Türklerde helva kavurma geleneği

• Kullanıcı huri
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yöresel Yemekler
Konu sahibi son olarak 1413 gün önce görüldü
Öncelikle nereye yazacağımı bilemedim. Yemek de bir sanattır deyip bu kategoriyi seçtim.

Türklerde helva kavurma geleneği İslamiyetten çok öncesine dayanır. Yapılan sözlü tarih araştırmalarında hayırlı gecelerde o haneden ölen kişilerin ruhlarının ziyarete geldiği ve bacadan koku çıkmazsa mahzun bi şekilde geri döndüklerine inanılmaktadır. Ancak yağ kokutma geleneğindeki sevap olduğu inancı büyük Türk topluluklarında vardır.
Kandil gecelerinde de sevap olduğu için yağ kokutulur, pişi kızartılır, lokma dökülür.
Ölüm ayini Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ü Lugati’t Türk adlı eserinde de geçmektedir. Ölünün ardından 3 ya da 7 gün süren yemek ayinlerine ‘yoğ’ adı verilirdi. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde de ölünün ardından yemek verilmesinin sebebi öleni anmak, rahat ettirmek ve huzurla ebediyete uğurlamaktır.
Eski Türkler ölülerine yemek vermeyi en önemli vazife saymışlardır. İlk çağlarda doğrudan ölünün mezarına dökülürdü. Manevi kültür geliştikten sonra bu tören ölünün ruhuma sevap olacak şekilde fakirlere yemek veya helva vermek şeklini almıştır. Bu adet doğulu müslüman Türklerde ‘atau’ ‘ifadelerini almıştır.

• Beğen
Tepkiler: X
Forumsal kızları içerisinde Nef' ve Sade'yi çıkart, digerlerine yumurta kır da yiyek desen Levent Kırca'nın şu parodisini icra ederler.

giphy.gif

Zaten mesela Marla'nın üstünde bi' kahverengi palto eksik, geri komüplo aynı.

Helvayı hiç beceremezler.

Umarım iRC'li kızlar beceriklidirlerdir... :1085970j9cygvm4c3:​

Forumsal kızları içerisinde Nef' ve Sade'yi çıkart, digerlerine yumurta kır da yiyek desen Levent Kırca'nın şu parodisini icra ederler.

giphy.gif

Zaten mesela Marla'nın üstünde bi' kahverengi palto eksik, geri komüplo aynı.

Helvayı hiç beceremezler.

Umarım iRC'li kızlar beceriklidirlerdir... :1085970j9cygvm4c3:​

Söylemeyi ayıp çok güzel un helvası yaparım:gnXWb0:
Kurabiye gibi olur ağızda dağılırrr...:POm2j7:

inanmıyolar ama öyle.
Sevgiilimde atkı öremeyeceğime inanmıştı "eğer örersen jartiyer giyip giyip sahilde gezicem " demişti.Ördüm :OdvV24:neyse ayrıldık.
Ben bi helva kavurayım teyağlım :717471egjhhpsevd:

tek başına boğazından geçmez bence :(( konum plss

dondurmalı irmik helvası güzel oluyor
muhallebi de güzel oluyor
dondurma iyi bir şey

"Hğğeelvayyıı yeğriiim işaallah seeğniiinn, ceğğennem olur inaşşahh yeeğeriiiin."

Böyle bir parça var ya yeni aklıma geldi forumun yarısı birbiri hakkında böyle düşünüo mesela şuvan Süreyya bana böyle bakio

https://www.youtube.com/watch?v=Q6sAQ7Nbh_c

gözüme mi inanayım sana mı
aşkıma mı yanayım bana mı
bu yaptıgın insanlığa sıgar mı?
ben seni dün başkasıyla gördüm
derlerdi inanmazdım
bir türlü kıramazdım
bu aşkın hatırına iyi kötü aramazdım
helvanı yerim inşallah senin
cehennem olur inşallah yerin
helvayı yerim inşallah senin
cehennem olur inşallah yerin

Böyle güzel bişeyi neden ölülere kaptırdık.....

Çokzel irmik helvası yaparım... keyif için yaparım,ölmeyin yapmam.

Ağır ya, ben pek fazla yiyemiyorum. Bir kaç kaşık ancak. Bazen aşırıya kaçıyorum. Ben tatlı ve türü şeyleri aşırı yiyemem. Çok şükür şeker muhabbeti yok bende ama aşırı yiyince kötü oluyorum.

Geri