Üniversitelerin çoğalması

Konu sahibi son olarak 24 gün önce görüldü
Öğretim üyesi/elemanı sayısı/kalitesi
Teknik donanım durumu
Coğrafi konumu vs.

gibi konular dikkate alınarak veya alınmayarak neredeyse her ilde üniversite kurulması, hatta biri gelişmeden diğerinin inşaatına başlanması sizce doğru mu ?

Tabii ki doğru değil.
nişantaşı üniversitesi var bildiğiniz dershane formatında yol kenarında kurulmuş bir üniversite.
eğitim kalitesini düşürüyor bence bu.

Niye diyoruz ODTÜ ile Yüzüncü yıl üni. arasında dağlar kadar fark var diye?
Kesinlikle iyi bir etiket. tabii aldığın eğitimi hayatına nasıl uyarladığında önemli.
Her üniversiteli entelektüel değildir ama entelektüel olmak için birer adaydır.

Üniversite, kum ve taştan yapılmış bir mekandır.
Bunu hayata kavuşturan içinde bulunan yönetimciler,öğreticiler ve öğrencilerdir.

Hepsi bir adımla hayatına yön veren kesimdir bu yüzdendir ki üniversitelerin kurulmasından ziyade orada yaşayan canlı varlığın kapasitesi ve durumu önemlidir.

Her öğretmen öğretmen olmadığına göre, her öğrenci de öğrenci olamaz

Nitelikli eğitimden bahsedecek olursak doğru değil. Bu biraz da siyasi aktörlerin modernize edilmiş propaganda çalışmalarından biri. İşe yarayıp, yaramadığı tartışılır. Düşünün ki, Brunei Barış Ülkesi Devleti'nde sosyal devlet anlayışıyla her ilde bir üniversite açılıyor. Ama öte yandan da cezaevleri üniversite öğrencileriyle dolup taşıyor.

"Öğretim Elemanı" meslek gurubundan o kadar çok insan yetiştirmekteki güzel ülkem bunlara iş sağlamak için ne yapacağını şaşırmışı durumda tabiki her üniversite mezunu öğretim elemanı gerçekten öğretici konumunda değil ama biryerlerden başlanması da gerekiyor değil mi bugün gerçekten saygı duyduğumuz üniversiteler bugünlere kolay gelmediler onlar ilk kurulduklarında yetersiz şartlarda eğitim verdiler ama zaman emek ve sanırlar bugünlere ulaşabildiler

benim asıl yanlış bulduğum üniversitelerimizin çokluğundan çok bunlara ayrılan kaynakların azlığıdır bana kalkıp kimse üniversiteler çok o yüzden kaynak paylaşımı yetersiz demesin üniversiteler az sayıda ikende aynı sorun gündemdeydi siz hatırlamıyor olabilirsiniz hatırlayanlar vardır elbet

He ili bırak her ilçeye universite kur.sen universite mezununa gerekli iş istihdamını saglamadıgın surece hepsi boş.
Hatta soyle bir kotu yanı olur adam ben universite okudum masa bası ıs yaparım rahat calısırım der..pıyasada kalıfıye eleman sıkıntısı yasarsın buda senın ulkeni teoride gelıstırır ama uygulamada geri plana atar.

İskenderiye Kütüphanesi kundaklanmasaydı bugün bu ülkede üniversite eğitimi 10 seneydi.
Bir ülkede üniversitenin 10 sene olması demek o ülkeye çok sayıda dahi yetiştirmek çok sayıda adam kazandırmak demektir.

Az olsun öz olsun bir de ne kadar özel paralı üniversite varsa kapatılsın.

bence son derece yanlış az olsun öz olsuneskiden bir üniversite yi kazanmak çok zordu gerçekten ben yaşadım bunları Biliyorum şimdi kazanmak çok kolay artı torpil olayı çok ön planda yeni bir üniversite açılacağı na açılmış olup eksiği olan üniversitelerin eksiği gideril se o üniversiteleri mız de diğerleri ile eş seviyeye gelir ve ülke olarak da üniversite açısından iIYI yerlere çok rahat geliriz diye düşünüyorum

bence son derece yanlış az olsun öz olsuneskiden bir üniversite yi kazanmak çok zordu gerçekten ben yaşadım bunları Biliyorum şimdi kazanmak çok kolay artı torpil olayı çok ön planda yeni bir üniversite açılacağı na açılmış olup eksiği olan üniversitelerin eksiği gideril se o üniversiteleri mız de diğerleri ile eş seviyeye gelir ve ülke olarak da üniversite açısından iIYI yerlere çok rahat geliriz diye düşünüyorum

Bak sen demişsin işte Emre.
kazanmak çok zordu evet,
çünkü herkes üniversiteli olacak diye bir kural kaide yok.
ben 9 yılda bilgisayar mühendisliğinden mezun olamayan birini tanıyorum.
neden başkalarının hakkını yesin ki?
Ülkenin vasıflı kadar vasıfsız insanlara da ihtiyacı var.
hem düşünsene bu mantık üniversite okumuş bir bireyi işveren gözünde daha değersiz kılıyor sonuçta ondan daha düşük ücrete bu işi yapan lise mezunu insanlar var tecrübesine bakıyor.

bazı posizyonlarda var evet bazısında yok ama genel olarak yurdum insanının bakışı bu yönde.

Biz boşuna mı yıllarca okuduk?

Ülkenin nüfusuna görede düşünmek lazım. Nüfus arttıkca ekonomi dış ticaret ve iş sahaları o oranla büyür. Demem o ki istihdam ve refah seviyesini yükseltmek içinde her insanında üniversite okuması gerek . Üniversiteler çoğalsın. Zaten okuyamayan adam bırakır. Okumak isteyen adamı da bizim zamanımızda öss vardı o puanı tutturamayıpta geçememesi çok kötü birşey.

eğitim kalitesi yerlerde olan bir sistemde her ile bir üniversite yapsan ne olabilir?

Türkiye de eğitim diye bir şey yok bunların hepsi sermaye artık daha çok özel üniversiteler yapılıyor. Gereksiz yani.

Her ile üniversite açmadan önce ilk varolan üniversitelerin eğitim kalitesini artır.
Bölümlerin akreditelerini sağla.Türkiye'de 100-150 üniversite varsa bunların belkide 10-15'inin akrediteleri mevcut.(akredite:Bölümün/fakültenin verdiği diplomanın dünyaca tanınması,yurtdışındada geçerli olması) Son derece kalitesiz bir eğitimle mühendis çıkan biri ile köklü bir ünviersiteden mühendis çıkan biri devlet sektöründe eşit sayılıyor.Biri hocaların acımasız kasmalarıyla boğuşurken diğeri gelmeyen hocalar,statüsü en fazla öğretim görevlisi olanlarla uğraşıyor (!) hele kurt gibi türemiş özel üniversiteler varki hiiiç sormayın onları.Türkiye'de ünviersite okumak zorunludur ibaresi ailelerin beynine nakşettiğinden insanlar paralarına kıyıp çocuklarını özel okullara gönderiyor.Çocuk nasıl bir donanımla mezun oluyor muamma orası.Yeni ünviersite açılması tabii ki güzel birşey.Ancak yukardada belirttiğim gibi.Kadrosunu,eğitim kalitesini,labaratuvar teknik birim vs. olanaklarını geliştirmeden başı boş bırakırsan o iş yaş.Bugün hala kurulalı 20-30 yılı aşkın olduğu halde çoğu yönden eksik/yetersiz üniversiteler var.Bir ünviersitenin eğitim olanaklarını artırmak zor birşey değil.Devlet alışveriş merkezi vb. tarzında yersiz şeylere yatırım yapmak yerine her yıl 3-4 üniversiteye yatırım yapsa önemli yollar kat edilebilir.Beton yığınından ibaret bir eğitim kurumunu, yatırım yaparak bir İTÜ ye yada ODTÜ'ye çevirmek imkansız olmasa gerek.

şimdi gece vakti uzunca yazmak isterdim ama aklıma gelen ilk cümle şu oldu:
önemli olan nicelik değil nitelik.

Üniversitelerin çoğalması demek mezun olmuş bir sürü işsiz genç demek !

şimdi gece vakti uzunca yazmak isterdim ama aklıma gelen ilk cümle şu oldu:
önemli olan nicelik değil nitelik.

Konuyu görünce ilk aklıma gelen bu olmuştu benim de, yorumları okumuşum iyi ki :)

-----

Arkadaşlar ben üniye başladığımda benim bölümüm sadece 4 devlet üniversitesinde vardı. Mezuniyetimde ise 50nin üzerinde üniversitede. Habire üni ya da bölüm açmanın anlamı yok önemli olan elinde bulunandan maksimum verim sağlayabilmek. Sen diyetisyenlik bölümüne yeterli akademisyeni yetiştirmeden gidip her üniye bu bölümü açıyorsun ek binalar yapıyorsun sonra bu meslekten bihaber mühendis adamı getirip bölüm başkanı yapıyorsun. Sonra biz de diyoruz Türkiye'de eğitim sistemi çökmüş. Çöker tabi. Betonlaşmayla bi yere gidilmez ki sen önce yeterli ve nitelikli elemanını yetiştir sonra gel inşaatını da yap. Böyle seviye düşüyor da düşüyor işte.

Daha fazla vakif universitesi acilmamali..
140 puan ve uzerine %50 burs verenleri bile var..

Sayı olarak A101 ve BİM'lerle yarışan ülkedeki diger şeyler üniversiteler ve Sıtarbakslar.

Muazzam işler. Kalite kokan spektaküler hareketler. :alkis:​

Geri