Türkiye'nin En iyi Yönetmenleri

S
  • Kullanıcı She`
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Sinema ve Dizi Haberleri
Türkiyenin En İyi Yönetmenleri kim
Türkiyenin En Ünlü Yönetmenleri

Yapılan anketler de işte izleyicilerin beğendiği Türkiyenin en iyi yönetmenleri;
çağan ırmak
serdar akar
osman sınav
andaç haznedaroğlu
sinan çetin
yavuz turgul
Nokta.gif

ömer faruk sorak

Sonra Ağlayacağım Filmi
Ferzan Özpetek Sonra Ağlayacağım

Filmleriyle tüm dünyada büyük beğeni toplayan Ferzan Özpetek, çekimleri ağırlıklı olarak İstanbul ve Mardin’de gerçekleşen yeni filmi Sonra Ağlayacağım (Magnifica Presenza) ile 11 yıl sonra Türkiye'de kamera arkasına geçti.
Özpetek, Sonradan Ağlayacağım'da ünlü komedyen Cem Yılmaz'a da rol verdi. Filmde bir hayaleti canlandıran Yılmaz'ı şimdiye kadar hiç karşılaşmadığımız bir halde göreceğiz.

Filmin oyuncu kadrosunda Cem Yılmaz'ın yanı sıra pek çok Türk oyuncu ve Elio Germano, Margherita Buy, Vittoria Puccini, Giuseppe Fiorello, Paola Minaccioni yer alıyor. İtalya'da 16 Mart'ta vizyona girecek filmin Türkiye vizyon tarihi 30 Mart.

Ferzan Özpetek diğer filmlerinde olduğu gibi, bu filminde de Sezen Aksu şarkıları yer alıyor.

alıntı

37361_musait-turk-oyuncu-bulamadi_150.jpg

13 yıllık bir evlilik ve onun etrafında gelişen olayları konu edinen usta sinemacı, kahramanların kapıldığı duygusal "türbülans" ve ondan kurtulma çabalarını ele alarak, izleyenleri duyguların zirvesine çıkaracak. Filmin adı da bu nedenle, "Kemerlerinizi Bağlayın" anlamına gelen "Allaciate Le Cinture". Gerçek bir hikayeden, karı-koca arkadaşlarının yaşamından esinlenen yönetmen-senarist Ferzan Özpetek, bunu beyaz perdeye taşımak için 13 Mayıs’ta kolları sıvadı. 35 yılı aşkın süredir İtalya’da yaşamını sürdüren ünlü yönetmen, en çok başarı elde eden filmlerinden "Serseri Mayınlar"ı (Mine Vaganti) çektiği, çizmenin güneyindeki Barok tarzı şirin kent Lecce’yi mesken edindi yine yeni filmi için. Başarılı yönetmen 10. filmini DHA’ya anlattı.

"Türk oyuncu istedim ama hepsi dizi yapıyor"

İlk filmini yaptığında hiçbir zaman 10’uncu filmine varacağını düşünmediğini dile getiren Özpetek, "Daha önce Karşı Pencere, Harem Suare ve Cahil Periler filmlerimde beraber çalıştığım Gianni Romoli’yle beraber kaleme aldık senaryoyu. Aslında bu dönemde Türkiye’de film yapma projem vardı ve ilerliyordu ama o sonra olmadı. Bu konuyu tamamen Türkiye’ye de adapte edebilirdim. Ancak bir takım şeylerde çok zorlanacaktım. Bu sefer de başroldeki aktörlerden birinin Türk olmasını istedim. Türk oyunculara bakındım. Ancak o role gidebilecek oyuncuların çoğu hep dizi çekimindeler. Dizilerin çekimleri çok uzun sürüyor ve ancak 2 aylık bir yaz döneminde zamanları kalıyor" diye konuştu. Türkiye’den hangi oyuncuları düşünmüş olduğunu sır gibi saklayan Özpetek, "Ancak Türkiye’den birisinin bu filmde yer alıp, burada, İtalya’da pazara çıkması hoşuma giderdi" diyor.

Duygular her şeyin önüne geçiyor

Yeni filminin 2000 ile 2013 yılları arasında geçtiğini söyleyen Özpetek, “Çok kuvvetli bir aşk hikayesi istiyorum” diyerek şöyle anlatıyor yeni eserini: "Genç bir kız ve genç bir erkeğin birbirleriyle karşılaşmaları ve çok zıt insanlar olmaları, aralarında doğan kuvvetli bir aşk hikayesi. Filmin değişik bir yapısı var. Dramaturjik olarak da farklı. Bu aşk hikayesi sürerken araya çok kuvvetli bir türbülans giriyor. O yüzden zaten ismi "Allaciate Le Cinture" (Kemerlerinizi Bağlayınız). Ana karakterin çevresinde dönen kişiler var. Annesi, teyzesi, başka bir erkek arkadaşı, bir doktor var. Aslında 13 yıllık bir evliliğin, ‘biz böyleydik sonra ne olduk’ hikayesi bu." Sinema tarihinde kadın-erkek ilişkisinin çok konu edilmesine karşın Ferzan Özpetek izleyiciye nasıl bir farklılıkla geleceğini ise "Aşkın farklılığı ve cinselliği yok aslında. Aşkın tanıtımında duygular çok önemli. Ben şunu getiriyorum: bir insanı sevme, aşık olma sırasında sana getirilen provalar ve o provaları aşmak var. Zorlanan şeyler var. İki kişi uzun yıllar beraber oluyor. O ilişki, hani her gün her dakika beraber olduğun, günde üç defa yatmak istediğin insanla, sonra o haftada bire iniyor sonra o ayda bire bazen de üç ayda bire iniyor. O da var işin içinde. İki kişinin birbirini sevmesinde yorgunluk oluyor. Benim anlattığım şey hem fiziksel bir yorgunluk ama bu yorgunluğu aşan bir şey çıkıyor ortaya. O da duygular" diye anlatıyor.

"Sezen Aksu bana der ki..."

Bu filminin bazı yerlerinin "Karşı Pencere"yi, bazı yerlerinin ise "Bir Ömür Yetmez"i hatırlattığını dile getiren Özpetek, "Sezen Aksu’nun bana söylediği güzel bir şey var: ‘Sen hep hayatı anlatıyorsun.’ Bu, gülümseyeceğin, bol bol da ağlayacağın bir film. Ancak şimdiden ‘ağlatacağım’ ya da ‘güldüreceğim’ demek komik geliyor. Çünkü bir yemek yapıyorsun mesela ve içine her şeyin en iyisini koyuyorsun ama tadı iyi olmuyor. O yüzden yemeği yaparkenki aşk ve duygu çok önemli. Ben bunu mutfakta uyguluyorum. Bu yüzden filmin nasıl olacağını söyleyemem şimdiden. Ancak hayatı anlatıyorum" diyor.

Roma'ya küstü

Özpetek artık Roma’da film çekmekten çok keyif almadığını da vurguluyor. Bu nedenle bir turizm kenti olan Lecce’yi seçtiğinin altını çizen ünlü yönetmen, "Roma’da film çekmek çok zor hale geldi. Yıllardır sinemayı yüzeysel, işe yaramayan bir şey olarak gören bir İtalyan politikasının getirdiği bir şey bu. Eskiden sen çekim yaparken Romalılar sana hiç aldırmazdı. Şimdi geliyorlar, konuşuyorlar, kimisi kızıyor kimisi bayılıyor. Orada çekim yapmak için de çok ağır şartlar koyuyorlar" diye anlatıyor başkentte yaşadığı zorlukları. Ayrıca evden, özel hayattan uzak olmanın da filmi yapanlara konsantrasyon açısından iyi geldiğini de ekliyor. Lecce’nin fahri vatandaşı olduğunu da belirten Özpetek, "Lecce’de insanlar çok tatlı, çok verici. Orada ben çok mutlu oldum. Bana dokunulmayacak, film çekilmesine izin verilmeyen mekanları açıyorlar."Serseri Mayınlar"da (Mine Vaganti) iki kardeşin kavga ettiği sütunlu bir meydan (Piazzetta Carducci) vardı. Gazetelerden okuduğuma göre, Lecceliler orayı şifahen ‘Ferzan Özpetek Meydanı’ diye anmaya başlamış. Ne hoş bir şey" diye anlatıyor oraya olan aşkını.

Ünlü olmayan oyuncular başrolde

Özpetek bu sefer, Polonya asıllı Kasia Smutniak, Filippo Scicchitano ve Francesco Arca gibi ünlü olmayan oyunculara neden başrolde yer verdiğini ise "Arca’nın ilk filmi olacak mesela. Yeni kişiler çıkartmak istedim ortaya. İtalyan sinemasında çok oyuncu çıkarttım ben ortaya. Benim filmlerimde birisi oynadığı zaman hemen ardından kontrat yapıyorlar. Hoşuma gidiyor bu" diye açıklıyor. Dört haftalık çekimlerin ardından 1 ay ara verdikten sonra tekrar 4 hafta daha kamera arkasına geçerek, filmin sahnelerini tamamlayacak olan Özpetek, "Kahramanların 13 yılda fiziksel değişimleri olacak. Bu nedenle, onların zayıflaması ya da şişmanlaması falan söz konusu. Bunu beklemek için ara vereceğiz" diyerek, aslında İtalya’nın mevcut ekonomik durumunda bunun epey ağır bir karar olduğunu da belirtiyor.

Nuri Bilge Ceylan'dan tavsiyeler alıyor

Öte yandan, ilk defa bir filmini dijital çekecek olan Özpetek, daha önce üç tane filminde çalıştığı görüntü yönetmeni Gianflippo Corticelli ile çalışacak yine. Dijital konusunda Nuri Bilge Ceylan’dan da tavsiyeler aldığını ekliyor. İtalyanların kendisine, "Bize İstanbul’u anlat" diye baskı yaptığını dile getiren Özpetek, "Bunu yapmayı çok istiyorum ama biraz korkuyorum açıkçası. Yani İstanbul’u anlatma konusunda İtalyanlara karşı bir sorumluluk bu. Hamam filminde anlattım ama o değişik bir şeydi. Esasen kafamda bir şey var" diyerek bundan sonraki filminin ise yüzde 99 Türk filmi ve Türkçe olacağı müjdesini verdi. İtalya’da 14 Şubat 2014 gibi çıkması planlanan filmin Türkiye’deki ismine ise henüz karar verilmedi.

MYNET

37367_nuri-bilge-ceylana-rekor-destek_150.jpg

Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu, 30 Nisan-2 Mayıs tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda alınan yeni kararları açıkladı. Toplantı raporuna göre, Nuri Bilge Ceylan'ın son projesine, bakanlığın 750 bin TL destek vermesi uygun görüldü.

"Sinema.gov.tr"den açıklanan yeni 'Destekleme Kurulu Raporu'na göre, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kış Uykusu' projesi 750 bin TL ile bugüne kadar verilen en büyük desteğin sahibi oldu. 1147 başvuru projesini değerlendiren kurul gerçekleşen toplantı sonucunda; 59 Belgesel Film Yapım projesine toplam 1.994.700 TL, 4 Animasyon Film Yapım projesine toplam 80.000 TL, 30 Kısa Film Yapım projesine toplam 288.000 TL, 26 Senaryo-Diyalog ve Yazım Geliştirme projesine toplam 257.500 TL destek verdi. 15 Film Yapım projesine toplam 5.833.646 TL, 7 İlk Filmini Gerçekleştirecek Yönetmen projesine toplam 1.900.000 TL, olmak üzere sektöre toplamda 141 proje için 10.353.846 TL destek verilmesi kararlaştırıldı.

Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’ isimli projesine, 750.000 TL ile bugüne kadar verilen en yüksek desteği alan film oldu. Yüksel Aksu'nun 'İftarlık Gazoz' isimli filmine ise 624 bin TL destek çıktı.

Kurul Raporunda yer alan 7. Madde şu şekilde: "Aşağıda belirtilen uzun metrajlı kurgu film yapım projelerinden; 1. Teke Film-Yüksel Aksu’nun “İftarlık Gazoz” adlı projesinin, 624.033, 00TL 2. Zeyno Film Yapım Prodüksiyon ve Tan. Hizm. Ltd. Şti.’nin “Kış Uykusu” adlı projesinin, 750.000,00 TL 3. Gece Kuşu Film Yapım Limited Şti’nin “Korkuyu Beklerken” adlı projesinin, 350.000, 00 TL 4. Anatolian Yapımcılık ve Ticaret Limited Şirketi “Güney” adlı projesinin, 375.000,00 TL 5. Plan Prodüksiyon Ticaret Ltd. Şti.’nin’nin “Çalsın Sazlar” adlı projesinin, 400.000,00TL 6. Karakuş Eğlence Merkezi Turizm ve Tic. San. Ltd. Şti.’nin “Yitik Kuşlar” adlı projesinin 434.613,00TL 7. Mars Prodüksiyon Limited Şirketi’nin “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” adlı projesinin, 400.000,00TL 8. Mor Prodüksiyon-Kenan Korkmaz’ın “Gittiler” adlı projesinin, 300.000,00TL 9. GK Yapım Reklam Sanat Danışmanlık Ltd. Şti.’nin “Kıyamet Çiçeği” adlı projesinin, 400.000,00 TL 10. MİN-T Prodüksiyon Yayıncılık Reklamcılık ve Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin “Mandıra Filozofu” adlı projesinin, 250.000,00TL 11. Mor Reklamcılık Müzik Film Multimedya ve Prodüksiyon Ltd. Şti’nin “Misafir” adlı projesinin, 350.000,00TL 12. Yakaza Film Yapım Yayın Reklam Prodüksiyon Organizasyon İl. San.ve Tic.Ltd.Şti.’nin “Pembepanjur.Com” adlı projesinin, 350.000,00TL 13. Mantar Film Yapım Reklam ve Organizasyon Ltd. Şti’nin “Sarmaşık” adlı projesinin, 250.000,00 TL 14. Yeni Sinemacılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin “Son Zil” adlı projesinin, 250.000,00 TL 15. Atmosfer Film Anonim Şirketi’nin “Çavuş” adlı projesinin, 350.000,00 TL ile doğrudan ve geri ödemeli desteklenmesine (...) katılanların oy çokluğu ile karar verilmiştir."

61. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan, ödülünü kucaklarken, "Benim yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum" demiş ve bu sözü uzun süre konuşulmuştu.

MYNET

865933_detay.jpg

En son dünya prömiyerini yaptığı 32. İstanbul Film Festivali'nde Altın Lale Ödülü'nü kazanan Sen Aydınlatırsın Geceyi, uluslararası prömiyeri Toronto Film Festivali´nde gerçekleşecek. Genelde içeriği cinsellik ve şiddet olan, büyük oranda korku ve fantastik ağırlıklı filmlerin yer aldığı Vanguard bölümünde gösterilecek Onur Ünlü imzalı eser, Alexandre Aja, Ti West ve Brillante Mendoza'nın son filmleriyle seçkide yer alıyor. Toronto Film Festivali 5-15 Eylül 2013 tarihleri arasında 38'inci kez düzenlenecek.

Vanguard bölümü filmleri:

Horns Alexandre Aja, ABD
People In Places (Gente En Sitios) Juan Cavestany, İSPANYA
Proxy Zack Parker, ABD
The Sacrament Ti West, ABD
Sapi Brillante Mendoza, FİLİPİNLER
Sex, Drugs & Taxation (Spies & Glistrup) Christoffer Boe, DANİMARKA
Soul Chung Mong-Hong, TAYVAN
The Strange Color of Your Body’s Tears Hélène Cattet and Bruno Forzani, BELÇİKA/FRANSA-LÜKSEMBURG
Blue Ruin Jeremy Saulnier, ABD
Borgman van Warmerdam, HOLLANDA-BELÇİKA-DANİMARKA
Celestial Wives of the Meadow Mari Alexey Fedorchenko, RUSYA
The Fake Yeon Sang-ho, GÜNEY KORE
Sen Aydınlatırsın Geceyi Onur Ünlü, TÜRKİYE
We Gotta Get Out of This Place Simon Hawkins ile Zeke Hawkins, ABD

HABERTÜRK

20666891.jpg

Kendine has üslubu ile son yılların en dikkat çeken Türk yönetmeni haline gelen Onur Ünlü geri döndü. Başrolünde Serkan Keskin'in bulunduğu yeni filmi İtirazım Var, vizyon için gün saymaya başladı. Filmin posteri ise İtirazım Var filmini merakla bekleyenler için beğeniye sunuldu. Yapımda Serkan Keskin'e, Serdar Orçin, Umut Kurt, Özgür Çevik ve Sırrı Süreyya Önder gibi ünlü isimler eşlik ediyor.
Komedi unsurlarının ağırlıkta olduğu polisiye türündeki filmin konusu da bir hayli enteresan. Selman Bulut adlı imamın camisinde bir cinayet işlenir. İmam Selman Bulut, polisin pek de üzerinde durmadığı bu olayı çözmek için olayın içine kendisini atıverir. İlginç olan şudur ki, imamın yöntemleri de kendisi kadar sıra dışıdır.
İtirazım Var, 18 Nisan'da Türkiye genelinde vizyonda olacak.

BEYAZPERDE

504626.jpg

Başarılı yönetmen Zeki Demirkubuz’un 10. filmi olan Bulantı 2 Ekim’de vizyona girmeye hazırlanıyor. Bulantı'nın başrollerinde Zeki Demirkubuz'un dışında Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya, Ercan Kesal ve Nurhayat Demirkubuz yer alıyor. Ahmet isimli bir adamın sevgilisinin yanında olduğu gecelerden birinde karısını ve küçük kızını trafik kazasında kaybettiğini öğrenmesini ve hayatının yavaş yavaş değişmesini konu alan Bulantı'nın görüntü yönetmenliğini Türksoy Gölebeyi üstlendi. Filmin çekimleri 2014 Mart ve Nisan aylarında İstanbul'da gerçekleştirildi ve post-prodüksiyon çalışmaları 1 yıl sürdü. Filmin yeni çıkan afişini aşağıda görebilirsiniz.

BEYAZPERDE

281551.jpg

Başarılı yönetmen Zeki Demirkubuz'un 2 Ekim'de vizyona girecek yeni filmi Bulantı, aynı ismi taşıyan Jean-Paul Sartre'ın kitabından mı sinemaya uyarlandı diye birçok haber çıkmıştı. Daha önce Rus yazar Fyodor Dostoyevsky'nin Yeraltından Notlar kitabını beyazperdeye taşıyan Demirkubuz basına yeni filmiyle ilgili şunları söyledi:

"Filmin konusu ya da temasının Jean-Paul Sartre’ın ünlü romanı Bulantı’yla bir ilgisi yoktur; ama şöyle bir bağı vardır: 7 yıl önce – çekebilir miyim düşüncesiyle - Sartre’ın romanını çalışmaya karar verdim, bilgisayarımda Bulantı adında bir dosya açtım ama bir süre sonra bu fikirden vazgeçip, filmin şimdiki haline yöneldim. Önceleri acelesi olmadığından, sonra vakit daraldığında ise yeni bir isim bulamadığımdan, -zaten filmlerime isim bulmakta hep zorlandığımdan- bulduğum diğer isimlerden de hoşlanmayıp Bulantı’ya alıştığımdan ve çok sevdiğimden filmin ismi bu şekilde kalmıştır."

Bulantı'nın başrollerinde Zeki Demirkubuz, Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya, Ercan Kesal ve Nurhayat Demirkubuz yer alıyor.

BEYAZPERDE

Bulantı'ya dair de bir film çekseler keşke.:)

196887.jpg

Sen Aydınlatırsın Geceyi ve İtirazım Var filmleri ile beyazperdeyi, Beş Kardeş ve Leyla ile Mecnun dizileriyle televizyonu, Ah Muhsin Ünlü mahlasıyla yazdığı şiirlerle de edebiyatı fethetmiş olan ünlü sanatçı Onur Ünlü yeniden sevenleriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Ünlü'nün merakla beklenen yerli komedi-dram filmi Kırık Kalpler Bankası'nın çekimleri nihayet tamamlandı. Başrollerini Hazal Kaya, Taner Ölmez, Haluk Bilginer, Zerrin Tekindor ve Ahmet Mümtaz Taylan'ın üstleneceği yapım Shakespeare'in ünlü eseri Romeo ve Juliet'e dayanan bir hikayesi olacak. İstanbul'da geçen yapım olmayacak bir hayalin peşinden koşan üç kahramanın trajik öyküsünü temel alacak. Filmin vizyon tarihi ise henüz belirsizliğini koruyor.

BEYAZPERDE

Onur Ünlü gerçekten sıra dışı bir adam. Çok enteresan filmlere imza atıyor. Merakla bekliyoruz.

Su adamin yaptigi hic fos is yok..
Hepsini begenerek izledim, bu filmi de merakla bekliyorum..

Geri