Windows'ta "Con" Adlı Dosya Neden Oluşturulamaz?

Konu sahibi son olarak 4 gün önce görüldü
Windows’ta “CON” Adlı Bir Dosya Oluşturmak Neden Mümkün Değil?

Windows işletim sisteminde masaüstüne gidip “CON” adında bir dosya oluşturmaya çalıştığınızda, karşılaştığınız hata mesajı size sıradan bir engel gibi görünebilir. Ancak, "CON" gibi dosya adlarının neden yasaklandığını anlamak, eski bilgisayar teknolojilerinin izlerini ve Windows’un çalışma biçimini keşfetmekle mümkün.
1732258485697.png

Windows'ta "CON" adlı bir dosya oluşturmak, diğer bazı özel adlarla birlikte mümkün değildir. Peki, bu isimlerin arkasında ne yatıyor?

Bu tür özel adlar, Windows'un çok eski sistemlerinden kalma bir mirasın sonucudur. "CON" gibi belirli adlar, bilgisayarın donanım bileşenlerini temsil eder ve işletim sistemi bu isimleri, donanımla doğrudan etkileşim kurmak için kullanır. Bu yüzden, bu adların dosya veya klasör ismi olarak seçilmesi engellenmiştir.

Bu özel adlardan bazıları şunlardır:
  • CON: Ekran veya klavye ile ilişkili.
  • PRN: Yazıcıyı temsil eder.
  • AUX: Yardımcı cihaz, genellikle seri portlar için kullanılır.
  • NUL: Veriyi yok eden bir "cihaz" olarak kullanılır.
  • COM1, COM2: Seri bağlantı noktaları (eski tip bağlantılar).
  • LPT1, LPT2: Paralel portlar (özellikle eski yazıcılar için).
Windows, bu adları rezervli olarak kabul eder çünkü her biri, işletim sisteminin donanımla iletişim kurduğu bir işlevi ifade eder. Bu nedenle, bu adlarla dosya veya klasör oluşturmanız engellenir.

1732258500843.png

Eğer yine de “CON” gibi bir ismi dosya adı olarak kullanmak isterseniz, teknik olarak mümkün olsa da bu genellikle önerilmez. Örneğin, dosya yoluna "\." gibi bir ön ek ekleyerek bu engeli aşabilirsiniz, fakat bu tür yöntemler, dosya işlemlerinde sorunlara yol açabilir ve sistemin beklenmedik davranmasına neden olabilir.

Sonuç olarak, Windows’un bu tür isimlere koyduğu kısıtlama, tarihsel nedenlere dayanıyor ve sistemin düzgün çalışması için önemli bir rol oynuyor.

Geri