kurallari ile kisisel ihtiraslarimiz/onceligimiz arasinda birakabilir. Yada tum algiyi bozup yasama ic gudumuzu tetikleyebilir buna sanirim o an duzgun bir cevap verilir. Yani o atmosferi yasamak baska , mantikli ve kimseyi uzmeyecek cevabi bulmak baska mesele.
Fakat soru burada gayet manupülatif asfkj
Yillar evvel burada birisine sormustum;
Cok yakisikli ve senin olmasini istedigin adam yavru bir kediyi sadistce araciyla eziyor ne yaparsin? Demistim
Majsjdhhdhhd cevap saka mi? Bilmiyorum ama efsaneydi ajsbbs
"Kediye uzulurum adama da kuserim" jajshsbhshdhd
Calistigim baska bir yerde ise cocuk mu yoksa kedi mi sorusuna kedi cevabi verip insan sevmem diyen de olmustu.
Asfkhsjjdjd
Ben insani secerdim. Hayvanlar tehlikeye karsi nasil hayatta kalacagini insanlardan evvel icgudusel olarak mekanizma gelistiriyorlar zaten. Ama dedigim gibi extrem bir durumda vucuduma ne denli soz gecirir ne yaparim onu kesin soyleyemem.
Belki de ilk ben olecegim zehirlenip.

İki yıldır evladım gibi sevdiğim bir kedim var. Ondan önce aşırı ön yargılı olduğum o bağlılığı iliklerine kadar hisseden biriyim, çok seviyorum onu. Nasıl olsa hayvan diye onu incitecek şekilde oyun oynadığını sananlara da ciddi ciddi kızıyorum yapmayın diye. Hassasiyetim öyle böyle değil yani. Bir kefede canım kedim bir kefede tanımadığım bir çocuk..
Bu kadar çok seviyorken bile elbette çocuğu kurtarırım. Kedim umarım kendini kurtarır :( kurtaramasa da ben onun acısını ve özlemini daima içimde yaşarım. Ama kurtarmadığım o çocuğun vicdan azabıyla yaşamakta güçlük çekerim.

Verilen cevaplara bak ya, insanların anlama ile ilgili sıkıntısı var :) ülkenin özeti.
Çocuğu kurtarırım.

Bu tarz sorular etkileşim almak ve insanları karşı karşıya getirmek için özellikle soruluyor yoksa gerçek hayatta bir karşılığı olmayacağını herkes biliyordur.

Panik anında refleksler devreye girer ve beyin hızlı şekilde tüm olasılıkları hesaplamaya çalışır. Herkesin önceliği bilinçsizce tanıdıkları ve tanımıyorsa da çocuk, yaşlı v.s gibi yardıma muhtaç kişiler olur.

Evcil hayvanı orada bırakmak kimse istemeyecektir çünkü onunla arasında gönül bağı var. Çocuğu da kimse bırakmak istemez çünkü tanımasa da yardıma ihtiyacı var.

Sonuçta sorunun hayatta karşılığı olmayacağı için verilen cevapların da bir önemi yok, o anki refleksler ve koşullar ne derse o olur. Evcil hayvanı kurtarmaya çalışmak da ayrıca hayatını riske atmaktır çünkü büyük olasılıkla saklanacaktır ve kolayca alıp çıkma şansınız olmayabilir. O yüzden büyük fedakarlıktır.

Bi de şey sorusu var ya. 1000 tane terörist olan bir gemi var ama içlerinde 1 masum var. Gemiyi batırır mısın.

İnsanlar bu soruya farklı yanıtlar ama devletlerin bu konuda cevabı kesin ve nettir.

Bi de şey sorusu var ya. 1000 tane terörist olan bir gemi var ama içlerinde 1 masum var. Gemiyi batırır mısın.

İnsanlar bu soruya farklı yanıtlar ama devletlerin bu konuda cevabı kesin ve nettir.
Buna ilişkin çok güzel bir tiyatro metni de var.

Bir uçak teröristler tarafından kaçırılıyor. 167 yolcusu var. 70.000 kişinin olduğu stadyuma çakacak uçağı teröristler. Bir general uçağı havadayken vuruyor.

70.000 kişinin yaşamına karşılık 167 yaşam. “Yaşamı yaşam ile tartıyor.”

Suçlu mu suçsuz mu? Seyirciler oyunun sonunda oy veriyorlar. Masum veya suçlu diye, oyunun iki sonu var. Çıkan karara göre finali değişiyor oyunun.

Konudaki soruya gelirsek tekrar ; Tanıdığım bazı çocukları bile bırakabilirim kedim için.

çok şükür bugün de insanlıktan nasibini alamamışları gördük soru sayesinde.

Yangından birilerini kurtarmak deyince aklıma yıllar öncesinde izlediğim filmden bir sahne geldi, izlemeyenlere tavsiye ederim.

The Outsiders ( 1983 )

@climax

Bir dönem belki hatırlarsın, genç kızlar bu oyunculara aşıktı ve posterleri için dergi satın alırlardı. Hepsini bir arada tek filmde görmek o dönem büyük ses getirmişti.:)

Yangın sahnesi aklımda kaldığı için filmi eklemek istedim.

Geri