unforgiven (1992)

🕒 Konu sahibi 8 saat önce aktifti
bi zamandır "yanlış adama bulaştınız" temalı, badass diyebileceğimiz türden film izleyesim vardı ama bu türün iyi örnekleri pek nadir bulunuyor. yakın geçmişte bir tek john wick'i hatırlıyorum "iyiydi" diyebileceğimiz ama onu da 2-3-4 derken kurtlar vadisi'ne bağladıkları için nefret ettim. seri biraz daha devam ederse john wick ırak, john wick filistin kaçınılmaz olacak. ben de bugün oturdum "bu türde izlediğim en iyi film hangisiydi?" diye düşündüm.

eskilerden rambo, daha güncel olanlardan oldboy, jason bourne, man on fire, leon, türk işi filmlerden eşkıya. bunların hepsi ayrı ayrı güzel ve aranan hazzı veren filmler. bitirdikten sonra gaza gelip "çekerim emaneti, silkerim adaleti" derken bulursun kendini. manitan trip atsa, annen markete yollasa "yaşamak istiyorsan karınca kadar sessiz ol" diye poz kesersin. fakat yine de "en iyi" diyebileceğim film bunların hiçbiri değil, kendi fikrime göre bu türdeki en iyi film clint eastwood'un 1992'de çektiği ve oynadığı "unforgiven" filmi. namıdiğer "affedilmeyen". bu da filmin müthiş gerçekçiliğinin sayesinde. başrol burada john wick gibi her sıktığını vuramaz ya da her sıkılandan kaçamaz.

clint reis bu filmde artık yaşını başını almış ve adam öldürme işlerini bırakmış eski bir silahşördür. yoksul bir hayat sürer. bir gün namını duyan genç bi delikanlı bir iş aldığını, çok iyi para verdiklerini, o'na yardım ederse parayı bölüşebileceklerini söyler. reis çocuklarının geleceğini düşündüğü için eski bir dostunu da (morgan freeman) işe dahil eder ve olaylar gelişir...

filmde müthiş sahneler ve müthiş diyaloglar vardır ancak kanımca en unutulmazı final sahnesinde ortalığı tozu dumana kattıktan sonra bardan çıkarken ettiği laflardır:

"dışarı çıkıyorum. ortalıkta dolaşanı, gözüme ilişeni vururum."
"bana ateş edenin hem kendisini, hem de eşini dostunu vururum."
"aklınız varsa arkadaşımın ölüsünü gömersiniz. fahişelerin de kılına dokunayım demeyin. yoksa gelir hepinizi tek tek vururum." (mevzu fahişelerden çıkmıştır)

dışarıda eli silahlı adamlar vardır ama hiçbirinin ateş etmeye totosu yemez. reis atına biner, etrafı kolaçan eder, yağmurun altında yavaş yavaş ilerleyerek kasabadan uzaklaşır. oyunculuğun ve karizmanın zirvesi, nirvanasıdır.

Son düzenleme:
Metallicayı metallica yapan efsane parça.

Geri