Ukrayna - Rusya savaşında Türkiye’nin tutumu ne olmalı?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Amerika’nın Irak’ı işgali gibi bir durum değil bu savaş Rusya kazansın kaybetsin ilerisi için çok tehlikeli. Rusya’nın savaşı başlatmasından sonra Çin’in Tayvan’a yönelik hamlesi “benim burada vatandaşlarım yaşıyor veya benim burayla geçmişten gelen bir bağım var” diyerek her millete işgal hakkı veriyor, bunun kaçırıldığını düşünüyorum. İnsanların ölümüne göz yuman Amerika veya NATO’nun bu dengeyi korumaması ya da görmezden gelmesi dünya sınırlarının yeniden şekillenmesi demek. Bizim açımızdan iki kıyıdaş ülkenin savaşması belki maddi olarak yansıması olur ama Avrupa’nın yukarıda yazdıklarımın dışında Amerika eliyle Rusya’nın kucağına atıldığını düşünüyorum. Süper güç diye adlandırdığımız ülkenin İngiltere kadar yaptırım uygulamaması, swift gibi konuları sadece “düşünüyoruz, masada duruyor” diye açıklaması zaten Rusya kadar çıkara sahip olduklarını gösteriyor ama neden? Rusya’nın Sovyetler birliğini tekrar bir araya toplama isteğine Amerika’nın 2-3 yaptırımla karşılık vermesi anlamsız, kapalı kapılar ardında neyin paylaşıldığı bilinmez elbet. Eğer Kiev’deki işgal kısa sürede Rusya lehine sonuçlanırsa kimseden ses çıkmaz herkes istediğini alır ama uzar, Ukrayna bir şekilde savuşturursa o zaman NATO devreye girer, girmek zorunda kalır dolasıyla Türkiye’de kendini bir anda Rusya ile karşı karşıya bulur. Ukrayna ile olan antlaşmaların, Rusya ile olan normalleşmelerin meyvesini yemeden iki müttefikin böyle bir savaşa girmesi ülkemizin çıkarları adına kötü oldu. Batı bloğunda tamamen yalnız olduğumuzu düşünürsek adımlarımızı sağlam atmamız gerekiyor.
Duygusal davranırsak kaybederiz.
Edit: yazdıklarım konu başlığına uygun değil sadece şunu ekleyebilirim; Türkiye tarafsız kalamaz, kalamayacak.

Son düzenleme:
Neyse yakında Tayyip Almanya'ya "orada vatandaşlarım faşizan bir sistemle eziliyor" deyip Berlin'e girer. Putin yolu açtı, sıra bizimkinde.

Çağla Güntekin: Merhaba şu anda Ukrayna Lviv’deyiz. Benim adım Çağla Güntekin, diğer arkadaşım Ece Üner diğer arkadaşım Emine Şahin. Burada sokakta kalıyoruz. Otelden atıldık. Tercümanımız kaçtı. Dil bilmiyoruz. Ukraynalılara öncelik tanıyorlar.

Buradakiler de Ukraynalılar için gözyaşı döküyor şaka gibi

Doğu türkistan suriye, ırak çeçenistan, keşmir, karabağ , bati trakya, nahcivan, hindistanli müslümanlar, kuzey kıbrıs, afganistan say say bitmez oluk oluk kan akarken_ batı kılını bile kipirtatmadi. Batı için türk ve müslümanlar böcek kadar etmiyor_ bizim onları düşündüğümüz kadar onlar bizi düşünmüyor _ kapılarındaki köpek kadar degerimiz yok

Çağla Güntekin: Merhaba şu anda Ukrayna Lviv’deyiz. Benim adım Çağla Güntekin, diğer arkadaşım Ece Üner diğer arkadaşım Emine Şahin. Burada sokakta kalıyoruz. Otelden atıldık. Tercümanımız kaçtı. Dil bilmiyoruz. Ukraynalılara öncelik tanıyorlar.

Buradakiler de Ukraynalılar için gözyaşı döküyor şaka gibi
@ibadeath size at üzerinde mehter takımı eşliğinde bir kurtarma ekibi yollar biraz sabredin.

Reis Avrupa'nın fişini çekti gerisini siz düşünün
O gençleri kurtarıyormusun, kurtarmıyormusun bunu söyle önce. At bulamazsan Macarlarda çok söyle yollarlar. Mehter nasılolsa var yeterince.

Tayyib fişi çektiğinden beri ekektiriksiziz burada Iba, ama bende mum çok onlarla idare ediyorum. Bahçe evimde soba da var oraya gidip odun yakarak ısınıyorum biraz.

Yarın Putin domates almıyorum, turist yollamıyorun deyince ağlamak yok ama.
Biz Avrupa değiliz kendi çıkarımiz için insanları ölüme terketmeyiz bugün yaşananlar yarın senin başına da gelince reise yalvaracaksin bizi kurtar diye

Geri