Türklerin yurt dışına yatırımı tarihi zirvede

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, paylaştığı grafikle Türkiye'den yurt dışına net doğrudan yatırımların tarihi zirvesine ulaştığını aktardı.

Türk vatandaşlarının küresel ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen yurt dışı yatırımları artarak devam ediyor.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, yaptığı paylaşımda Türkiye’den yurt dışına net doğrudan yatırımların tarihi zirvesine ulaştığını aktardı.

Kara’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, grafikle gösterdiği yatırımların zirvesini şu şekilde anlattı:

"Yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptığı net doğrudan yatırımlar, 2025 Mart’ta yıllık 7,56 milyar dolar ile tarihi zirveye ulaştı."

EN ÇOK KONUT YUNANİSTAN VE DUBAİ'DEN

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Bu rakam yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Günün Trend Haberleri

Geçen yıl yurt dışı gayrimenkul alımı için 2 milyar 513 milyon dolar ödeyen Türkler, en çok konutu Yunanistan ve Dubai'den aldı.

kaynak

Sanayi çevresinde de gözlemlediğim durum. Bir şekilde parayı bulanlar veya Türkiye'ye yatırım yapmanın riskli olduğunu düşünenler ya yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapıyor ya da yapmayı düşünüyor. Sokağında Somalili ve Bangladeşli çetelerin çıplak ayakla savaştığı Esenyurt'taki daire fiyatına yabancıların konut satın alımının önünde yasal bir engelin olmadığı ülkelerden, bilhassa Ab ülkelerinden konut almak insanlara daha mantıklı geliyor ki gerçekten de öyle. Yalnız buradaki en büyük sorun şu, yurt dışında gayrimenkul yatırımını yapanların kayda değer kısmı türedi zengin. Yani Türk milletinin emeğini, sermayesini, malını, mülkünü sömürenler. Bizden çalıp bize yatırım yapmadan tüm varlıklarını yurt dışındaki güvenli limanlara götürüyorlar.

kara paracılar sayesinde mülk edinme olayı tarih oldu. boktan semtlerde bile 5 milyondan 2+1 daire almak yerine aynı fiyata döviz kiralı gayrimenkul alıyor insanlar.

Geçen hafta gelen ispanyollara kur korumalı vadeli hesabın sistemini anlattık, adamlar ağzı açık dinledi.

Sermaye güven iklimini arar. Güven tesisinde temelinde hukuk güvenliği yatar.

Hukuki güvenliğin olmadığı herhangi bir ülkede temiz sermaye durmak istemez. Yarın herhangi bir ideolojik/konjonktürel sebepten şirketlerinin mal varlıklarının dondurulmayacağı, kayyum atanmayacağı, el konulmayacağı garantisinin olmadığı bir yerde neden temiz sermaye barındırsınlar ki?

Kirli/kara parasını burda tutar, hele ki buna zımmen izin veriliyor ise.

Geçen hafta gelen ispanyollara kur korumalı vadeli hesabın sistemini anlattık, adamlar ağzı açık dinledi.
Defalarca Maliye Bakanlığına yazdım ama kimse geri dönmedi. Kur korumalı sadece Türk vatandaşları için geçerliydi ve bundan da genel olarak döviz sahibi olan kesim yararlandı, eminin ezici çoğunluğu yandaşlardı. Bu sistem yanlış dedim fakat madem ısrarcısınız biz gurbetcilere Türkiye'dekilere verilen imkanın sadece yarısını verin ki bir taraftan milyarlarca döviz gelsin ve diğer taraftan ülke %50 daha az faiz versin dedim. Amma yandaşlar için ülkenin içinden geçmek daha uygun görüldü skskdjlk

Defalarca Maliye Bakanlığına yazdım ama kimse geri dönmedi. Kur korumalı sadece Türk vatandaşları için geçerliydi ve bundan da genel olarak döviz sahibi olan kesim yararlandı, eminin ezici çoğunluğu yandaşlardı. Bu sistem yanlış dedim fakat madem ısrarcısınız biz gurbetcilere Türkiye'dekilere verilen imkanın sadece yarısını verin ki bir taraftan milyarlarca döviz gelsin ve diğer taraftan ülke %50 daha az faiz versin dedim. Amma yandaşlar için ülkenin içinden geçmek daha uygun görüldü skskdjlk
Hazır milleti soyuyorlar, bana da hak tanısınlar ve ben de nemalanayım dedin. Doğru mu anladım?

Hazır milleti soyuyorlar, bana da hak tanısınlar ve ben de nemalanayım dedin. Doğru mu anladım?
Hayır yanlış anladın doğru okumamışsın, sistemin yanlış olduğunu söyledim fakat yanlışda ısrar ettikleri için zararı minumuma indirmek amaçlı önerdim.

Geri