Uzmanlardan Köpek Saldırılarına Karşı Uyarılar

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çevre ve Hayvan Hakları
🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Uzmanlardan köpek saldırılarına karşı uyarılar: Kaçmayın, göz teması kurmayın!

Son dönemde sıkça yaşanan köpek saldırılarıyla ilgili bilgilendirmede bulunan uzmanlar, paniklemeden, kaçmadan hiç hareket etmeden beklenilmesini ve göz temasından uzak durulmasını önerdi.

Sokak köpeklerinin saldırıları son zamanlarda sıkça haberlere konu oluyor. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sinan Aktaş, saldırılarla ilgili değerlendirmesinde, sokak köpeklerinin saldırgan olmalarının bazı sebepleri olduğunu söyledi.

"Bunlardan birincisi ve en önemlisi köpeklerin sahiplenme duyguları" diyen Prof. Dr. Aktaş, "Bazen bir fiziki mekanı,bazen bir coğrafik alana, başka bir canlıya, bir gıdaya, eşlerine veya insana karşı sahiplenme duygusuna sahip olmaları. Sahiplendikleri şeyi kaybetme hissiyatına kapıldıkları an, hemen savunmaya geçip saldırgan bir tavır sergileyebiliyorlar" dedi.

En önemli nedenlerden bir tanesinin de açlık olduğunu belirten Aktaş, "Eğer gıdaya, besine ulaşamazlar ise avcı rolüne bürünecekler, kendileri bunu tedarik etmeye çalışacaklar. Avcı rolüne bürünmeleri de agresifleştirecek, saldırganlığa olan meyli artıracak. Bir diğer neden insanlarla olan geçmişleri. Eğer köpekler o yaşlarına kadar temas ettikleri insanlardan kötü bir davranış görmüşler ise karşılaştıkları insanların yine kendilerine kötü bir tavır sergileyeceklerini düşünerek kendilerini savunmaya geçebiliyorlar ve saldırgan bir hale gelebiliyorlar." diye konuştu.

Saldırıları tetikleyenin insanlar gibi bazı objelerde olabileceğini söyleyen Aktaş, "Bunlar, elinde bir şemsiye olan vatandaş bir sokak köpeğine o şemsiyeyi kullanarak biraz ters bir davranışta bulunmuş olsun. Köpek şemsiye ya da şemsiye benzer bir objeyi gördüğü zaman belki bu olayı hatırlayıp yine kendini savunmak reaksiyonu göstereceği için saldırgan bir tavır sergileyebiliyorlar" dedi.

Aktaş, kalabalık saldırılarda sürü psikolojinin olduğunu belirterek liderin saldırma meyilinde olması sürüyü harekete geçirir değerlendirmesinde bulundu.

"PANİKLEMEYİN, KAÇMAYIN, GÖZ GÖZE GELMEYİN"

Köpek saldırılarında neler yapılması konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Aktaş, "Her şeyden önce kaçmayacağız, panik yapmayacağız. Çünkü köpekler hareketli objelere ilgi duyuyorlar. Köpekler, bisiklet süren, motosiklet sürenin peşinden koşarlar. Otomobile saldırır, havlar, beraberinde koşmaya gayret ederler. Dikkat edilecek bir diğer şey göz teması. Göz teması insan açısından yine negatif bir durum oluşturabileceği de bilinen bir gerçek. Çünkü göz teması kurulduğunda köpeğin tedirginliği, korkusu artacak ve buna da bağlı olarak saldırganlığı daha da artacak. Ağaç duruşu denen bir ifade vardır. Yani hiç hareket etmeden, göz teması kurmadan öylece kalmamız gerekli. Eğer elimizde herhangi bir obje varsa yani bu bir alışveriş poşeti olabilir, bir şemsiye olabilir, elimizde ne varsa köpekle aramıza bir bariyer oluşturacak şekilde onu koyabiliriz" dedi.

"BESLENME VE SAHİBİNİN DAVRANIŞI"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ülke genelinde yaklaşık 5-6 ırkı riskli, yasaklı olarak ilan ettiğini ifade eden Prof. Dr. Aktaş, “Aslında bu konu irdelendiğinde şöyle bir istatistiki veri yok 'en saldırgan köpek Pitbull'dur' gibi. Ama saldırma durumunda zarar verme oranı en yüksek olan köpek ırklarından biri Pitbull. Bu ve benzeri köpek ırklarının agresif olmaları, saldırgan olmaları bakım ve besleme şartları ile çok alakalı. Sahibinin hayvanlara gösterdiği ilgiyle çok yakından alakalı" dedi.

Son düzenleme:
Sevgili @Serçe

Köpek fobinin altında yatan nedeni bilmiyorum ancak kendi başına aşmayacağın kadar rahatsız edici boyutta ise bir uzman yardımı alman gerekiyor çünkü bu tip korkular, insanın yaşam kalitesini düşürür.

Sokakta gördüğün sahipli / sahipsiz köpeklerden korkuyorsan şayet, ilk yapman gereken hiç o tarafa bakmamak ve hareketsiz kalıp uzaklaşmasını beklemektir çünkü köpekler çoğu zaman etrafına dikkat etmez ancak sen koşarsan ya da panik olursan, bu durumu hissedip tehlike kabul edebilir.

• Üzgün
Tepkiler: ne
Köpek beni yerken ben ;Acaba bu köpek yavru iken ne yaşadı çocukluğuna ineyim dur Sjsjsj

Sevgili @Serçe

Köpek fobinin altında yatan nedeni bilmiyorum ancak kendi başına aşmayacağın kadar rahatsız edici boyutta ise bir uzman yardımı alman gerekiyor çünkü bu tip korkular, insanın yaşam kalitesini düşürür.

Sokakta gördüğün sahipli / sahipsiz köpeklerden korkuyorsan şayet, ilk yapman gereken hiç o tarafa bakmamak ve hareketsiz kalıp uzaklaşmasını beklemektir çünkü köpekerl çoğu zaman etrafına dikkat etmez ancak sen koşarsan ya da panik olursan bu durumu hissedip tehlike kabule eder.
12 yaşlarımda anneannem de kalmak için köye gitmiştim. Anneannem de sağ olsun her sabah ekmek almak için beni bakkala gönderirdi. O günlerden birgün arkamda havlayan bir ses koşarak bana geliyor arkama bakmadan koştum kaç km yaptım bilmiyorum : D ama peşimi hiç bırakmamıştı Al sana travma o günden sonra köpekler ile aram hiç olmadı :(

12 yaşlarımda anneannem de kalmak için köye gitmiştim. Anneannem de sağ olsun her sabah ekmek almak için beni bakkala gönderirdi. O günlerden birgün arkamda havlayan bir ses koşarak bana geliyor arkama bakmadan koştum kaç km yaptım bilmiyorum : D ama peşimi hiç bırakmamıştım. Al sana travma o günden sonra köpekler ile aram hiç olmadı :(
Seni kovalamıyordu belki de ancak sen o an panik yapıp kaçınca daha çok peşinden gelmiştir. Seni bu konuda anlıyorum ve korkuyu yenmek o kadar da basit değildir ancak bir şekilde aşmanın yoluna bakmalısın yoksa bu tip korkular, insana kalp krizi bile geçirtebilir.

• Üzgün
Tepkiler: ne
Emir timur cengiz han hulaguya soralım bir askeri bilim adamı olarak _ başıboş itleri ne yapmalı

Son düzenleme:
Seni kovalamıyordu belki de ancak sen o an panik yapıp kaçınca daha çok peşinden gelmiştir. Seni bu konuda anlıyorum ve korkuyu yenmek o kadar da basit değildir ancak bir şekilde aşmanın yoluna bakmalısın yoksa bu tip korkular, insana kalp krizi bile geçirtebilir.
Bunu yenersem çok mutlu olurum. Ama köpekle karşılaştığım da hareketsiz beklerken korkudan ölmezsem Sjsjsj

Türkler asker bir millettir_ ne o it saldırca gözüne bak yere otur _ al taşı firlat_ odun varsa vur kafasına sırtına _ seni ısırıp kuduz mu etsin _ devlet canımı korumuyorsa orman kanunu ortaya çıkar _ kim güçlüyse onu ezer

Ayh kahkaha attım Pomak abi ya :)

@Manisa pomak

Hayvan Hakları Komisyonu, bu konu üzerine çalışıyor ve bakanlık, belediyeler ile ortak bir karar alıp çözüm bulacaklar ancak bu o kadar kolay değil çünkü 81 ilde çalışma yapıyorlar. Acele etmeyin, çözüm bulunacaktır.

Yaaa nooldu maskeyle kurtulamadınız değil mi kopeklerden :D

@Manisa pomak

Hayvan Hakları Komisyonu, bu konu üzerine çalışıyor ve bakanlık, belediyeler ile ortak bir karar alıp çözüm bulacaklar ancak bu o kadar kolay değil çünkü 81 ilde çalışma yapıyorlar. Acele etmeyin, çözüm bulunacaktır.
Yemek parasını barınma parasini halka kitlemesinler_ yeterince afgan rus suriyeli bakıyoruz _ 10 milyon ite bütçe dayanmaz

Hali hazır da hayvanlara bu kadar çok karşı insan varken acilen evlenip kendim gibi 5 10 çocuk yapmanın zamanı geldi de geçiyor.....

Yemek parasını barınma parasini halka kitlemesinler_ yeterince afgan rus suriyeli bakıyoruz _ 10 milyon ite bütçe dayanmaz
Kısırlaştırma ile üremesini engelliyorlar ve evden atılanları takip için de çip sistemi kurulup atana ceza verilecek. Dövüş köpeği zaten yasak ve yasak ırkları da şayet kaydı yoksa hemen geçici bakım evine alıyor ve bir daha geri vermiyorlar.

Gönüllüler dışında halktan bir talepleri olmaz, kendilerine göre bütçe planlayacaklardır. Sokaklarda zaten belediyeler beslenme odağı kurup mama desteği sağlıyordu ve bu desteği doğal yaşam alanına yönlendirecekler sadece.

Köpek işini belediye çözmez. Sürek avı başlatılarak halledilebilir.
Bu dediğin mümkün değil ayrıca kanunen de suç...

Belediye değil, bakanlık çözüm üretecek ve belediyeler de destek verecek.

Geri