Vergi kaçağına yeni önlem: Sosyal medyadan şikayet toplanacak

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ile mücadelesini hızlandırdı. Yeni dönemde IBAN’la ödeme isteyen ve fatura kesmeyenler sosyal medya ile mesajlaşma uygulamaları üzerinden şikayet edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları kapsamında yeni adımlarını duyurdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) yapılan açıklamaya göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, etkin vatandaş ihbarı için yeni şikayet kanallarını devreye aldı.

Yeni dönemde IBAN’la ödeme isteyen ve fiş, fatura kesmeyenler sosyal medya üzerinden hızlı bir şekilde şikayette bulunabilecek.

VERGİ İHBARI NERELERDEN YAPILIYOR?

İhbar ile şikayetleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için GİB'in resmi internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi hizmetleri güncellendi.

Ayrıca, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram İhbar Hesapları (“gibihbar” üzerinden “DM-Direkt Mesaj” yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189) hizmete açıldı.

İhbarlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sayfası (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr), GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi’nden (189) de yapılabiliyor.

KİMLER ŞİKAYET EDİLEBİLECEK?

Gelir İdaresi Başkanlığı'na göre ihbar edilebilecek konular şu şekilde:

-Düşük KDV oranı uygulanması
-IBAN/PTT çeki yolu ile ödeme talep edilmesi
-Fiş/fatura verilmemesi
-Başka işletmenin POS cihazının kullanılması
-Mükellefiyet kaydının olmaması
-Sahte/yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması
-Personel ücretinin elden ödenmesi
-Kira gelirinin beyan edilmemesi
-Tapu harcının eksik ödenmesi
-Kaçak ürün satışının yapılması

Kaynak

SvIRUYlGv06yBS9Uui3ZmA.jpg

İhbarcılığın bir kültür olarak yayılmasına karşıyım. Saçma bir uygulama.

Masak orda, aldığın binlerce günün 3/4 ünü kahve içerek geçiren memurların var. Yap denetimini.

Bu yükü ihbar anlayışı ile halka yüklemek yanlış.

İhbarcılığın bir kültür olarak yayılmasına karşıyım. Saçma bir uygulama.

Masak orda, aldığın binlerce günün 3/4 ünü kahve içerek geçiren memurların var. Yap denetimini.

Bu yükü ihbar anlayışı ile halka yüklemek yanlış.
Bazı durumlarda ihbar etmeye mecbur kalınabiliyor. IBAN vermeye çalışan iş yeri sayısı da çok arttı.

Bazı durumlarda ihbar etmeye mecbur kalınabiliyor. IBAN vermeye çalışan iş yeri sayısı da çok arttı.
Bunun bir kültür halini alması çok tehlikeli. Mahallenin esnafını mahalleliye ihbar ettirmek doğru değil.

Bu vergi kaçağından rahatsız oluyorsa devlet, denetimini kendi yapmalı. Halkı birbirine kırdırarak değil.

Bu kültürün ilk nüvelerinin nerede oluştuğunu hatırla. Twitter. Fikir ve düşüncesini yazan içinde herhangi bir suç dahi barındırmayan herkesin twitinin altına @egm @suleymansoylu yazıldı.

Sonra hiç kimse ceza almasa dahi, herkese soruşturma açıldı. Yargı tehdidi ile pasifize edildiler. Hukuk devletinden polis devletine doğru geçişin basamağı oldu.

Toplum sağlığı, kamu güvenliği, vücud bütünlüğüne karşı işlenen suçları ayırıyorum. Onlar tabii ki ihbar edilsin.

Ama “vergi kaçağı” gibi mali bir meselede böyle bir yöntem getirmek bir de bunu teşvik etmek için “prim” öngörmek “ihbarcı kültürü” yaratıyor ve bu toplum açısından sosyolojik olarak uzun vadeli düşündüğünde son derece riskli.

Bunun bir kültür halini alması çok tehlikeli. Mahallenin esnafını mahalleliye ihbar ettirmek doğru değil.

Bu vergi kaçağından rahatsız oluyorsa devlet, denetimini kendi yapmalı. Halkı birbirine kırdırarak değil.

Bu kültürün ilk nüvelerinin nerede oluştuğunu hatırla. Twitter. Fikir ve düşüncesini yazan içinde herhangi bir suç dahi barındırmayan herkesin twitinin altına @egm @suleymansoylu yazıldı.

Sonra hiç kimse ceza almasa dahi, herkese soruşturma açıldı. Yargı tehdidi ile pasifize edildiler. Hukuk devletinden polis devletine doğru geçişin basamağı oldu.

Toplum sağlığı, kamu güvenliği, vücud bütünlüğüne karşı işlenen suçları ayırıyorum. Onlar tabii ki ihbar edilsin.

Ama “vergi kaçağı” gibi mali bir meselede böyle bir yöntem getirmek bir de bunu teşvik etmek için “prim” öngörmek “ihbarcı kültürü” yaratıyor ve bu toplum açısından sosyolojik olarak uzun vadeli düşündüğünde son derece riskli.
Turkiye'nin her iline Alman teyze salsalar kimse yasak is yapamaz.... Arkani dondugun an ihbar ederler... Kapisinin onune yanlis yonde park ettik diye sikayet etmis, bide arabamiz cekilirken izliyordu bi tanesi ahahaha ben ihbar ettim demiyor ama kendini gosteriyor :D

vergi kaçırmayan esnaf görmedim daha. önceden böyle iş mi olur diyordum, ödeyeceksiniz kafasındaydım ama son zamanlarda vergi üstüne vergi alan, zam üstüne zam yapanlara karşı en iyisini yapıyorlar kafasındayım.

Bir de bu ihbarların doğruluğunu deneyetleyecek kadro lazım. Otu b.ku şikayet edenler var.

Geri