ulus baker, kıbrıs, psinoza ve şeyler

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
"Kendine bakmadığı ve hep dağınık, hep parasız pulsuz olduğu için, herkesin çok büyük bir rahatlıkla acıyabileceği ve insani duygular besleyebileceği, kendi insanlığını kendine ispat etmesini sağlayabileceği biriydi Ulus..' der meslektaşı ve yazar Mahmut Munman

FB_IMG_1596201822002.jpg

Ve devam eder:

“Başkaları ağzına almaya teşebbüs ettiklerinde, hakaret ve dışlanma bedelini ödedikleri fikirler Ulus ifade ettiği zaman mistik bir ulaşılmazlık ve yücelik kazandılar. Elbette bunlar çoğu kez özgün ve aykırı düşüncelerdi, değişik ve sarsıcı bir tarafları vardı. Ama kimse aslında onları anlamaya zahmet filan etmedi—kaç çağdaşı ve meslektaşı Ulus’un bir tane düşüncesini alıp işlemiş ve çoğaltmıştır? Dolayısıyla Ulus Baker kadar bol övülüp, hakkında manzumeler düzülüp ne söylediği konusunda sayılı birkaç kişi dışında aşağı yukarı kimsenin en ufak bir fikri olmadığı bir adam daha yoktur… O nedenle kendi adıma bu yüceltmede hep kuşku uyandırıcı bir nokta bulmuşumdur.”

FB_IMG_1596201840889.jpg

Bu konu başlığı altında Ulus Baker okumaları yapalım. Çok fazla bağlamından kopmadan ve ulaşabiliğiniz kaynaklardan yazı, video, görsel tarzı paylaşımlarınızla katkı sunabilirsiniz.

images (16).jpeg

Muhafazakar, geçmişe yönelik değildir, geleceğe yöneliktir: çocuklarım, toplumum, gelecekte de benim yaşadığım gibi, benim arzuladığım gibi yaşasınlar...

Muhafazakar fikriyat, toplumsal yaşantı içinde sosyal ve politik bir tavır haline gelince, bu "dram" traji-komik bir hale bürünür. Geçmişin "değerlerini" korumak, "ataların mirasını" savunmak çok kolay ırkçılığa ve faşizme yol açan tutkulara dönüşebildiyse, bunun nedeni, bir muhafazakarın kafasındaki "geleneğin" büyük bir kısmının devlet, aile, vatan, ülke, millet, halk gibi göreli terkiplerden oluşmasıdır.

Ulus Baker

FB_IMG_1596308681899.jpg

67604269_2711616818856801_7792409534222800249_n.jpg

@juju adamı tanımıyorum. Allah rahmet eylesin. Çomarca davranmak da istemem ama delilik deha ile dirsek temaslıdır her zaman. Yani deli olması kötü bişey değil. Keşke ben de tertemiz delirsem. Felsefeye hiç ilgi duymadım. Bundan utanmadim. Felsefenin yuceltilmesine hep gülümsedim. Anlaşılamaz olmak marifet sayıldı bir dönem. Ama bu bir maharet değil. Anlasilamazı anlatabilmek maharet. Belki de felsefe günlük pratikte kullanılabilir olmalı. Bana fayda sağlamalı. Kendimi tanımada toplumu analiz etmede ve belki de dizayn etmede. Dünya düzenini değiştirebilmeli. Çığır açmalı. Aydınlanma sağlamalı.

Yoksa takalım fulari giyelim röpteşambırı bohem bohem takılalım.

Şimdi şu lafa bakalım;
"İki şey sonsuzdur: evren ve insan aptallığı; ve evrenden emin değilim.”

Ne kadar dolu dolu..

Bi de buna bakalım;
"Spinoza bizim yanlış bilgi olarak adlandırdığımız şeye hiç inanmadı, çünkü yanlış fikirler asla mevcut olamazken, yalnızca yaşam koşullarımızca bozulmaya uğramış kanaatlerimiz ve düşünmeyi becerememize bağlı olarak kısmi yanılsamalarımız söz konusudur."

... sadece mastürbasyon.

@juju adamı tanımıyorum. Allah rahmet eylesin. Çomarca davranmak da istemem ama delilik deha ile dirsek temaslıdır her zaman. Yani deli olması kötü bişey değil. Keşke ben de tertemiz delirsem. Felsefeye hiç ilgi duymadım. Bundan utanmadim. Felsefenin yuceltilmesine hep gülümsedim. Anlaşılamaz olmak marifet sayıldı bir dönem. Ama bu bir maharet değil. Anlasilamazı anlatabilmek maharet. Belki de felsefe günlük pratikte kullanılabilir olmalı. Bana fayda sağlamalı. Kendimi tanımada toplumu analiz etmede ve belki de dizayn etmede. Dünya düzenini değiştirebilmeli. Çığır açmalı. Aydınlanma sağlamalı.

Yoksa takalım fulari giyelim röpteşambırı bohem bohem takılalım.

Şimdi şu lafa bakalım;
"İki şey sonsuzdur: evren ve insan aptallığı; ve evrenden emin değilim.”

Ne kadar dolu dolu..

Bi de buna bakalım;
"Spinoza bizim yanlış bilgi olarak adlandırdığımız şeye hiç inanmadı, çünkü yanlış fikirler asla mevcut olamazken, yalnızca yaşam koşullarımızca bozulmaya uğramış kanaatlerimiz ve düşünmeyi becerememize bağlı olarak kısmi yanılsamalarımız söz konusudur."

... sadece mastürbasyon.

Ben de tanimiyorUm. Bir donem felsefeye ilgi duymak istedim ama kafami agritti. Ben de biraktim.
Alengirli kelimelerin felsefe yapmak olarak kabul edildigi bir donemde zizek gibi konusmayi bende isterdim ama olmadi..

Geri