Tüylerimiz Neden Diken Diken Olur?

• Kullanıcı Aleyna1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 1275 gün önce görüldü

İki temel nedeni var: soğuk ve duygular...

tumblr_mpixyuLpyv1rsfefvo1_500.gif

Bu güdüyü hayvan genlerimizden alıyoruz; evet evrimsel süreçte tüylerimizin çoğunu kaybettik ya da zayıfladı (bazılarımız için geçerli değil onların hala maşallahı var) ancak kıl köklerimiz olduğu yerde ve kıl köklerinde meydana gelen kasılma (bilim insanları buna pilomotor refleks adını veriyor) buna neden oluyor.

Hayvanlar üşüdüğünde tüylerini kabartarak basitçe ek bir yalıtım katmanı yaratıyorlar; bizim vücudumuz da aslında aynısını yaparak tüy tabakasını kalınlaştırmaya çalışıyor.

tumblr_inline_nueabgSvLZ1qan247_500.gif

Ya da ani ve yoğun duygu değişimi yaşadığımızda vücudunuza salgılanan adrenalin... Hayvanlarda daha iri/daha büyük görünmeye yarayan bu refleks bizde "yaaaa bakk nasıl oldumm!"'a yarıyor.

giphy.gif

Adrenalin sizi çarpıntıdan çarpıntıya sürükleyecek dozda olmak zorunda değil, o minicik değişim dahi o pütür pütür deriye neden oluyor.

karikatur--zfztshlp.jpg

Aleyna her konunun altına koyduğun komedi karikatürlere bayılıyorum ya :kiki:

Bide tuylerimizi neden istemeyiz. Bunuda bi arastirak

Sanırım bunun daha detaylısını forumda okumuştum büyük ihtimal onu da sen paylaşmışsındır :) İlerleyen zamanlarda bu tür içgüdüler yok olacak deniliyordu konuda. Bunu bilmek güzel sağ ol.

Sanırım bunun daha detaylısını forumda okumuştum büyük ihtimal onu da sen paylaşmışsındır :) İlerleyen zamanlarda bu tür içgüdüler yok olacak deniliyordu konuda. Bunu bilmek güzel sağ ol.

yok başkası açmıştr ben ilk defa prmak bastm bu mevzuya =)

Geri