Ya Allah yoksa..

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
"...say ki yoksun. varmissin gibi mutlu ol"
diye fisildiyordu üc damla kan kitabinda sadik hidayet okura, ona da hayyam fisildamis
İran'in havasindan midir suyundan mi, cibranlar hayyamlar hidayetler varolussal meselelerle bi sevgiliyle mesk eder gibi bas etmisler hep :)

Bazen tanrı hususunda da bu durusu yakalayabilmek gerekiyor belki,
ilkesel insan zaten kendi dogru/yanlislarina sahip olmus insandir
kimi inanc temelinde icsellestirir bunu, kimi inancin olmadigi düsünsel bi düzenekte.
Bir insana yardim etmesinin sebebini cennet/cehennem ödül/ceza gibi minvalinde isleyen insanin kaybedecek cok seyi olur tanrinin yoklugu bilgisinde,
ama besledigi inancinin, kitap dini veya deizm artık hangisiyse o, ilkesini icsellestiren insanin bi kayip yasayacagini sanmiyorum

Son düzenleme:
@Kimbuhatunyahu?
"...say ki yoksun. varmissin gibi mutlu ol"
diye fisildiyordu üc damla kan kitabinda sadik hidayet okura, ona da hayyam fisildamis
İran'in havasindan midir suyundan mi, cibranlar hayyamlar hidayetler varolussal meselelerle bi sevgiliyle mesk eder gibi bas etmisler hep :)

İran' ın havasından mıdır bilmiyorum ama Pers kültüründen bu yana dünya edebi ve siyasi tarihine yön vermiş topraklar olunca şaşırmıyor insan.
Hayyam' da şarabını mey edip düşmüş yollara aşk ile, Sabbah gibi radikalde toplamış müridlerini ben tanrıyım diye ve Nizamülmülk devlet yönetmiş elinde rehber bir kitap ve bu iki adamı dost eylemişş meclisinde. Diyeceğim o ki biraz da o dönemin insanlarının bakış açısı yön vermiş neticeye.

@Kimbuhatunyahu?
Pers kültüründen bu yana dünya edebi ve siyasi tarihine yön vermiş topraklar olunca şaşırmıyor insan.
Hayyam' da şarabını mey edip düşmüş yollara aşk ile, Sabbah gibi radikalde toplamış müridlerini ben tanrıyım diye ve Nizamülmülk devlet yönetmiş elinde rehber bir kitap ve bu iki adamı dost eylemişş meclisinde. Diyeceğim o ki biraz da o dönemin insanlarının bakış açısı yön vermiş neticeye.

Ahamis imp, safevi, pers gibi kültür gecmisinin bileskesi olan memba topraklar olunca :)
dedigin gibi haliyle kültürel yankisi da oluyor bunun
Nizamülmülk ile hayyamin tanisikligi flu kaciyor sanirim tarihte.

Son düzenleme:
"abi geldik valla sen evde yoktun"

Dose0.jpeg

Ahamis imp, safevi, pers gibi kültür gecmisinin bileskesi olan memba topraklar olunca :)
dedigin gibi haliyle kültürel yankisi da oluyor bunun
Nizamülmülk ile hayyamin tanisikligi flu kaciyor sanirim tarihte.
Tabi koca coğrafyanın şimdiki halini düşününce insan, insanlığını sorgulamadan da edemiyor.
Aslında üçününde aynı yerde aynı eğitimi aldığı kimi tarihçiye göre bir masal, kimi tarihçiye göre de gerçekleşmiş olması yüksek ihtimal. Ancak Nizamülmük' ün Hayyam' dan bile yaşça büyük olduğunu düşünecek olursak bir ihtimal efsane. Yine de bu efsaneye göre şekillenmiş orada sosyo-kültürel ve ekonomik hayat.
Dönemin gerçekleri hakkında bilgi edinmek içinromanlaştırılmış kitapları ile birlikte derinlemesine tarihi içeren kitaplarında okumasını yapmak gerek.

Geri