Uluslararası Anadil Günü

Konu sahibi son olarak 2615 gün önce görüldü

Uluslararası Anadil Günü

Uluslararası Anadil Günü UNESCO tarafından 17 Kasım 1999'da 21 Şubat olarak açıklanmıştır.

Uluslararası Anadil Günü'nün asıl adı Anadil Hareketi Günü'dür.

Bu gün Bengali Dili Hareketi için Bangladeş polisi ile çatışan Bangladeşli üniversite öğrencilerinin öldürülmesinin yıldönümü olarak kutlanmaktaydı.

Uluslararası Anadil Günü her yıl UNESCO üyesi ülkeler tarafından kutlanmaktadır. Bunun savunucuları çokdilliliği de savunmaktadır.

Xela do Kaobate
Ma Samsunuri vore. Hey dovirini. Turkuri do Lazuri nenate dovirdi, curiti ti doviguri. Andğa, iri na uşkunsteri Nananena'şi Dğa oren. Hemuşeni tkva mutanepe gi3'vaten. Şku Lazepe, moxtitu. Kok'ovikatatu! Lazuri Nenate mç'aratu, goloviyonatu, visinaptu, ptrağudatu.. Nenaşkuni te b3'i3'at'u, vibgaratu.. Berepeşkuni dovoguratu! Lazurişi oskidinuşeni.. Mo ğuras Lazuri Nena! Moy ğuras? Skudas! Xeleri iyas Nananena'şi Dğa! Mara xvala Lazepe do Lazuri Nenaşeni va'ptkvi hani. Iri şeni. Iri ikatalay Nananenamuşi. Vik'atalatu nenape. Guri K'aite!

Merhaba! Ben Samsun'da doğdum. Türkçe ve Lazcayı birlikte öğrendim. Bilğidiniz üzere bugün Dünya Anadil Günü ve bununla alakalı bir şeyler söylemek istedim. Öncelikle Biz, Lazlar! Gelin, birlik olalım. Lazca okuyalım, yazalım, şarkılar söyleyelim. Çocuklarımıza da öğretelim. Kendi dilimizde gülelim, kendi dilimizde ağlayalım. Ölmesin Lazca. Yaşasın! Ama sadece Lazlar ve Lazca için değil bu sözlerim. Herkes sahip çıksın diline. Sahip çıksın anadiline. Sahip çıkalım hep birlikte dillerimize. Sonuç olarak bir dil kolay var olmuyor. Dilimizi yaşatmak bizim elimizde.

Geri