Vlora Han

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Şu güzelim tarihi binayı içine edin diye bir talepte bulunsan ancak böylesi olur..bir yandan dürümcü diğer yandan kokoreççi binaya ayrı bir hava katmış!

1904 yılında Ferruh Bey tarafından İtalyan Mimar Raimondo d'Aronco'ya yaptırılmıştır. 1921'de bina satılmış, adı Vlora Han olarak değiştirilmiştir. Art Nouveau üslubunda inşa edilen Vlora Han'da; 1904-1905 yılları arasında Mimar Kemaleddin'in ve 5 ayrı gazetenin ofislerinin yer aldığı bilinmektedir.

96491996-03A6-458C-B9DE-5BA721315645.jpeg5B55C145-5BD2-465F-AE60-4E157B1272F9.jpeg

Hemen aynı cadde üzerinde deutsche bank'ın çok güzel bir tarihi binası da var. Aslında o alan mahalle olarak çok kıymetli eserlere sahip... Yollarını az arşınlamadım...

Saçma sapan bir noktanın merkezinde kalmış bir dönemin simge yapısı. Ben hayatımda bu denli anlamsız, bu denli absürt başka bir lokasyon görmedim. Güzelim yapı, bölgenin dokusuyla hiçbir uyumu olmayan spor ürünleri satan ve forma üreten işletmeler, büfeler ve çakma ayakkabı satan dükkanlar tarafından işgal edilmiş durumda ve ne yazık ki bu işgalden etkilenen tek yapı da değil. Emsalsiz Suriçi'nde neredeyse hemen her tarihi bina aynı kaderi paylaşıyor. O çakma ürünler satan işletmeler tarafından işgal edilen bu güzelim yapıları gördükçe insanın aklını oynatası geliyor. Yapıya ve yapının detaylarına "aman nazar değmesin" deyip bakmaya kıyamıyorsun ama yapının altında barzo mu barzo bir tip çakma MK Çanta ne bileyim Tommy tshirt, Balenciaga falan satıyor. Bu manzarayı onaylayanlar da ejjjjjjjjjjjjjjjjjdat edebiyatı yapıyor.

Geri