Vicdan

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Adaletin en güzel terazisi vicdan mekanizmasıdır ve kişiyi doğru / yanlış ikileminden çoğu zaman hızlı bir şekilde kurtarır ancak ne acıdır ki bu mekanizma herkeste devreye girmiyor ve belli bir ruhsal olgunluk gerektirmektedir.

Adaletle alakasi oldugunu dusunmuyorum. Vicdan faktoru ben de zayif. Cok az kitleye calisiyor sadece. Daha cok hayvanlara tabi.

Su an yogun calisiyorum. Aksam bir animi anlatacagim.

adaletimin vicdanımla alakası yok, hatta ne münasebet! vicdanım kurbanlar için sızlar o kadar.

Sokrates, insanın edinebileceği en yüksek bilginin, olan herhangi bir şeyin sebebini anlamaktan geçeceğini ifade eder yani sebebi bilmiyorsan, adaletli de davranamazsın. Vicdan ise karşı tarafın yaptığı haksızlıkta bile adalet kavramından uzaklaşmamaktır yani ne kadar acı verici olursa olsun, sonuçta sebebi bilemiyoruz.

Aklım çok karıştığı zamanlarda genelde vicdanımı dinlemeye çalışıyorum yoksa duygularıma yenilip haksızlık yapabilme olasılığım artıyor.

Aklım çok karıştığı zamanlarda genelde vicdanımı dinlemeye çalışıyorum yoksa duygularıma yenilip haksızlık yapabilme olasılığım artıyor.
vicdanın ile duyguların birbirinden farklı görüşler beyan ediyor ve aklın süzgecinden geçirip doğru kararı alabiliyor. doğrunun ya da adaletin vicdanla olan bağını anlayamadım.
samimiyetle merak ediyorum, bunu örneklendirebilir misin?

vicdanına bağlı adaletin, basit olarak görseldeki gibi mi?

200220212205531475074.png

Vicdanım yüzümden çok şeyden vazgeçtim. Çok şeye kafa tuttum. Çok hassas bir denge sırf vicdan yapabileceğim bir durum olmasın diye insanlarla samimi ilişkilerden uzak durmaya çalışıyorum. Çünkü insan ilişkileri her an herşeye açık olabiliyor.

vicdanın ile duyguların birbirinden farklı görüşler beyan ediyor ve aklın süzgecinden geçirip doğru kararı alabiliyor. doğrunun ya da adaletin vicdanla olan bağını anlayamadım.
samimiyetle merak ediyorum, bunu örneklendirebilir misin?

vicdanına bağlı adaletin, basit olarak görseldeki gibi mi?

Ekli dosyayı görüntüle 57646
Görseldeki durum, adalet ve eşitlik konusundaki ön kabule vurgu yapıyor ve koşullar eşit değilse elbette adaletten bahsedilemez.

Örnek olarak da diğer başlıkta yazdığım Yıldız Tilbe konusunu verebilirim. Ben de hayvanseverim ve yaptığı açıklama beni çok üzdü ancak bu açıklamayı yapma sebebini de bildiğim için ona karşı herhangi bir nefret ya da öfke duygusu barındırmıyorum. Bu noktada vicdanım, onun da kendince haklı olduğunu söylüyor fakat ifade ettiği cümleden elbette çok rahatsız oldum. Durum böyle olunca da ona karşı daha adaletli bir tavır içindeyim ve sosyal medyada linç edilmesinden de rahatsız oldum.

@Sux
Montaigne der ki: "Vicdan, bizim kendimizi ölçmek için en önemli terazidir çünkü kimsenin şahit olmadığı durumlarda bize şahitlik eder ve yerine göre kendimizi kınamamıza yerine göre de hak vermemize yardımcı olur."

Vicdanın sesi, haklılığın konusunda senin tek şahidindir yoksa görünene bakıp da yargıda bulunmak genelde oldukça yanıltıcıdır.

vicdanla adaleti dengede tutmayan ya vicdansizdir yada adaletsizdir

kıymetli @Lefty sanırım vicdanın adalete olan etkisini farklı yorumluyoruz. keza bu örneğinden verim alamadım. teşekkür ederim.

kıymetli @Lefty sanırım vicdanın adalete olan etkisini farklı yorumluyoruz. keza bu örneğinden verim alamadım. teşekkür ederim.
O zaman sen örneklendir ve onun üzerine konuşalım.

Hukuki adaletten bahsetmiyorum çünkü orada insanların, dünya koşullarına göre belirlediği kanunlar devreye girmektedir. Kişisel adalet kavramı üzerinden vicdan örneği veriyorum.

Yıldız Tilbe'nin linç edilmesi, bazı hayvanseverleri vicdanen rahatsız ederken bazı hayvanseveler ise hak ettiğini düşündüler, işte buradaki ayrımı yaratan vicdandır.

Cinayet işleyip de kimse görmediği halde sonradan itiraf eden insanlar var ve onları itiraf aşamasına getiren de yine vicdanen duydukları rahatsızlıktır.

Vicdanın devreye girdiği yerde doğrudan adalet de devreye girer. Sen hiç vicdani karar verip de yanılan birini gördün mü?

• Beğen
Tepkiler: Sux
vicdanın diğer anlamlarını merak ettim doğrusu
Eş anlamlısı yok çünkü tam karşılığını vermiyor. İnsanın kararlarında daha adil olmasını sağlayan iç ses olarak tanımlanabilir.

Geri