şu an gündemde olan 2 popüler isme göre cevap verirsek;
ünlü tarih duayeni prof.İlber Ortaylı ya göre hain değildir ama devlet yönetecek kapasite ve karakterde de değildir.Yeteneksiz olduğundan ve kendine güveni olmadığından damat ferit e güvenmiştir ve hata yapmıştır ihale ona kalmıştır.
yine yorumları bakış açısı tartışılır ama önemli bir belge kolleksiyoncusu olan tarihçi murat bardakçı ya göre de hain olduğu çelişkilidir.Murat bardakçı yakın zamanda Atatürk ü Samsun a Vahdettin in gönderdiğini kanıtlayan belgeleri yayınlamıştır.Hatta ilk kez bunu ben yayınlıyorum diye çıkınca buna karşı çıkan ve ilk kez kendisinin yayınladığını söyleyen bir yayınevi sahibiyle polemiğe girmişti neyse,
benim görüşüm ilber hocaya yakın.vahdettin de yöneticilik vasfı yoktu karakteri kişiliği zayıftı.bunu ''ben milletin ateşli külü üzerine oturdum saltanatın kuş tüyü minderine değil'' diyerek ortaya koymuş kendi dedelerine suç atmıştır.Halbuki dedeleri arasında II.Abdulhamit gibi Türk tarihinin en zorlu döneminde dirayetle 33 yıl tahtta kalmış hainlere aman vermemiş bir padişah varken ve Yavuz gibi 8 yıllık saltanatını eyer üstünde geçiren bir dedesi varken bunu söyleyerek kişiliksizliğini kanıtlamıştır.gerçi ona da kızmıyorum. ittihatçı zihniyet II. Abdulhamit le çok büyük bir hata yapmış kafasına 33 yıl boyunca sopa yedikten sonra bir daha II. Abdulhamit gibi sağlam birini tahta geçirmemek için her türlü üç kağıdı kara planı masonlarla birlikte yapmıştır.Ondan sonra gelen her padişah devlet işleriyle ilgilenmeyip kendi adına para bastırmakla,tek oturuşta 1 koyunu mideye indirmekle balo dans partilerinde eğlenmekle meşgul olmuş karaktersiz kuklalardan oluşmasına özen gösterilmiştir.Vahdettin de böyle bir projenin sonucudur öyle ki II. Abdulhamit in saraydan attığı bu ittihatçılar yeniden yardakçı defterdar,maliyeci...vb. olarak saraya girmiş hatta bu sıfatlardan çıkıp padişaha damat bile olabilecek kadar içeri sokulmuş ve amacına ulaşmıştır.Damat ferit işte bu ittihatçıların önde gelenidir.Bu projenin son aşaması hanedanlığı hain olarak yaftalamaktı ve bu da gerçekleştirilerek plan başarıyla tamamlanmıştır.