WoW vs Knight Online Kapsamlı Uzun Rehber

Konu sahibi son olarak 2434 gün önce görüldü
Forumda uzun zamandır dolaşmaktayım, knight yıllarımızı alan pc başında en güzel dostlukları en güzel anılarımızı geçirten oyun belkide, ben çok uzun bir süre araştırmıştım knightı bıraksak ne yapacağız ki vs. tarzı soruları kendime sormuştum ve 2012 yılından beri bu oyunu oynamaktayım.Açıkçası knighta hepimizin döktüğü paraları biliyoruz ve wow paralı oyun falan tarzı yaklaşımlar biraz boş kalıyor.
Size uzun bir rehber hazırlayacağım gelin ilk baş bunu hesaplayarak başlayalım;

WoW oyununu satın almanız için Battle Chest ve Warlords of Dreanor almanız lazım yani oyunun size mal oluşu 130 TL.
Bununla birlikte size 1 aylık oynama hakkı veriyor.
Oyunu oynamak için 2 aylık ücretiniz 60 TL yani aylık 30 TL vermeniz Gerekiyor.
Özetlersek ;
Wow İçin
Oyun + 1 aylık ücret : 130 TL
Geri kalan her ay için : 30 TL

Knight İçin
Oyuna ilk girişte dizmeniz gereken itemler : ( +500 TL )
Geri kalan her ay için : Pathos + Kanat + Valkyre + Premium + Sc ( 150 TL
)

Açıkçası aradaki farkı net görebilin diye böyle hesapladım kimse 500 tllik charla dolaşmıyor ve hepimiz biliyoruz ki pathos kanat pre sc vs hepsini alırsanız 150 TL den fazla tutuyor. Hatta 83 levele kasma parası, char parası tarzı şeyleri hesaba katmadım bile, hesap yinede ortada...

Bu oyunu oynamanız her türlü sizin karınıza ve biliyoruz ki knighttaki en dandik charınızı satsanız bu oyunu en az 1 sene oynayacak parayı hiç yoktan cepte bulursunuz.

Gelelim aradaki farklara, ben size wowu övmeyeceğim başlıktada belirttiğim gibi objektif olarak size artıları ve eksileri anlatacağım.

1 - PAZAR SİSTEMİ
Knighta ilk girdiğimizde kendimizi moradonda buluyoruz ve önümüzde kurulu bir sürü pazar oluyor WoW'da böyle bir şey yok. Orda Auction House denen bir yer var Türkçe'si açık arttırma salonu. Siz satmak istediğiniz item için bir başlangıç ve bitiş fiyat belirliyorsunuz ve satıyorsunuz iteminiz 48 saat boyunca burada duruyor.Örneğin 200golda satmak istiyorsanız başlangıç fiyatınıda 200 golddan koyabilirsiniz 48 saat boyunca isteyen kişi iteminizi siz oyunda olmasanız bile alabilir.Ama siz iteminiz kesin satılsın istiyorsanız fiyatı biraz kırar üst fiyat belirlemezsiniz 150gold başlangıç yaparsınız teklif verenler ucuz olduğu için illaki olacaktır ve yine iteminizi satarsınız.Kazandığınız para size letter yoluyla gelir tıpkı knighttaki gibi, sadece L ye basarak değil posta kutusunun yanına giderek açılıyor tek farkı bu.
Sattığınız fiyatın üzerinden %10 komisyonu oyuna bırakırsınız.

Eğer alıcıysanız itemi üst fiyattan direkt olarak alırsanız size letter yoluyla gelir, eğer teklif veriyorsanız ve biri teklifinizi geçerse teklif verdiğiniz para itemi alamadığınız için size letter yoluyla geri gelir yani bir kaybınız olmaz.

Özetle : Avantajı bir şey satmak için bilgisayarınızı açık tutmanıza kendinizi yormanıza gerek kalmaz, dezavantajı ise sa son fiyat ne olur tarzı muhabbetler wowda bulunmaz alıcı ve satıcı birbirini görmez ve tanımaz aralarındaki ticaret direkt olarak gerçekleşir.Trade denen sistemde var tabi bu ancak çok çok pahalı itemler için gerçekleşir %10 komisyon AH (Auction House) bırakılana kadar fiyat üzerinden hafif indirim yapılıp satılabilir.Yada başka item vs item şeklinde takasa girmiş olabilirsiniz.

Burası üzerinde biraz fazla durdum çünkü knightta iteminiz yoksa istediğiniz kadar player olun bir şey farketmez, yolunuz illa moradona düşüyor.

2 -HARİTALAR VE EXP KASMA SİSTEİ

Bildiğimiz üzere Knighttaki hariralar çok küçük ve sınırlı Lufer, Emc, CZ , Krowaz, Bifrost vs vs. hangisi açık kapalı tartışmaya girmeyeceğim toplasanız 10 tane yoktur.Wowda buna benzer en az 130 tane harita vardır ve haritaların levelleri vardır. 10 - 15 level bölgesi 40 -45 level bölgesi şeklinde. Wow haritaları o kadar büyüktür ki 20 levelden sonra atla, 40 levelden sonra daha hızlı atlarla, 60dan sonra uçabilen yaratıklarda 70den sonra çok daha hızlı uçanıyla ve 80den sonra dahada hızlı uçanıyla seyahat edilir.

Ayrıca haritalar arasında demiryolları, zeplin, gemi ve gryphon gibi sizi daha kısa yoldan götürebilecek oyun hizmetleri de mevcut.
WoW da 10000 den fazla quest vardır, her haritada sizi questler karşılar istediğinizi yapmakta özgürsünüz, birden fazla 10 - 15 level haritası vardır istediğinizi kullanabilirsiniz de .

Exp kasmak knighttaki gibi ilk levellerde kolay son levellerde çin işkencesi tarzında değildir günde 2 saat oynayarak rahat rahat 2 ay içinde son level olan 100e ulaşabilirsiniz. günde 5,6 saat oynarım derseniz 20 gününüzü almaz.
Çünkü herkes bilir Knightta 83 olduktan sonra pk atmaktan başka yapacak şeyiniz yoktur ancak WoW son levelde bitmez, başlar. Bu wowda atasözü gibi birşeydir.

Knighta sabır gösterebilmiş biri WoW da exp kasarken zevk alır diyebilirim.
WoWda sürekli canavar öldürmek zorunda değilsiniz oyunda sayısı 100 civarında dungeon denen yerler vardır, 15 - 20 dungeonu 16 - 21 dungeonu gibi her seferinde farklı farklı yerlere girebilirsiniz buralara oyunda I butonuna basarak kayıt olunur ve başladığında oyun sizi otomatik oraya çeker tıpkı bdw gibi ancak saatini siz belirlersiniz. Dungeon - raid kısmını diğer bölümlerde daha detaylı anlatacağım.

3 - İTEM - İTEM KASMA - MESLEK VE OYUN İÇİ PARA DURUMU

İtemler nasıl alınır satılır bahsettik, oyunda size görevler dungeonlar ve kestiğiniz canavarlardan çeşitli itemler düşer ve bunları takarak oyununuza devam edebilirsiniz yani titan partiye dual +1mdli adam alınmaz mantığı bu oyunda yok itemlerin bir level sınırı var ve çok yüksek itemler düşükken satın alınıp takılamaz.Kısaca herkes eşit olarak kademeli olarak ilerler.

Bu oyunda exp kasarken genel olarak itemler dungeonlardan düşer ve size bir roll sistemi sunar.(Bu sistem sadece kalitesi yüksek şeylerde çıkar kutudan çıkan her şeyi sormaz)
Dipnot : Roll Sistemi = Oyun size bu item lazımmı değilmi diye sorar, 3 seçeneğiniz vardır, lazım - lazım değil ama istiyorum - ne olursa olsun istemiyorum.
Eğer siz çıkan bir iteme lazım ( Need) derseniz item direkt olarak inventorynize düşer ve bu itemi npc hariç bir yere satamazsınız. Oyun size madem lazım al kullan der.Eğer lazım değilse ama kutuda kalmasındansa banada gelse olur derseniz (Greed) seçeneğine basarsınız eğer need diyen yoksa item greed diyenler arasında birine düşecektir. Eğer istemiyorum (Pass) derseniz pass Türkçe'si de pas geçmek demektir gerekirse o itemi kutuda bırak ama bana verme anlamına gelir.

Peki oyun bunu neye göre belirler ?
Oyun size 1 ile 100 arasında bir sayı verir.
Eğer iki kişi greed dediyse ve 3 kişi pass dediyse greed diyenler arasında kimin sayısı yüksekse ona verir yani tamamen şans. Ama biri need dediyse ne kadar düşük söylerse söylesin iteme sahip olur.

Bu oyunda bir meslek sistemi vardır ve can alıcı bir noktadır, haritada dolaşırken madenler, çiçekler görebilirsiniz denizden balık tutabilirsiniz. ( Her denizde farklı balık olur ve her haritada farklı çiçek olur, tamamı çöl olan haritada çok maden olmayabilir vs.)
Ayrıca siz mobları öldürünce içlerinden kumaş çıkar ve öldürdüğünüz hayvanın derisini yüzebilirsiniz veya bir ayı öldürürseniz içinden et çıkar bunların hepsini bi anda yapamazsınız tabiki ancak seçebilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi sanırım wowla ilgili biraz araştırma yapılırsa bulunabilir biraz değinelim.

1 -Wowda potcudan pot aldım mantığı yoktur en iyi potları Alchemy mesleğine sahip olanlar yapar. Hatta öyle potlar yaparlar ki size 1 saatlik buff verebilirler.
2 - Magic anvildeki enchant sistemini burda Enchanter'lar yapar itemleri geliştirme konusunda ustadırlar.
3 - Inventory knighttaki gibi sabit değildir çantalar vardır 4 slot çanta takarsanız 4 adet 36 slot çanta takarsanız 36 adet yeriniz olur. toplam 4 çanta alabilirsiniz.Ayrıca hafif zırhları (cloth) Tailor'lar yapar.
4 - Canınızı ve mananızı oturarak dolduramazsınız, bir yemek yemeniz gerekir ve pişmiş yemekler her zaman daha iyidir Cooking mesleğini kasmış olanlar daha avantajlıdır.Fishing ile tutulan balıklar Cooking ile pişirilir.
5 - Bu oyunda bazı skilleri modifiye edebilirsiniz (şeklini, işlevini vs.) bunu Inscription denen sınıf yapar, topladığı çiçekleri mürekkebe dönüştürür.

Oyunda çok fazla meslek vardır 2 ana meslek seçebilirsiniz. Birini toplayıcı öbürünü tamamlayıcı olarak. Yani madencilik alır ve demir ustası olup kendinize kıyafet yaparsınız. Yada çiçek toplayıp pot yaparsınız.
Geri kalan cooking - fishing - archeology - first aidkit denen meslekler herkes tarafından alınabilir ve kullanılabilir 2 ana meslek kotanızı doldurmazlar.

İtem kasma denen olay bu oyunda son levelde başlar üzerinizde dandik eşyalarla dungeon yaparak veya görev yaparak bir şekilde 100 olursunuz ancak bazı heroic (Türkçe anlamıyla efsanevi ve zor) dungeonlar ve raidlere bu tür itemlerle giremezsiniz.Ayrıca 100 level full item full enchant adamlar sizi zorlayacaklardır ancak unutmayın bu oyunda kimsenin TL verip alabileceği yada pusdan çekebileceği hiçbirşey yoktur. Mesleklerini kasan zaman harcayan yüksek derecede parada yapar, aktif bir clanda bulunan (girebilirsiniz knighttaki gibi kişi sınırı yoktur 800 900 kişilik bile olabiliyor) aktivitelere katılır ve oyuna dahil olur. Bu kısmı fazla uzatmaya gerek yok çünkü oyunda 100 level olmuş adam bunları anlayacaktır, sora sora öğrenir en kötü böyle anlatmak biraz havada kalıyor.

4 - KAREKTERLER

Bu oyunda knighttaki gibi iki ana ırk vardır Human vs Karus olduğu gibi Alliance vs. Horde (tamamen aynı mantık orc vs human gibi düşünülebilir)
Ancak bu oyunda birde alt karakterler vardır.
Yani knightta human warrior vs orc warrior olabilir
Ancak WoWda human warrior vs goblin warrior yada dwarf warrior vs blood elf warrior gibi.
Bahsettiğimiz şey aynı hepsi warrior ancak biri cüce, biri uzun biri kısa, hepsinin bazı ırksal özellikleri var kimisinin canı fazla, kimisi deri yüzme mesleğine daha yatkın, kimisinin manası daha hızlı doluyor vs.

Birde class denen kavram üzerinde duralım
Knightta bunlar ;
Warrior
Rogue
Mage
Priest

Wowda ;
Death Knight
Druid
Hunter
Mage
Monk
Paladin
Priest
Rogue
Shaman
Warlock
Warrior

Bütün bu classların özellikleri karakter seçme ekranında bile yazar tek tek girmeyeceğim oyun size 20 levele kadar ücretsiz bir oynama imkanı zaten vermekte girip bakabilirsiniz.Ancak knighttaki priest heal yap monotonluğu burada yoktur. Bir priest shadow olup (gölge) mage gibi de oynayabilir, bir warrior tank olduğu gibi tiran gibi damage çıkartabilir.Bir paladin healer olup takımı kurtarabilir ya da tank olabilir.Hatta bir druid bir mage gibi oynayabilirken bir asas gibi de oynanabilir.
Bu oyun bu yönden renkli ve zevklidir.

Ancak şunu altını çize çize burada yazmak istiyorum.
Knightta pot ve skille basıp birde geri ileri yaparak combo yaptığını düşünüp adam kesen warrior,
Deli gibi item kasıp critic spike la adam kesip iyi oynadığını sanan pedal king rogue
3 parti mageyi aynı yere toplayıp nova atınca adamların ölmesiyle sevinen mageden
Full anti def çekip mele partide veya full resist hp çekip mage partide 10k heali zamanında atınca sevinen priestten

HİÇBİR HALT OLMAZ.
Bu oyunda gerçekten oyunculuğunuz ve oyun bilginiz konuşur, oyunculuğunuzu geliştirebilirsiniz ve oyun bilginizde zamanla artacaktır (karşı tarafın ne yapabileceği) Unutmayın sizi ayakta tutan 3 milyarlık char değil, sizsiniz karşı tarafla eşit olmasanız bile denksiniz +7mdli çok pro bi asas +7 shardlı salak bi asası dümdüz eder aranızdaki fark wowda maksimum o kadar olur.Hiçbir mageye tek atamazsınız dönüp sizi kesmesi an meselesi olabilir.Sadece oyunculuk gerektirir.

Çünkü druid denen karakter size suikast düzenleyecek itemlere ve skillere sahipde olabilir, bir büyücü gibi uzaktan vuracak skillerede. Her ikiside druid olsa bile bu ikisi arasındaki fark knighttaki asas ve mage arasındaki farkla aynıdır.Tamamen farklı skiller, farklı itemler vs.

5 - PVE VE PVP SAVAŞLAR NASIL OLUR RAID NEDİR ?
Mmorpg oyunlarda bu kavramlar vardır pve bir oyuncunun moblarla (bilgisayara karşı) pvp bir oyuncunun diğer oyunculara karşı olmasınız.
Yani pk atmak pvp, paramun kesmek pve demektir.
En merak ettiğiniz kısma gelelim ;
Knight onlineda 3 tane pvp haritası vardır.
59 - 69 -83 levellere hitap eder 70 level biri pk atmaz ve 45 level biride pk atamaz.WoW'da 20 levlden sonra her levelde pvp yapabilirsiniz yani pk atabilirsiniz.

Wowda bu haritalar 25e yakındır ve karşı taraf güçlü kalabalık vs. durumlar yoktur haritalar 10vs10 25vs25 40vs40 tarzı gruplardadır ve farklı farklı şekillerdedir siz bu haritalara girmek isterseniz I butonunu kullanarak dungeon arar gibi battleground (savaş alanı ararsınız) girdiğiniz taktirde eğer leveliniz 47 ise içerideki herkesin leveli 45 -49 arasıdır 50 level veya 44 level kimse olmaz.Oyun oyuncuları bu leveller gibi 50-54 55-59 gibi gruplamıştır ve her levelde pvp yapabilirsiniz.
Knighttaki gibi town at geri üstünde yürü gibi yıllarınızı aynı yerde aynı şeyleri yaparak geçirmezsiniz knightta her seferinde czdesinizdir burda her seferinde farklı biryerde olursunuz.Ve buraya arkadaşlarınızlada girebilirsiniz hatta clanınız varsa biz 25 kişiyiz ve oyun bize 25 kişilik bir clan bulsun ve şu haritada savaşalım diye de arama yapabilirsiniz.

Bir de PVE knightta pve olarak değerlendirilebilecek 3 tane etkinlik var biri juraid öbürü ft öbürüde yeni gelen utcdir, bunları anlatmıyorum ve wowa geçiyorum rehber iyice uzadı.
WoW da demiştik oyun 100 levelde başlar diye, şunu belirteyim wow denen oyunun bir senaristi ve kitapları vardır oyunda herşey bir akışta ilerler ve pve yapan oyuncusu pvp yapan oyuncudan kat kat fazladır pve yi boş boş npc kesmek olarak görmeyin.100 level olduğunuzda hafiften itemler kasabileceğiniz heroic dungeonlara girebilirsiniz bunlar normallerle aynıdır ve kat kat zordur,çünkü moblar exp kasmak için değil öldürünce item almanız için yapılmıştır sadece son levelde girebilirsiniz. Bunlardan dahada zoru olan raidler vardır 10 kişilik 25 kişilik şeklinde ayrılır heroic modları son derece zordur, sağlam itemler, iyi derece koordine ts kullanan bir grup ve taktik bilen birilerinin olması gerekmektedir.WoW da moblara aa boss diyip dalınmaz bir taktiği vardır, değişik bir skill basıyordur önünden çekilmek gerekebilir havaya zıplıyordur geri düşeceği yerden kaçmak gerekebilir direkt olarak tek atabilirler, yanında başka moblar vardır sizin adamlarınızın size heal yaptığı gibi onlarda ona heal yapabilir önce onları kesmek gerekebilir bazı mobları kesmemek gerekebilir ölünce sizide yerin dibine çekip öldürüyor olabilir vs vs. bir bossu kesmek yarım saatinizi alabilir 25 kişiyle mükafatı büyük tabiki :) kısaca burası oyunun cafcaflı kısımları yani itemlerinizi, mesleklerinizi kasıp düzgün bir takım kurduktan veya oluşturduktan sonra yapabileceğiniz kısmıdır.

Ben size knightı iyi bilen ve wow bilmeyen birinin genel olarak neler merak edebilir ya bu oyunu Türkiyede 50.000 kişi oynuyo ve başka oynayan yok wowun 1.5 milyon oyuncusu var acaba neden diyebilen biri için cevaplamaya çalıştım, 30gb küsür bir oyun bu bunun içinde ne var bu kadar biz knight gibi wowla istatistiklerde karşılaştırmaya bile alınmayan bir oyun oynuyoruz ve daha fazla para harcıyoruz yok mu daha iyisi ya da bi benzeri diyen birileri illaki vardır diye düşündüm.
Lutfedip okuduysanız ne mutlu bana bende yıllarımı knightla geçirdim ve wowu şu an değişmem diyebiliyorum merak ettiğiniz başka bir husus olursa konunun altına yazabilirsiniz seve seve cevaplarım.

İyi Forumlar...

~Saygılar

oha knight ile wow u karşılaştırmışlar :D adana spor ile barcelona karşılaştırması gibi birşey :D

Birde class denen kavram üzerinde duralım
Knightta bunlar ;
Warrior
Rogue
Mage
Priest

Wowda ;
Death Knight
Druid
Hunter
Mage
Monk
Paladin
Priest
Rogue
Shaman
Warlock
Warrior

Grafik oyun icerigi uzerinden wow belki baskin olabilir ama Knightin muhabbeti bambaskadir.
2004-2007 deki tadi almis insanlara kiyaslamaya dahi calismayin
Forever Knight Online

Arada ki dağların hesabını gri yapmış :)

Grafik oyun icerigi uzerinden wow belki baskin olabilir ama Knightin muhabbeti bambaskadir.
2004-2007 deki tadi almis insanlara kiyaslamaya dahi calismayin
Forever Knight Online

ben öss yi knight yüzünden kaybetmiş biri olarak 3-4 sene knight 3-4 sene wow oynayan biri olarak knight ta spike town atarken attığım teri hiç bir sporda atmadım :D tamam muhabbeti iyiydi o zaman aldığım zevki muhabbeti çok iyiydi ama oyun olarak kıyaslama yapılmış yukarıda bu yüzden çok saçma bir kıyaslama

ve wow oynayan biri knighta nasıl bakacağı şu zaman da bellidir

ben öss yi knight yüzünden kaybetmiş biri olarak 3-4 sene knight 3-4 sene wow oynayan biri olarak knight ta spike town atarken attığım teri hiç bir sporda atmadım :D tamam muhabbeti iyiydi o zaman aldığım zevki muhabbeti çok iyiydi ama oyun olarak kıyaslama yapılmış yukarıda bu yüzden çok saçma bir kıyaslama

ve wow oynayan biri knighta nasıl bakacağı şu zaman da bellidir

Bacağı kırmak expe yatmak kadar acıtmaz

Geri