Foruma bir gönderim vardı aradım, bulamadım.
Türkiye; İsrail ve Mısır ile uzlaşmalı ve Suriye'de çözüm için adım atmalı demiştim. Dediğim oluyor/olacak diye büyüklenmeye gerek yok ama girişimler görmek sevindirici. Akıl, bunu gerektiriyordu. Çünkü Yunanistan meselesi büyüyecekti. Maalesef bizim hatamız ama şimdi toparlayabilir miyiz durumu bilemiyorum çünkü Dünya politikası günlük ve çok değişkenli ilerliyor.
Azerbaycan-Ermenistan arasındaki gelişmeler artı yazar bize. Daha da adım atabiliriz orada ama Ermenistan'ı rencide etmeden yapılmalı bu. 1918 sınırlarına dönmeli bölge. İran'ı rahatsız edecek bu ama İran hamle deneyemez orada, iç karışıklıklar ve dış politikada riski artıyor gitgide. Irak ve Suriye tarafında zayıflığımızı ortadan kaldırmalıyız. Enerjimizi burada harcayacak kadar lüksümüz kalmayabilir.
Ukrayna Savaşı bizim zararımıza oluyor. Dengede kalmayı başarmak gitgide zorlaşacak. Putin kartları teker teker açıyor yine, kaybetmek istemeyecek. ABD de kaşıyor bunu, ABD şu anda Dünya'nın her yerini kaşıyor. Çin tarafını da, Ermenistan'ı da, Yunanistan'ı da...
Rum Kesimi'ne yaptırımlarda bir yıllık gevşeme hamlesi de ilgi çekici.
ABD'yi karşımıza almamalı ama aynı sofrada da dikkatli olmalıyız artık.
Uzun vadede AB ile Rusya çok zarar görecek gibi, biz ne oluruz bilemiyorum. Rusya tarafına yerleşmek aşırı riskli ama ABD tarafı da bizi itiyor gibi. Neye benzedi bu?
Birinci Dünya Savaşı öncesinde İtilaf Devletleri'nin bizi karşıya itmesine.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler'in saldırganlığının bizi ABD'ye itmesine.
Bir tarafa keskin itilmeyelim bu kez.
Azerbaycan ve Türk dünyası ile sıkı bir bağ kurmamız gerek artık. Bizi belirli bir seviyede tutacaktır bu.
İsrail ve Mısır'ı karşımıza koymazsak Doğu Akdeniz'de rahat oluruz ama Ege'de işler zor şu anda.
ABD değil ama AB, neden Yunanistan'a göz yumuyor bu kadar?
İtalya'dan da bir çıkış görürüz gibi Akdeniz'de. Lehimize mi olur bilemiyorum ama Fransa için iyi olmayacak gibi. Fransa için iyi olmaması Yunanistan'a verilen Fransız desteğini engeller mi bilemiyorum. Yunanistan, Balkanlarda da saldırgan politikada, İtalya-Arnavutluk yakınlaşması görülür mü ufukta bakalım.
Çin ne yapacak Tayvan konusunda bu çok önemli. ABD'yi Avrupa'dan uzaklaştıracak tek mesele bu. ABD, Avrupa'dan uzaklaşırsa bölgedeki herkes kazanır. Bize karşı Yunan'ı, Rus'a karşı AB'yi sahaya sürüp keyfine bakıyor gibi hissediyorum.
Kim ne yapar bilinmez
Silah tüccarlarının kazanacağı net biliniyor şu an.
Dünya silahlanma yarışında. Ordusu güçlü olan kazanacak.