bir süredir dil kursuna devam eden biri olarak gelişmenin en iyi yolunun konuşmak olduğunu düşünüyorum, tabii ingilizceyi ne amaçla öğrenmek istediğine göre değişir ama konuşmak hep bir sorundur. open english ve cambly mantığı aynı, birbirinden farkı yok, ikisinde de birebir ders alma imkanın var ya da grup çalışmasına katılıyorsun. reklamı işinin bokunu çıkardıklarından insanı şüpheye düşürüyorlar ama cambly kullanan birkaç arkadaşım oldukça memnun kaldı. tek bir hocaya bağlı kalmamak, enerjin tutmuyorsa değişebilmek güzel bir avantaj.
yine bu ikisine benzer meta ingilizce var, biraz daha zihin kodlamayla ve kalıplarla ingilizceyi beyninize işlediklerini ve çok rahat konuşturduklarını iddia ediyorlar. açıkçası görüşüp itildiğim bir kurs kendisi. 8-9 binden fiyat başlatıp klasik satışçı taktiğiyle “bugüne özel 2 bin” demeleri bile saçmalık. eğer ingilizcen çok çok iyi seviyedeyse ve sadece konuşmayı becermek istiyorsan tercih edilebilir, orta seviye biri için uygun değil. iki arkadaşım deneyimledi burayı da birinin ingilizcesi ileri düzeydi verim alabildi, biri orta düzeydi ve verim alamadı.
meta ingilizce gibi çalışan ama daha samimi gelen bir diğeri helina academy. 4 aylık ücreti 16 bin tl. hem ders anlatımı mevcut helina hoca tarafından hem de her hafta konuşma grupları oluşturuyor seviyeye göre. hızlı bir şekilde konuşmaya adapte olmayı, ezberi değil kalıpları cümle içinde kullanarak sonuca odaklanmayı sağlıyor. kendi kurs sürecimden sonra değerlendirebileceğim en yakın konuşma odaklı kurs bu mesela.
bunlar dışında ezberleme-akılda tutma konusunda problem yaşadığını söylemişsin, eğer netflix kullanıyorsan “language reactor” indirebilirsin. sonra netflix’te sevdiğin, hatta daha önce izlediğin biraz daha kolay dili olan dizileri açıp language reactor eşliğinde izleyebilirsin. hem türkçe hem ingilizce alt yazıyı ortak görüyorsun. kelimelerin anlamlarını, kalıpların anlamlarını görebiliyor, favorilerine ekleyebiliyor istediğin zaman açıp tekrar edebiliyorsun. burada izlediğin bir şeyi izlemen takip etme açısından daha kolay olur. kelimelerin söylenişlerini duyup aynı zamanda yazılı olarak görmek çok işe yarıyor. akılda kalıcı bir sisteme dönüştürüyor resmen dizi/film keyfini.
son olarak yapay zeka mucizesi “vocabrain” sitesini önerebilirim. ücretsiz kullanımı sınırlı ama cüzi bir ücrete yapay zekayla gramer çalışabiliyorsun, kelime çalışabiliyorsun ve sohbet edebiliyorsun. birkaç kez gramer çalışmalarına katıldım, kendi adıma gelişimime etkisi olduğunu da düşünüyorum. şu an kasım’a özel aylık 115 tl gibi yemekten, sudan ucuz bir fiyatı var. kimseyi bulamadığında elinin altında olabilecek kullanışlı bir sistem.
online seçenekler dışında da bir şey düşünüyorsan-ki bence bu çok daha etkili, aynı ortamda insanlarla kanlı canlı dile maruz kalabilmek- şehrindeki konuşma kulüplerini araştırabilirsin. özellikle yabancıların içinde olduğu ve seni konuşmaya zorlayarak ezberleyemediğini düşündüğün şeyleri öğrenebildiğini görmüş olursun. son dönemlerde çok yaygın bu sistem. hem normal bi cafede toplanarak yapanlar var hem üyelik sistemiyle basit kuralları anlatıp sonra konuşturanlar var, orası tercihe kalmış.
biraz uzun oldu ama dil öğrenmek de böyle uzun bir süreç. umarım fayda görebilirsin tercih edeceklerinden.