Uzay Turizmi ve Riskleri

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Çevre ve Hayvan Hakları
🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Milyarderlerin uzay yarışı Dünya'nın geleceğini mahvedebilir: Bilim insanları uyardı

Milyarder iş insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson, sırasıyla kurdukları SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic adlı şirketlerle teknolojide yeni bir çağ atlayarak turizmi uzaya taşıdı. Ancak, uluslararası bir bilim insanı ekibi tarafından yapılan çalışma, uzay turizmine artan ilginin gezegenimizin geleceğini tehdit ettiğini gösterdi. Roket fırlatmalarından kaynaklanan emisyonlarından ozon tabakasının yeniden delinmesine yol açabileceği belirtildi.

Earth's Future adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir çalışma milyarderlerin uzay turizmi yarışının ozon tabakasının yeniden delinmesine yol açabileceğini buldu.

London College Üniversitesi (UCL), Cambridge Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar, roket fırlatmalarının etkisini hesaplamak için üç boyutlu bir model geliştirdi.

500 KAT DAHA ZARARLI

Ekip, roketlerin yaydığı siyah karbon parçacıklarının atmosferde ısıyı tutmada etkili diğer tüm kaynaklarından neredeyse 500 kat daha zararlı buldu. Ayrıca, çalışma uzay turizmindeki mevcut büyüme eğilimlerinin, Kuzey Kutbu'ndaki üst stratosferik ozon tabakasının yok olmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Araştırmacılar, katı yakıtlı roketlerden ve geri dönen uzay aracının ozon tabakasını ısıtmasının özellikle gezegenimize zarar vereceğini söyledi.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Eloise Maraisi "Roket fırlatmalarından kaynaklanan emisyonları, uçak endüstrisinden kaynaklanan sera gazı ve hava kirletici emisyonlarla karşılaştırdık. Roket fırlatmalarının oluşturduğu karbon parçacıkları, uçaklara ve diğer Dünya'ya bağlı kaynaklara göre çok daha büyük bir iklim etkisine sahip" açıklamasını yaptı.

MONTREAL PROTOKOLÜ HAKKINDA

Öte yandan, 1987'de kabul edilen Montreal Protokolü ile uygulanan ozon tabakasını incelten maddelere yönelik küresel yasak, en başarılı uluslararası çevre politikası müdahalelerinden biri olarak kabul ediliyor. Araştırmanın ortak yazarı Dr. Robert Ryan, "Montreal Protokolü sonrası güçlü ozon iyileşmesi gösteren atmosferin tek kısmı üst stratosferdir ve roket emisyonlarının etkisinin en çok vuracağı yer tam da burasıdır. Bu büyüklükteki değişiklikler ozon iyileşmesinin ilerlemesini tehdit ediyor” dedi.

Kaynak: Milyarderlerin uzay yarışı Dünya'nın geleceğini mahvedebilir: Bilim insanları uyardı

I6I_GjphBU-afcTXuRXScQ.jpg

Kış turizmi, toplantı / kongre turizmi, sağlık turizmi, tatil turizmi, kültür turizmi derken çok sayıda yer görme şansım oldu ve son olarak da uzay turizmini görsem hiç fena olmaz hatta forumda konusunu da açtım. İlk başta ürkütücü gelse de sonradan düşününce imkan olursa deneyimlemek isterim.

kimse hayallerinde dahi makul bir zemine oturtamamış ghkfjk sanırım bir tek sen istiyorsun ve umarım istediğin olur...

Lefty geçende de uzaya gitme hususunda merakını belirtmiştin. Bağcılarda 100 TL karşılığında mental durumuna göre 3-6 saat aralığında Mars seyahati yapmak istersen bir pm uzağındayım.

Zehirlediğimiz evrendeki insan ırkının yaşamını uzatma arayışının bir ayağı, herkes tarafından ulaşılabilir bir hedef olmayacağını düşünsem de yapılan çalışmaların pozitif sonuçlanacağına inanıyorum.
Dünyada iz bırakma hedefi olanların ilgi duyması gereken meseleler listesine bir numaradan yazdım…

asla gerçekleşeceğini düşünmediğim, varsayımlarla altı doldurulan hayali turizm şekillerinden biri........ bir kere günümüz ve yakın gelecek uzay teknolojisinde hem turizm faaliyetini gerçekleştirecek insanın taşımacılığını, hem de bu insanların turizm faaliyetleri esnasındaki yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacak büyük yapılar var mı, var olacak mı........ bence yok ve uzuuuuun bir süre de olmayacak........ he belki kara üzerindeki uzay temalı fütüristik tesislerde böyle bir ihtiyaç giderilebilir......

Geçenlerde deneme amaçlı yollanan geminin patlamasından sonra hayallerimi birazcık kırptım

Lefty geçende de uzaya gitme hususunda merakını belirtmiştin. Bağcılarda 100 TL karşılığında mental durumuna göre 3-6 saat aralığında Mars seyahati yapmak istersen bir pm uzağındayım.
Seçim sonucuna göre karar vereceğim.:)

CHP ve Kılıçdaroğlu öfkeni benden mi çıkartıyorsun? Mars'a diye beni nerelere yollayacaksın, karakola mı yoksa öteki tarafı mı?

Kılıçdaroğlu kazanamazsa işte o zaman uzaya mı giderim başka yere mi inan bilmiyorum.:)

asla gerçekleşeceğini düşünmediğim, varsayımlarla altı doldurulan hayali turizm şekillerinden biri........ bir kere günümüz ve yakın gelecek uzay teknolojisinde hem turizm faaliyetini gerçekleştirecek insanın taşımacılığını, hem de bu insanların turizm faaliyetleri esnasındaki yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacak büyük yapılar var mı, var olacak mı........ bence yok ve uzuuuuun bir süre de olmayacak........ he belki kara üzerindeki uzay temalı fütüristik tesislerde böyle bir ihtiyaç giderilebilir......
Dünya yakınına bir üs kuracaklar ve gelip gitmek kolaylaşacak ancak elbette çok masraflı olacağı için herkese yönelik olmayacak.

elbette çok masraflı olacağı için herkese yönelik olmayacak.
bu sebepten gider gitmez yönetici olmanı bekliyorum ki bebiçkomla 8. honeymoon'umuzda "özmersinliler galaksi turizm acentası" sahibi kıymetli lefty hanımın yakınıyız diyerek indirim alabilelim. yahut özel misafirinde olabiliriz. ghhjkf

bu sebepten gider gitmez yönetici olmanı bekliyorum ki bebiçkomla 8. honeymoon'umuzda "özmersinliler galaksi turizm acentası" sahibi kıymetli lefty hanımın yakınıyız diyerek indirim alabilelim. yahut özel misafirinde olabiliriz. ghhjkf
Uzaylılar tarafından kaçırılma riski olmadığından emin olduğum durumda olur tabii ki.:)

CHP ve Kılıçdaroğlu öfkeni benden mi çıkartıyorsun? Mars'a diye beni nerelere yollayacaksın, karakola mı yoksa öteki tarafı mı?

Kılıçdaroğlu kazanamazsa işte o zaman uzaya mı giderim başka yere mi inan bilmiyorum.:)
Chp ye bir öfkem yok Lefty Hanım neden olsun. Chp içindeki bir kaç isme ve sözüm meclisten dışarı bunların koyunlarına öfkem var. Üstelik ne işin var allasen uzayda. Full taş toprak. Taş toprak görmek istiyorsan Yozgat Yerköy’e de gidebilirsin

Uzaya cikilamaz bir "inanca gore" uzay sular ile kapli ve dunya düz. Ayrica oyle tv'ler de gosterilen uzaylar oyle degilmis. Buna neredeyse 1000lerce kisinin inandigi bir tarikat var.

Sen şimdiden biletini ayırt o zaman

Geri