BuYuCu
Üye
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 23 Mart’ta tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve partinin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest kalması ve erken seçim talebiyle mitinglerine devam ediyor. Bu akşamki durak, İmamoğlu’nun diplomasını iptal eden İstanbul Üniversitesi’nin önüydü.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mitinge 160 bin kişinin katıldığını söyledi. Lakin bu miting, aydınlatma cihazlarının alana girmesine izin verilmediği için karanlık bir ortamda gerçekleşti.
Miting öncesi CHP Aksaray tramvay durağına çağrı yapmıştı. Amaç, bu durakta buluşup, Saraçhane’de bulunan İBB Başkanlığı binasının önünden geçerek miting alanına ulaşmak. Gençler ise hem İstanbul Üniversitesi’nin farklı girişlerinde hem Vezneciler’de hem de İBB önünde buluşmuştu.
Biz de daha çok gençlerin buluşma alanlarına giderek diplomanın iptaliyle ilgili ne düşündüklerini ve 19 Mart krizinden itibaren neler hissettiklerini sorduk.
Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinden öğrenciler eyleme katıldı. Mikrofonu öğrencilere uzatmak istedik. Fakat başlarına herhangi bir şey gelmesinden korktukları için konuşmak istemediler. Konuşan öğrencilerden bazıları da yüzünü kapatmayı tercih etti.
19 Mart’tan beri yaşananlar hakkında yorum yapmak istemeyen öğrenci, “Bu soruya cevap verirsem içeri alınırım” diye konuştu.
Şu zamana kadar ana muhalefet partisini desteklemediğini ifade eden öğrenci, nedenini şöyle anlattı:
“Son zamanlarda öğrencilerin istediklerini yapmıyorlar. Özgür Özel 1 Mayıs’ta öğrencilerin isteği üzerine Taksim’e çıkacağını sözünü verdi. Taksimde yüzlerce gözaltı verdik buna rağmen CHP’den ses duyamadık. Bu yüzden CHP’ye kızgınım.”
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan bir genç, “Ülkede olan en ufak olaya sesimiz çıkmadığı vakit muhtemelen Türk halkının öldüğü vakittir. Bu yüzden buradayız diyerek, neden mitinge geldiğini anlattı.
Türkiye’yi yönetenlerden çok zor bir talebinin olmadığını ifade eden genç, “Bir yandan okurken bir yandan çalışmak istemiyorum. Bu mitinglerin hiç bitmemesi gerekiyor. Atatürk’ün bize bıraktığı bu ülkeyi ideallerine kavuşturacağımız vakite kadar sesimizi çıkarmamız gerekiyor” dedi.
Marmara Üniversitesi’nde okuyan bir başka öğrenci de şunları söyledi:
“Ben buraya demokrasi ve adalet aramaya geldim. 25 yaşındayım ve yıllardır nepotizm, fakirlik ve ayrımcılığa maruz kaldım. Gelemeyen insanlar olabilir, onları da temsil ediyorum. 19 Mart’tan beri çok hak yendi ama unutmamak lazım ki seçimle gelen seçimle gider. Halk bir şeyi istiyorsa eninde sonunda olacaktır.”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, mitinge 160 bin kişinin katıldığını söyledi. Lakin bu miting, aydınlatma cihazlarının alana girmesine izin verilmediği için karanlık bir ortamda gerçekleşti.
Miting öncesi CHP Aksaray tramvay durağına çağrı yapmıştı. Amaç, bu durakta buluşup, Saraçhane’de bulunan İBB Başkanlığı binasının önünden geçerek miting alanına ulaşmak. Gençler ise hem İstanbul Üniversitesi’nin farklı girişlerinde hem Vezneciler’de hem de İBB önünde buluşmuştu.
Biz de daha çok gençlerin buluşma alanlarına giderek diplomanın iptaliyle ilgili ne düşündüklerini ve 19 Mart krizinden itibaren neler hissettiklerini sorduk.
Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinden öğrenciler eyleme katıldı. Mikrofonu öğrencilere uzatmak istedik. Fakat başlarına herhangi bir şey gelmesinden korktukları için konuşmak istemediler. Konuşan öğrencilerden bazıları da yüzünü kapatmayı tercih etti.
“Bu soruya cevap verirsem içeri alınırım”
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan bir genç, mitinge gelme amacını “Ekrem İmamoğlu’nu içeri aldıkları ve diplomasını iptal ettikleri için buradayız” diyerek açıkladı.19 Mart’tan beri yaşananlar hakkında yorum yapmak istemeyen öğrenci, “Bu soruya cevap verirsem içeri alınırım” diye konuştu.
Şu zamana kadar ana muhalefet partisini desteklemediğini ifade eden öğrenci, nedenini şöyle anlattı:
“Son zamanlarda öğrencilerin istediklerini yapmıyorlar. Özgür Özel 1 Mayıs’ta öğrencilerin isteği üzerine Taksim’e çıkacağını sözünü verdi. Taksimde yüzlerce gözaltı verdik buna rağmen CHP’den ses duyamadık. Bu yüzden CHP’ye kızgınım.”
“Diplomamızdan emin olamıyoruz”
Başka bir öğrenci, kendini güvende hissetmediğini söyledi ve İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesine tepki gösterdi, “Öğrenciyiz diplomamızdan emin olamıyoruz. Arkadaşlarımız tutuklandılar hala haksız yere içeride olan arkadaşlarımız var. Onların haksız yere cezaevinde tutulduğunu düşünüyoruz. Siyasetin bize açtığı alanı genişletmek için buradayız” diye konuştu.Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan bir genç, “Ülkede olan en ufak olaya sesimiz çıkmadığı vakit muhtemelen Türk halkının öldüğü vakittir. Bu yüzden buradayız diyerek, neden mitinge geldiğini anlattı.
Türkiye’yi yönetenlerden çok zor bir talebinin olmadığını ifade eden genç, “Bir yandan okurken bir yandan çalışmak istemiyorum. Bu mitinglerin hiç bitmemesi gerekiyor. Atatürk’ün bize bıraktığı bu ülkeyi ideallerine kavuşturacağımız vakite kadar sesimizi çıkarmamız gerekiyor” dedi.
“Ben buraya demokrasi ve adalet aramaya geldim”
Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci ise Ekrem İmamoğlu ve tutuklu arkadaşları için mitinge katıldığını söyledi. Tutuklananlar arasında arkadaşlarının da bulunduğunu belirten genç, “Hem fiziksel hem sözel şiddete maruz kaldılar. Onlar serbest kalana kadar durmayacağız. Bundan sonra yeni eylemler olacak. Bu ülkede sesi çıkan en az bir insan kaldığı sürece devam edeceğiz” dedi.Marmara Üniversitesi’nde okuyan bir başka öğrenci de şunları söyledi:
“Ben buraya demokrasi ve adalet aramaya geldim. 25 yaşındayım ve yıllardır nepotizm, fakirlik ve ayrımcılığa maruz kaldım. Gelemeyen insanlar olabilir, onları da temsil ediyorum. 19 Mart’tan beri çok hak yendi ama unutmamak lazım ki seçimle gelen seçimle gider. Halk bir şeyi istiyorsa eninde sonunda olacaktır.”