Türkler Neden İspanyol Paça Pantolon Diyor?

🕒 Konu sahibi 18 saat önce aktifti

gecmisten-gunumuze-ispanyol-paca-modasi-fd45.jpg
Gerçekten çok ilginç bir kültürel etkileşim örneği. Yıllardır gardıroplarımızın vazgeçilmezi olan "İspanyol paça" tabirinin aslında İspanya'da hiçbir karşılığının olmaması şaşırtıcı.
Sosyal medyadaki Türk-İspanyol etkileşimi sayesinde öğrendik ki, İspanyollar bu pantolon kesimine Pantalones de Campana (Çan Pantolon) veya Pata de Elefante (Fil Ayağı) diyorlarmış. Bizim "İspanyol" yakıştırmamız tamamen yerel bir isimlendirme refleksiymiş.
Bu isimlendirmenin arkasında yatan temel sebepler ise şöyle özetlenebilir:
  • Matador ve Flamenko Estetiği: Pantolonun dizden aşağı genişleyen formu, Flamenko dansçılarının dökümlü kıyafetlerine ve matador kostümlerine benzetildiği için halk arasında bu isimle özdeşleşmiş.
  • Coğrafi Etiketleme Alışkanlığımız: Tıpkı "İngiliz anahtarı", "Fransız askısı" veya "Amerikan tıraşı" örneklerinde olduğu gibi, dışarıdan gelen bir moda akımını benzetildiği kültürle isimlendirmeyi seviyoruz.
  • 70'li Yılların Popüler Kültürü: 1970'lerde dünyayı kasıp kavuran bu akım, Türkiye'ye Avrupa sineması ve Akdeniz modası üzerinden girdiği için bu isim kalıcı hale gelmiş.
Özetle; İspanyolların haberi bile yokken, biz onlara dünya moda literatüründe olmayan bir "İspanyol paça" markası yaratmışız. Kültürel algı bazen gerçeğin önüne geçebiliyor.
OkyanusunKalbi.

çoook eskiden denemiştim tam da yağmurlu havada ;s rezil bi pantolon..

paçalı tavuk gibi görünüyor.

Bir dönem viral olmuştu ben sevmedim hiçte denemedim tekrar trend olmaya başladı ama görüyorum sıkça

bacak boyu uzun olan erkek ve kadınlara gayet de yakışıyordu bence. biz o jenerasyondan değiliz ama o dönemin abileri boşuna demiyorlarmış, gençken, ben dönmeden köşeyi paçalarım dönerdi diye.

Yani onlari cagrisim yaptiklari icin soylenen 1isim asfd

Cocukken cok sever surekli giyinirdim. Simdi benim kiz cok seviyor, zorla aldirtiyor. =/

Bazi modelleri guzel duruyor bazi kisilerde.

çok pantolon giyen biri değilim ama var birkaç tane ispanyol paça pantolonum. gerçi yarim onların pantolon olmadığında ısrarcı, taytmış.jgkh yoo, pantolon..... 61454 kere daha pantolon yazayım da pantolondan bahsettiğim anlaşılsın..... bu yorum çok saçma bir yere gidiyor; duramıyorum pantolon yazmadan..... pantolon da pantolon.djfhgjdg

Topuklu ile güzel oluyor bence ya.
bir tane görseldeki formda var, iki tane de geniş kesim olanlardan var. Güzel bence. Okula gitmiyoe skinnyler…

Geri