Ülkemizde İşitme Engellilerin Eğitimi

• Kullanıcı Nazlı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 55 gün önce görüldü
Türkiye´de işitme engelli çocukların eğitimlerinin sorumluluğu, düzenlenmesi ve denetimi, Milli Eğitim Bakanlığı´ndadır. Özel eğitim okullarında işitme engellilere okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde eğitim verilmektedir. Okul öncesi eğitimi dışında her kademede, işitme engelli öğrenciler yatılı ve gündüzlü olarak eğitim görmektedir.

Ülkemizde işitme engelli bireylerin eğitiminde Doğal İşitsel Sözel Yöntem kullanılmaktadır.
Doğal işitsel sözel yöntem, çocukların var olan işitme kalıntılarından yararlanarak, işitme kaybına uygun cihazların kullanılmasıyla, doğal ve etkileşimli ortamlarda konuşma ve dil gelişimini sağlamayı amaçlar.

Ülkemizde işitme engelli çocukların eğitimleri özel eğitim okullarında gerçekleştirilse de uygulanan müfredat MEB’ nın belirlediği genel müfredattır. Herhangi bir zihinsel fonksiyon bozukluğuna sahip olmasalar dahi işitme engelli çocukların işiten akranları ile aynı yöntemlerle eğitilmeleri mümkün olmamaktadır. İşitme engelli çocukların eğitiminde işitme duyusunun eksiliğinden kaynaklanan zorlukları aşmak için diğer duyulara hitap eden bir yol izlenmelidir.

Bu sebeple;
-Sınıflarda ses yalıtımı sağlanmalı,
-Öğrenciler işitme cihazları ile donatılmalı,
-Derslerde görsel materyaller sıkça kullanmalı,
-Derslerde kullanılmak üzere görsel ve işitsel olarak eğitim-öğretimi destekleyen yazılımlar geliştirilmeli ve etkileşimli teknolojiler kullanılmadır.

Özel eğitim okullarında işitme engellilere okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde eğitim verilmektedir. Okul öncesi eğitimi dışında her kademede, işitme engelli öğrenciler yatılı ve gündüzlü olarak eğitim görmektedir. İşitme engelli çocukların okul öncesi eğitimlerinde, çocuklara günlük yaşamda gerekli bazı temel davranışlar kazandırılmakta ve ilköğretime hazırlanmaktadır. İşitme engellilerin orta eğitimlerinin normal orta ortaöğretim kurumlarında sürdürmeleri teşvik edilmektedir. Böylelikle akranlarıyla sosyal ve duygusal yönden hayatı paylaşımları sağlanmaktadır.

İşitme engelli çocukların eğitimlerinde ortam düzenleme, eğitim kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Sınıfların yalıtımı, uygun araç-gereç ile donatımı ve çocukların bireysel-grup işitme cihazları ile eğitimi faaliyetlerine katılımları esastır. Bakanlığımız işitme engelliler okulları ve işitme engelliler özel sınıflarının uygun eğitim ortamlarına kavuşturulması yönünde yürüttüğü çalışmaları devam ettirmektedir. İşitme engelliler ilköğretim okullarında dudaktan anlama ve ses eğitimi çalışmaları, Türkçe dersi içinde ve çocukların davranış gelişimlerine uygun olarak düzenlenmektedir.

İşitme engelliler ilköğretim okullarından ve özel sınıf kaynaştırma programından mezun olan öğrencilerden durumu uygun olanlar İşitme Engelliler Meslek Liselerine veya Endüstri Meslek , Ticaret Meslek ya da Kız Meslek liselerine Bakanlığımızca sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Meslek eğitimi başlıca; el sanatları-çiçek, giyim, metal işleri, ağaç işleri, makine ressamlığı, bilgisayar, elektrik vb alanlarda verilmektedir.

Örgün eğitim imkanlarından yeterince veya hiç faydalanamamış 15-45 yaş arası işitme engelli genç-yetişkinler için de yeterli sayıda talep olduğu zamanlarda okuma-yazma öğretimi ve meslek kursları düzenlenmektedir.

İşitme engellilere yönelik eğitim-öğretim hizmeti veren Bakanlığımıza bağlı okullardaki idareci, öğretmen ve personelin işte verimliliklerini, bilgi ve görgülerini arttırmak, bilim ve teknolojideki gelişmelere uyumlarını sağlamak amacıyla hizmetiçi eğitim kurs ve seminerleri yapılmaktadır. Bu seminerler yapılırken üniversitelerin bu alanda uzmanlaşmış birimleriyle işbirliği yapılmaktadır.

-Alıntı-
DEDEKORKUT TME ENGELLLER LKOKULU

Geri