Ülkemizde ki sol, birleştirici olacağına neden bölücülükle uğraşıyor..?

Konu sahibi son olarak 1291 gün önce görüldü
Sol demek toprak millet vatan bayrak her ne ise, o vatan uzerinde tum din dil ırk ayırt etmeden bi arada huzurca yaşamasını savunmaktır. ezilenden yana olmaktır.. mağdurun yanında olmaktır.. şimdi sırri sureyya onder sol dan bahsediyor fakat en büyük bölücü değil midir?

Sol görüşün milliyetçiliğe karşı olmayan varyasyonları da vardır. Marksizmin enternasyonalist doktrinine karşın ulusalcı-milliyetçi fikirlerin benimsendiği ve temelinde "millet" kavramının bulunduğu sol görüşler tarih boyunca görülmüştür ve günümüzde de bulunmaktadır. Milliyetçi sol ideolojilere Hugo Chávez'in devlet başkanlığını yaptığı Venezuela'da halen uygulanmakta olan Bolivarcılık, milliyetçiliğin ve solculuğun birbirini tamamlayan iki unsur olduğunu belirten bir Türkçü olan Sultan Galiyev'in ulusal komünizm doktrini vardır..

Temel felsefesi milliyetçilik, vatanseverlik, Türkçülük-Turancılık ve sosyalizmdir. Müslümanlara yönelik sosyalist propoganda yaparken farklı yollara gidilmesini ve din karşıtı propaganda yapılmasına karşı çıkan Galiyev, sanılanın aksine asla günümüzdeki dinci veya köktendinci muhafazakar akımların tanımladığı şekilde Müslüman olmasına rağmen İslamcı biri olmamıştır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nde hep Müslümanlara özgü görevler alması böyle zannedilmesine sebep olmuştur. Oysa Sultan Galiyev çoğu zaman ateizme kadar yaklaşan yorumlarıyla kendini "enerjetik materyalist" olarak tanımlamıştır. Müslüman kesim diye belirttiği ve haklarını savunduğu sınıfınsa; aslında İslam dinini kabul edenleri değil, SSCB'de Müslüman tek halk olan Türkleri kastettiği çok açıktır. Hep Müslümanlara özgü görevleri almasının sebebi ise, çok muhafazakar ve inancına sıkı sıkıya bağlı halkının haklarını savunmanın tek yolu olarak İslam'ı görmesinden ötürüdür. Ulusal komünizm dinlere karşı çıkmamaktadır ve Türk milliyetçiliğini savunmaktadır.

Sultan Galiyev, sosyalizmin en çok ezilmiş ve sömürülmüş uygarlık olan Doğu'nun (Asya kıtası) işine yarayacağına, böylece Doğu'nun tüm emperyalist ve sömürgeci etkenlerden kurtulup zenginleşeceğine inanıyordu. Fakat Galiyev'e göre bu kurtuluş, milliyetçiliğin ve sosyalizmin birleşmesi ile olacaktı. Yani her halk, kendi sosyalizmi, kendi kurtuluşu için mücadele verecek, milliyetçilik sosyalizmi, sosyalizm ise milliyetçiliği tamamlayacaktı. Bu mücadeleler sonunda tüm halklar emperyalizmin etkilerinden kurtulacaktı. Ve böylece komünizm aşamasına geçilecekti. Ulusal komünizme göre İslam, Orta Asya halkının gördüğü belki de ilk sosyalist hareketti. Bu halk çoğu konuda hoşgörüyü bu dinde tanımış ve buna yüzyıllarca bağlılık göstermişlerdi. Bu yüzden Türkistan'da sosyalist propoganda yaparken din düşmanlığı yapılmaması hatta İslam'la sosyalizmin aynı emelleri paylaştığının savunulmasını öneriyordu.

ALINTIDIR.. vikipedia.

Türkiye de ki başımızda duran '' HERKES'' Her şeyin en büyük Bölücüsü. Sağ sol değil. Herkes kendince '' HAKLIYIM'' diyor.
Ve bunlar hiç bir zaman bitmeyecek.

Benim görüşüme göre " şeriat " düzenine en yakın insani idari biçimi "komünizm ya da sosyalizm " artık adına ne derseniz o dur .. Lakin bunlar teoride yakın gibi gözükseler de uygulamada sınıfta kalmışlardır .. Özellikle dini ve vicdani yaptırımlar konusunda ki uygulamalarıyla "korkulan" bir yönetim biçimine dönüşmüşlerdir ..
Günümüz kapitalizmi ise " ZENGİNLERİ KORUMAK İÇİN OLUŞTURULMUŞ " bir anlayışın kanunlarla biçimlenmiş halinden başka bir şey değildir ..
Kısacası davulun sesi uzaktan hep hoş gelse de tokmağı davula değil de kıçımıza kıçımıza vurdukları için bugün insan gibi yönetilemiyoruz ..

Sen bile şu an ülkemizde ki sol demekle bi anlamda bölücülük yapmış oluyosun, yanlış anlama.
Ne zaman ki;
Sağ - Sol,
Kürt - Türk,
Dinsiz - Yobaz
Alevi - Sünni diye ayırım yapmayız, o zaman ülke huzura erer düşüncesindeyim.

Sen bile şu an ülkemizde ki sol demekle bi anlamda bölücülük yapmış oluyosun, yanlış anlama.
Ne zaman ki;
Sağ - Sol,
Kürt - Türk,
Dinsiz - Yobaz
Alevi - Sünni diye ayırım yapmayız, o zaman ülke huzura erer düşüncesindeyim.

haklısın tabikide. fakat ben solcuyum diyip de bölücülük yapanlar var ya bunları çok iyi biliyorsun sen dostum buna karşıyım yani sadece gerçek solun ne oldugunu bilinmesi açısından böyle birşey açtım. lakin hepimizi bölücü olmuşuz tavırlarımızdan dolayı.

Kürt ve Pkk şuan bile Aynı görülüyor. Ne birleşmesinden bahsediliyor ya. önce kürt ve terör ayrımı yapılabilsin.

Benim görüşüme göre " şeriat " düzenine en yakın insani idari biçimi "komünizm ya da sosyalizm " artık adına ne derseniz o dur .. Lakin bunlar teoride yakın gibi gözükseler de uygulamada sınıfta kalmışlardır .. Özellikle dini ve vicdani yaptırımlar konusunda ki uygulamalarıyla "korkulan" bir yönetim biçimine dönüşmüşlerdir ..
Günümüz kapitalizmi ise " ZENGİNLERİ KORUMAK İÇİN OLUŞTURULMUŞ " bir anlayışın kanunlarla biçimlenmiş halinden başka bir şey değildir ..
Kısacası davulun sesi uzaktan hep hoş gelse de tokmağı davula değil de kıçımıza kıçımıza vurdukları için bugün insan gibi yönetilemiyoruz ..
Abi yanlış anlaşılmasında daha eskilere gidersek Türk Töresininin ve devlet yönetiminin ne kadar Sosyal bir yapıda olduğunu görebiliriz.Özellikle Galiyevciler buradna yola çıkarak Türkçü Sosyalizmi savunurlar.Örnek gösterecek olur isek Hakan'ın ilk görevi halkını''Giydirme,doyurma ve barındırma''Eğer Hakan bu görevlerinde başarısız olur ise Toy Meclisince sorgulanır ,gerekirse yetersiz bulunarak tahtan indirilirdi,ikinci örnek ise hırsızlıkla ilgili.Eğer bir Türk hırsızlık yaparken yakalanır ise ilk olarak neden yaptığı araştırılır,eğer ihtiyacı olduğu için yaptıysa ilk önce boy beyi sonra Hakan'a hesap sorulur ve boy beyi ve hakan eşyası çalınan kişinin tüm zararını karşılamakla sorumludur.Zenginlik kavramına örneğide''Hanı yağma'yı gösterebiliriz.Her sene Hakan otağını halkına açar ve yağmalatırdı.Çok zengin ya da çok fakir olmak yoktu eski törede.Çünkü komşuluk ve dayanışma vardı,sosyal devlet vardı.

haklısın tabikide. fakat ben solcuyum diyip de bölücülük yapanlar var ya bunları çok iyi biliyorsun sen dostum buna karşıyım yani sadece gerçek solun ne oldugunu bilinmesi açısından böyle birşey açtım. lakin hepimizi bölücü olmuşuz tavırlarımızdan dolayı.

Ne yazık ki öyle.
Sağcılar ve Milliyetçilerde faşist olarak görülüyo haklı olarak. Asıl sağcılık ve Milliyetçilik, ırkını başka ırklardan üstün görmek değildir. Ama maalesef günümüzde ki sağcılar ve Milliyetçiler, Milliyetçiliği bu şekilde yansıtıyo. Aynı örnek dediğin gibi, sol görüşlüler içinde geçerli. Bazı yanlış kişiler, görüşleri yanlış yansıttığı için bu durumdayız bi nevi.

Velhasıl kelam bu konular üzerine ne kadar konuşursak konuşalım, ne kadar tartışırsak tartışalım, en basitinden ev kiralarken yada kız isterken sorulan ''nerelisin'' sorusu mantığı değişmedikçe, bu ülke hep böyle bölücü olacak ne yazık ki (:

Abi yanlış anlaşılmaında daha eskilere gidersek Türk Töresininin ve devlet yönetiminin ne kadar Sosyal bir yapıda olduğunu görebiliriz.Özellikle Galiyevciler buradna yola çıkarak Türkçü Sosyalizmi savunurlar.Örnek gösterecek olur isek Hakan2ın ilk görevi halkını''Giydirme,doyurma ve barındırma''Eğer Hakan bu görevlerinde başarısız olur ise Toy Meclisince sorgulanır ,gerekirse yetersiz bulunarak tahtan indirilirdi,ikinci örnek ise hırsızlıkla ilgili.Eğer bir Türk hırsızlık yaparken yakalanır ise ilk olarak neden yaptığı araştırılır,eğer ihtiyacı olduğu için yaptıysa ilk önce boy beyi sonra Hakan'a hesap sorulur ve boy beyi ve hakan eşyası çalınan kişinin tüm zararını karşılamakla sorumludur.Zenginlik kavramına örneğide''Hanı yağma'yı gösterebiliriz.Her sene Hakan otağını halkına açar ve yağmalatırdı.Çok zengin ya da çok fakir olmak yoktu eski törede.Çünkü komşuluk ve dayanışma vardı,sosyal devlet vardı.

yüreğine sağlık ne güzel anlattın öyle dostum sen :)

Abi yanlış anlaşılmaında daha eskilere gidersek Türk Töresininin ve devlet yönetiminin ne kadar Sosyal bir yapıda olduğunu görebiliriz.Özellikle Galiyevciler buradna yola çıkarak Türkçü Sosyalizmi savunurlar.Örnek gösterecek olur isek Hakan2ın ilk görevi halkını''Giydirme,doyurma ve barındırma''Eğer Hakan bu görevlerinde başarısız olur ise Toy Meclisince sorgulanır ,gerekirse yetersiz bulunarak tahtan indirilirdi,ikinci örnek ise hırsızlıkla ilgili.Eğer bir Türk hırsızlık yaparken yakalanır ise ilk olarak neden yaptığı araştırılır,eğer ihtiyacı olduğu için yaptıysa ilk önce boy beyi sonra Hakan'a hesap sorulur ve boy beyi ve hakan eşyası çalınan kişinin tüm zararını karşılamakla sorumludur.Zenginlik kavramına örneğide''Hanı yağma'yı gösterebiliriz.Her sene Hakan otağını halkına açar ve yağmalatırdı.Çok zengin ya da çok fakir olmak yoktu eski törede.Çünkü komşuluk ve dayanışma vardı,sosyal devlet vardı.

Zaten eski Türkler'de ki örf kanunlarının İslam kanunları ile olan benzerliği her zaman dikkatimi çekmiştir .. Gerçekten de İslam öncesi yaşayışlarında bile Hakkaniyet ölçüsünde yaşantıları kayda değer ..

ülkede sol diyince akla sırrı geliyor. ne çeşit bir ülke olduk böyle biz vay anasını. no comment.

Tabii ülkemizde gerçekten sol diye bır kavram varsa.

Bence sol diye birşey olmamalı, sağ diye de. Hep bu ülke bu sağ sol kavgası yüzünden kaybetmedi mi?

Yalnız Kartal hocam sen solu daha doğrusu sosyalist komünist algıyı yanlış anlamışsın gibi geldi bana. Sol görüşte din, dil, ırk yoktur. İnsan bazlıdır. Yani yoktur dediğim, bir önemi yoktur. Yani vatan, millet durumu değil de adil devlet, halk yanlısı politika ve emek düzeyinde bir düşünce sistemidir. Dolayısıyla milliyetçilik de en az kapitalizm kadar uzaktır sola. Bu arada Çiçi hocam Türkçü sosyalizmi ilk defa duydum da komiğime gitti biraz. İşçi Partisi yada Türk Solu gibi mi oluyor o da? Hani sosyalizmde ırk yoktur da o yüzden soruyorum, art niyetsiz.

Yalnız Kartal hocam sen solu daha doğrusu sosyalist komünist algıyı yanlış anlamışsın gibi geldi bana. Sol görüşte din, dil, ırk yoktur. İnsan bazlıdır. Yani yoktur dediğim, bir önemi yoktur. Yani vatan, millet durumu değil de adil devlet, halk yanlısı politika ve emek düzeyinde bir düşünce sistemidir. Dolayısıyla milliyetçilik de en az kapitalizm kadar uzaktır sola. Bu arada Çiçi hocam Türkçü sosyalizmi ilk defa duydum da komiğime gitti biraz. İşçi Partisi yada Türk Solu gibi mi oluyor o da? Hani sosyalizmde ırk yoktur da o yüzden soruyorum, art niyetsiz.

evet fakat şu var.. chaves, komutan marcos bunların savunduğu komunizm ve sosyalizm ülke için yapılan mücadelelerin vermiş oldugu etkenlerdir. yani bir küba, küba bayrağı altıda komunizm savunmaktır. şili de öyle, venezuala da öyledir. Meksika da ki zapatalar yani EZLN profil fotom olan orgut de yerli halk ayaklanmasıdır. Sosyalizmi ve komunizmi bayrak adı altında benimsemişlerdir.

Aslında Problem Sağda Solda Değil
İnsanlar Tabiki Sağcı Da Olacak Solcu da.
herkes aynı dusunceye sahip olursa vay bu ulkenın haline
Problem İnsanı Siyasi Görüşünden Dolayı Ötekileştirmekte.

Konuya Gelecek Olursak
Ne Yazık ki
bilerek yada bilmeyerek boluculerın gittiği çizgi
Sol Çizgisiyle Çok Yakın Gitmekte.

Milliyetçi Demek Irkçı Demek Değildir A Dostlar.
Sol da Dinsiz Olmak Değildir.

Arkadaşlar lütfen kusura bakmayın ama sağcıların solculara akıl verme işi gerçekten bıkkınlık verdi artık. Sol şunu yapmalı, bunu yapmalı gibi argümanlardan vazgeçmelisiniz. Sol, sağ şöyle yapsın diyor mu örneğin? Demiyor. Diyeni de görebileceğinizi sanmıyorum.

Kartal arkadaş, yaptığın yorumlar Lenin'in tabiriyle sosyal şovenizmdir. Marksizm'in ulusal soruna bakışı ile ilgili araştırmalar yapmaya kalksan onlarca materyal çıkar karşına. Fakat yorumların sosyalizmin teorisi ve pratiği yönden son derece tutarsız. Burada bunu saatlerce yazıp çizemem fakat diyebeleceğim şu ki Marksist literatürde ezilen ulusların milliyetçiliği meşrudur.

Ek not: Bence EZLN'yi vikipedia'dan okuyacağına kendini fokoculuk kavramını araştırmaya salık ver. Daha faydalı olur.

Selamlar.

Geri