Üyelerden Alternatif Sinema Yapıtı Önerileri

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Alternatif sinemadan kasıt, vizyon filmi olmayan, gişe yapma ve bütçe kaygısı gütmeyen, durağan bir şekilde derdini anlatan ve sabırlı izleyiciye hitap eden, eğlencelik olmaktan, epik gösteri sunmaktan, izleyicinin duygularını manipüle etmekten ziyade spekülatif yönüyle ele alınabilir sinema eserleridir. Bağımsız sinema da deniyor.

Benim önerim: Flow

Türkçeye Bir Kedinin Yolculuğu olarak çevrildi. 2024 yapımı bir animasyon. Filmde diyaloglar ve replikler bulunmuyor. Yarı distopik bir atmosferi var. Sabırlı bir izleyiciye baştan sona ne anlatıyor diye soracak olursanız, iklim değişikliği, iklim felâketleri, derdi, kaygısı, eğlence şekli, zevkleri, öncelikleri, rutinleri farklı farklı olan bizlerin bir şekilde bir arada ortak bir yaşam alanına sıkışıp kalmışlığımız, kalabilirliğimiz, böylesi bir durumda herkesin herkese işinin düşebileceği, konfor alanlarımızın her an yitip gidebileceği gibi bir takım göndermeler barındırıyor. Benim nazarımdan kısaca söyleyebileceklerim bunlar. Farklı bir izleyicinin nazarından başka başka yönleri de keşfedilip dile getirilebilir, hatta tüm kurgusu dahilinde farklı yorumlanabilir.

slaughterhouse tarzi kisa bir korku hikayesi dusunmustum.
seri bir katil kacirdigi insanlardan enstruman yapiyordu.
En son mezarliga gidip gitar yaptigi biriyle yasakli bir nota calip cehenneme giden kapiyi araliyordu.
ama hic senaryo yazmak nasip olmadi.
Olmamasida iyi olmus sanirim.
gun batimindan safaga filminden esinlenmistim sanirim.
distortion ile mezarliktan kolon cikardigim kafamin guzel oldugu eski zamanlar...
Hey gidi hey
Develer tellal pireler berber iken
gencler henuz human centipede yada the collector ile tanismamisken
saw yeni yeni vcd'ler icin sokak saticilarina dusmus iken

İda

2013 senesi Polonya yapımı minimalist üslupta çekilmiş, hayli de sükse yapmış bir film. Yanlış hatırlamıyorsam filmin tamamı siyah beyazdı. Tamamı olmasa da büyük bölümünün öyle olduğunu söyleyebilirim.

Filmin tanıtımında holocost sonrası geçen bir hikâyesi olduğuna değiniliyordur muhtemelen, ama holocost üzerine bir film olduğu yanılgısına düşmeyin. Seküler yaşam tarzıyla tanrıcı adanmışlık arasında objektif kalmaya çalışarak o mu yoksa bu mu gitti geldisine kafa yorduran bir kurgusu var.

Bizim sosyoloji ve felsefe yazışma grubunda üzerine epey gevezelik etmiştik zamanında. "Hayat bir adanmışlık mıdır, yoksa bir aldanmışlık mıdır?" sorusunu sormayı tercih etmiştim.

Bitti gitti bunlar. Bı ara avel avlamak için çok kullanildi. Yok işte sinemayı ben bilirim yok işte sanat filmi.. fular takip izler bir de bunu ahmak. Zerre saygı duymam bu türe. Recep İvedik bile daha iyidir. Hiç olmazsa dürüsttür.

Bitti gitti bunlar. Bı ara avel avlamak için çok kullanildi. Yok işte sinemayı ben bilirim yok işte sanat filmi.. fular takip izler bir de bunu ahmak. Zerre saygı duymam bu türe. Recep İvedik bile daha iyidir. Hiç olmazsa dürüsttür.

şu sahnede iyi gülmüştüm.
yapmış iki tane kimsenin s.lemediği film, festivalde filmin sonunu gören seyirci kalmamış herkes koşarak kaçmış salondan, adam bana burada artistlik yapıyor..

The Tribe ( Kabile ) filmini izlerken, işitme engellilerin dünyası ile empati kurmaya çalışırken bir taraftan da suçun ve ağır yaşam koşullarının ortasında verdikleri mücadeleyi görüp üzüntü duyuyorsun. İşaret dili ile ilerleyen çok sert bir film.

Tersine Dünya

Toplumda kadın erkek rollerinin değiştiği bir yapıt. İzlemesi zor gelebilir. Kitaptan uyarlama.

Sarmaşık - Tolga Karaçelik

Bir armatör iflas eder ve o sırada seferde olan gemisindek mürettebat gemide mahsur kalır. Zira deniz hukuku gereği gemide kalmak zorundadırlar ve hiçbir yere kıpırdayamazlar. 5 gemici ve bir de kaptandan oluşan mürettebat bu huzursuz bekleyişte hiyerarşik güç mücadelesine girecektir.

En iyi yerli filmler listemin birinci sırasındadır.

Sarmaşık - Tolga Karaçelik

Bir armatör iflas eder ve o sırada seferde olan gemisindek mürettebat gemide mahsur kalır. Zira deniz hukuku gereği gemide kalmak zorundadırlar ve hiçbir yere kıpırdayamazlar. 5 gemici ve bir de kaptandan oluşan mürettebat bu huzursuz bekleyişte hiyerarşik güç mücadelesine girecektir.

En iyi yerli filmler listemin birinci sırasındadır.
Şeffaf Oda konuğu olduğunda bana da tavsiye etmiştin ve çok beğenmiştim.

Fular takmak sünnet. İzlendikten sonra uzun kollu kazak sırta atılıp önden kolları yalandan bağlanır ve film üzerine öyle konuşulur. Altta keten pantolon.

Eskisi gibi değil işler. Hatunlar artık gelmiyor böyle filmlere. Filmin ortasında öfleyecek, pöfleyecek, sıkıldım ben diye mızmızlanacak. Hadi bana gidelim, filmin devamını orada göstereceğim diyecek.

Cıks. Kalmadı. Eski tadı yok.

İşe Yarar Bir Şey. Fularlık değil ama enfes ve bence çok da duyulmamış bir film. Başak Köklükaya, Yiğit Özşener ve Öykü Çelik başrollerde. Baştan sona şiir gibi film. Yolculuk filmi tadında ama değil gibi de. Daha önce de yazmıştım bu filmi. Bu film bana çok iyi gelmişti, öyle çok aydınlık, neşeli bir film olduğu için değil ve hatta biraz hüzün içeren bir film. Ama sakin ve huzurlu. Edebiyat ile iç içe. Barış Bıçakçı filmi tam olarak. Onun filmleri biraz böyledir. Hissi bana çok geçmişti. Bu arada, Film çok güzel bir kitaba atıf yaptı; Bir Sarı Çiçek ve güzel bir şiire atıf yaptı; Bir Kitabın Sayfaları. Tavsiye ederim.

Zero Theorem

Türkçe: Sıfır Teorisi

Aslında bağımsız olamayacak denli güçlü bir vizyon filmi. Fakat alternatif sinemanın belirgin özelliklerini fazlasıyla taşıyor ve kullandığı yöntemleri ustalıklı bir şekilde bünyesinde barındırıyor.

Yarı ütopik bir atmosferi vardır. Hemen her sekansında bir göndermede bulunur, replikleri de özenle seçilmiş bir şekilde buna hizmet eder. Defalarca izlenip tekrar tekrar üzerine konuşulabilir, kafa yorulabilir.

Filmde en derininden en sığına kadar hayata dair sorgulanabilir çok çok fazla soru ve sorun mevcut. Bunun yanında fütüristik yönüne de hayran olmamak mümkün değil. Günümüzdeki değer yitimlerini, kültür yozlaşmasını, artık gına gelmiş Marvel vs DC remake'lerini, only fans'ları, vesair pek çok şeyi kurgusuna yedirip izleyicisine vermiştir. Yapıtta sembolizm üzerine çok fazla öge var, ama kör göze parmak bir şekilde insanın tüketim alışkanlıklarına ve üretim tekelinin bunu manipüle etmek üzerine çabasına değiniyor temelde.

Son düzenleme:
About Elly (Elly Hakkında)

Azad Jafaryan tarafından hikâyesi yazılmış, iranlı bağımsız film yapımcısı Asghar Farhadi tarafından kurgulanmış ve yönetilmiş, 2009 iran yapımı dram ve gerilim türlerine hitap eden bir sinema filmi.

İnsan ilişkilerine, masum sanılan yalanların nelere mal olabileceğine, ahlâk anlayışının göreceli oluşuna dair kafa yordurabilir.

Wood Job vardı 2014 yapımı. Yazmıştım başka bir konuya da.
Beklentisiz oldukça durağan bir film ama sıkmamıştı.

the Man from Earth (Dünyalı)

2007 senesi ABD yapımı bir tek mekân filmi. Farklı uzmanlık alanlarından bir grup akademisyenin bir evde toplanmaları, aralarından birinin ortaya attığı deli saçması denilecek bir hikâyenin bu akademisyenlerin bir kısmı tarafından zora sokulmaya, diğer bir kısmı tarafındansa izleyiciye kabul ettirilmeye çalışıldığı bir argümantasyon senaryosu.

Geri