Yakamoz

🕒 Konu sahibi 14 saat önce aktifti
Bu başlık altında beğendiğim özlü anlatımları toplayacağım. Genellikle alıntı olacak, bazen kendi tecrübelerim...
Başlığı için çok güzel bir seçim yaptım. İlk özlü anlatım bu olsun:
Almanya'nın başkenti Berlin'deki Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen, 60 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 kelimenin göz önünde tutulduğu yarışmada, Türkçe 'Yakamoz' sözcüğü, 3 kişilik jüri tarafından dünyanın en güzel sözcüğü olarak belirlendi.
-2007-

Kasım ayında hizmetiçi eğitimde eğitimcinin iş ahlakımızla, düzenimizle ilgili söylediği bir anlatım beni çok etkilemişti, anında not almıştım:
" Bir şey oluncaya kadar bir şey olmaz. "

"En uzun yol, bir yolcunun sadakati uğruna yürüdüğü yoldur."
(Solomon Kane)

SS'lerin yeminini de aklıma getirir:
Sadakatim, şerefimdir.

Lanet olsun! Yaşamı sevmemize ramak kalmıştı. (Fight Club)
Sonsuza kadar yaşamak istiyorsanız, ilk adım olarak ölmek zorunda olduğunuzu unutmayın. (Fight Club)
Gün gelir sahip olduklarınız, size sahip olmaya başlar. (Fight Club)

*Edward Norton ile Brad Pitt'e saygılarımla. Marla, bebeğim, seni de unutmadım :]
-tarihin ortanca çocuğu-

https://www.youtube.com/watch?v=UK9Sb5eOb6E

İyi bir kalça sahibi olmanın, iyi bir kafa sahibi olmaktan daha fazla prim yaptığı bir ülkede hiçbir şey daha ileriye gitmez.

Son düzenleme:
"Dünyada 550 milyon ateşli silah bulunmaktadır. Bu da her 12 kişiden birinin silahlı olduğunu gösterir. Tek soru: Geri kalan 11 kişiyi nasıl silahlandırabiliriz?"
(Savaş Tanrısı)

"Zayıfa acımak doğaya ihanettir."

Hitler ile ilgili okuduğum bir kitaptan alıntı. Hitler'in geçmişe, Töton şövalyelerine, mistik durumlara ilgisi de vardı. Doğal seçilime inanan bir kişiydi; doğada güçlü olan yaşar, zayıflar ölür. Çok haklı ama ilkel bir mantık. Yine de seviyorum bu sözü çünkü çok haklı.

87887670_1421747248031861_4430067420735995904_n.jpg

TDK 2019 basımlı Genç Kalemler Dergisi'ni okurken 7. sayısında böyle bir şiire rastladım.
Şiiri farklı kılan tabi ki muharriri, bir kadın. Yaklaşık 110 yıl önce yazılmış bir şiir. Ve döneminin önemli bir dergisinde yer buluyor kendisine.
Genç Kalemler; Ali Canip, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp gibi önemli kişilerin "Yeni Lisan" girişimiyle Türkçülük akımında ilerledikleri önemli bir dergi.
Şiirin konusu da ayrı bir ilginç, kedi. Kadınlar ve kediler arasında bir ilişki var ya...

Sözlerin yerine kaba kuvvet kullanabilse de kelimeler daima kudretini koruyacaktır.
Siyasiler gerçeği saklamak için,sanatçılar gerçeği ortaya çıkarmak için yalan söylerler.
Korku, bu hükümetin esas aracı haline geldi.
Bize insanları değil fikirleri hatırlamamamız söylendi. Çünkü bir adam yenilebilir, yakalanabilir, öldürülebilir, unutulabilir. Fakat bir fikir 400 yıl sonra bile hala dünyayı değiştirebilir.

V

Osmanlı şairleri ve bilginleri, dil konusunda Türkçe'yi hor görmüşlerdir. Arapça'yı en üstün, Farsça'yı üstün, Türkçe'yi yoksul görmüşlerdir.
Ama bu kişilere en iyi yanıtları:
Ali Şir Nevai Muhakemetü'l Lugateyn
Kaşgarlı Mahmud Divan-ü Lugatid Türk
adlı yapıtlarıyla Türkçe'nin Farsça ve Arapça kadar güçlü, büyük bir dil olduğunu ortaya koydular.

Kadınlar, güller gibidir. Yalnız güllerin üzerinden geçen böceklerin izi kalırken kadınların üzerinden geçenlerin izi yok.
Victor Hugo - Sefiller yapıtında böyle bir hoş benzetme vardı.

1A8D5177-1C8C-411B-9FB1-5A0BD5B4B5CF.jpeg

Servet-i Fünun dergisinde yapılan bir ankete dönemin yazarlarının verdiği yanıtlar. Tevfik Fikret ben farklıyım diye bağırmış yanıtlarda. İlginç bir yaşamı vardı zaten. Sis şiiri de güzeldir.

527ED71B-7F93-4C11-9188-BA73772F08F9.jpeg

Osmanlı döneminde Kuran meali. Besmeleye dikkat çekmek isterim: Başladum adıyıla Tanrı Taala’nun ki rızk vericidür ve rahmet edicidür

09AA8135-3DF7-4650-8C26-1FE3BA8453F4.jpeg

Bu defa biraz daha eskiye, bin yıl öncesine, Karahanlı devletinde Kuran mealine gidiyoruz. Batı Türkçesinden Doğu Türkçesine geçtiğimizi de belirteyim üstteki iletimi de düşünerek ve meale başlıyorum: Başlarım Tangrı atı birle üküş rahmetlig ulaşu yarlıkağan.

Franz Kafka'nın dediği gibi: "Zerre kadar anlamadıkları şeyler hakkında konuşuyorlar. Sırf aptallıkları sayesinde kendilerinden bu kadar eminler."
Aptallığı giderebilmek için TSK müthiş bir arşivi elektronik ortama sunmuş:
Buradakileri kitap olarak almak istesek ne kadar isterler acaba, alabilir miyiz?

F13AB41B-8B03-4964-A137-2F21F8A873FA.jpeg

Bir ulus okula gidiyor başlığında bir görsel. Türk polisi yeni harfleri öğrenmekle kalmıyor, gelecek turistler için yabancı dil de öğreniyor.

EaE4kC0XgAAeWnL.jpg

Sümerler'e ait 5000 yıl öncesinden ev planı.

ELmZdM4W4AIhvUT.jpg

Cumhuriyet devrimleri sağlık alanında müthiş bir ilerleme kat etti. Nice bebeğini, çocuğunu sağlık koşullarının yetersizliği ile kaybetmiş bir ulus cumhuriyetle birlikte hastaneler, doğum ve çocuk bakımı, verem senatoryumları yurdun her köşesine yayılmış durumda.

Geri