Türkiye'de israfın boyutları

• Kullanıcı Sanem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 1204 gün önce görüldü
Enerjide, meyve, sebzede, ekmekte, suda israf öyle boyutlara ulaşmis durumda ki son arastirmalara gore milli gelirde yarattığı kayıp 555 milyar lirayı buldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfinin hazırladığı rapor, bir yilda milli gelirin yüzde 15'inin israf edildigini ortaya koydu. Rapora göre günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor.

Sadece görüntüsü güzel olsun diye masalara hiç dokunulmadan kaldırılacak ve sonrasında çöpe atılacak yiyecekler getiriliyor.

Yine ayni araştırma raporlarina göre: Türkiye'de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı yüzde 25 olarak veriliyor. Bu yüzde 35 konutlarda enerji tasarruf sağlandığında Türkiye genelinde ayda yaklaşık 4 milyar kWh'lık bir tasarruf anlamına geliyor.

Raporlaa göre, damlayarak akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep olmakta. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin TL civarındadır. Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10'unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL'dir. Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusun yüzde 20'sinin yaptığı hesaplandığında ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar TL oluyor.

Evet raporlarda da görüldüğü gibi Türkiye 'de israf inanilmaz boyutlarda peki;
Israfinin önüne nasil geçebiliriz? Neler yapmaliyiz, ne gibi önlemler almaliyiz?

Balık baştan kokar. Konuyu kendi adıma noktaladım :)

Ben ne demek istedigini anlamadim biraz acarsan ne demek istedigini sevinirim:)
Devletimiz itibarında israf kavramını kaldırmışken, milletin de bu kavramı sallamaması günümüz gerçeğidir. Düzeltilemez, hatta daha da kötüye gidecek.

Devletimiz itibarında israf kavramını kaldırmışken, milletin de bu kavramı sallamaması günümüz gerçeğidir. Düzeltilemez, hatta daha da kötüye gidecek.
Siyasi acidan hic bakmadim israf konusuna tabi o taraflara bakacak olursak israf korkunc boyutlarda itibardan tasarruf olmaz kafasinda hukumetimiz sagolsunlar. Biz yinede girmeyelim o konulara evlerimizde neler yapabiliriz nasil onlemler alabiliriz bunlara bakalim.

Ben, devletin yaptığı israflar için gelmiştim ama :D

Kaynaklar (elektrik..... gıda...) ellerinde bol olduğu için yarını düşünmeden yaşıyorlar, ihtiyacı kadarından fazlasını alıp geri kalanı çöpe atıyorlar. Bu sadece ülkemiz için değil tüm dünya için aynı.
Suyu har vurup harman savurur gibi kullandığımız için İstanbul'da barajların kuruması buna en büyük örnek.

2020 li yıllara kadar israf yapıldı ama doğa artık eskisi kadar bonkör değil. Böyle devam edersek tüm dünya için söylüyorum, keni kıyametimizi kendimiz hazırlıcaz, Tanrı'nın kıyametine gerek kalmayacak çünkü insanlar ne yapıyorsa kendilerine yapıyor.

Eğitimle, bilgilendirmelerle önlenebilir ama yine de altın semer vursanda misali ancak kendi aç, susuz kalınca anlayacak hadi kendi aç kalmadı çocukları ileride aç susuz kalırsa diye düşünmeli.

İtibardan tasarruf olmaz sözü emevi söylemi
Hükümdarların şeyhülislamdan aldıkları saçma fetvalar dan biri de bu söz.
Dinle imanla vicdanla alakası yok
Fatihin kardeş katlini meşrulaştıran fetvası gibi
İsrafı meşru hale getirenler
Bilmelidir ki
Araf Sûresi 31 ayetini tanımamış olur

Önce kendi kapimizi supurelim @Extraction sonra senin dedigin yerlere de geliriz :)
Yani öyle, ülkemizde israfa dair bilgilendirici şeyler son zamanlarda az da olsa tv de var.
Ama ülkenin %45-60 ı bile uysa çok iyi sayılır. Çünkü dik kafalı cahil çok. Tek tek anlatsanda banane der geçer. :)

Yani öyle, ülkemizde israfa dair bilgilendirici şeyler son zamanlarda az da olsa tv de var.
Ama ülkenin %45-60 ı bile uysa çok iyi sayılır. Çünkü dik kafalı cahil çok. Tek tek anlatsanda banane der geçer. :)
Bir de dunyayi sen mi kurtaracaksin diyenler var ben bu tarz konular acinca, bir kisiyi uyandirsam bana yeter :)

Bu konuda çok aşırı tepkiliyim.

Son düzenleme:
Son yıllarda minimuma düşürdüm ben yapmamaya özen gösteriyorum yaptıklarım olursada ikinci defa yapmamak için notlar alıp düzenimi değiştiriyorum .

Fakat artık o kadar düzenleme yaptığım için çevremde insanlar rahatsız oluyor bunu nasıl değiştiririm ?

Geri