Türkiye'de genç kesim, statüsü olmayan işleri beğenmeyerek işsizlik oranını yükseltiy

Konu sahibi son olarak 983 gün önce görüldü
Türkiye'de genç kesim, statüsü olmayan işleri beğenmeyerek işsizlik oranını yükseltiyorlar mı?

Ne yapacaklardı ? Üç kuruşa verdikleri emeklerinin karşılığını alamadıkları işlerde mi çalışacaklardı?

Kısmen doğru, kısmen yanlış. Öğrenciyeseniz şayet, gayet iyi para kazanacak işler mevcut. Aylık en düşük 1.000 tl kısmı işler dolu ki bunun öğrenim kredisi ile 1.470 tl ediyor. Yarı zamanlı haftada 4 gün çalışan 3 gün yatan öğrenci için iyi bir para. Biraz yırtık birisi ise bu parayı 2.000 bile yapar, denendi oluyor kendimden biliyorum zamanında.
Ama insanlar biraz ayıya dayı demeyi öğrenmeli en azından bir şeyler yapana kadar.

Ne statüsü la? Hani kim statülü? Alla alla ya! Statüymüş :T:

Değil kardeşim değil. Hep aynı ahmak laflar "ama efendim iş beğenmiyorlar"

Ulan çökelek beyinli! Adam üniversite mezunu. Elbet taksicilik yapmak için kamu yönetimi okumadi. Onu yapacak olsa beş sene önce başlardı zaten sana mı soracak. Hem sizin IQ su 40 etmeyen evlatlarınız Audi A6 yi beğenmiyor. Neden benim çocuğum hamalliga razı olsun kerkenez!

Beğenilmeyen işlerde verilen ücret en iyisi asgari ücret. İstanbul ve Ankara gibi metropol şehirde tek olsa bile asgari ücretle nasıl geçinsin? Aile ve çocuklu olduğunu düşünemiyorum bile.

Statü olsun b..tan olsun. Para mühim değil. :D He yavru he!

Ya tek dert para değil egitimli adam için. Bak ben doktorum. Ama bana oto yıkama daha fazla kazandırıyor deseler yapar mıyım. Yapmam. Hani "discover the potential" diyolardi? Hani büyük düşün Türkiye? Hani kiskaniyorlardi? Hani asiyor kesiyorduk?

Bak güzel kardeşim. İşsizliğe çare bulmak istemiyorlar. Çünkü eğitimsiz işsiz el açıp dilenen milyonlarca köleye ihtiyaçları var. Eğitimli mesleği işi kariyerleri olan adam sorar. Sorgular. Talep eder. Şikayet eder. Hakkını korur.

Doblolu için hayat elli liralık mazot ve tavuk kanadıdir.

Kendi alanım hakkında bir kaç yorum yapmak istiyorum. Ülkede rekabet ortamı oluşsun diye her yere Denizcilik fakültesi açtılar. Üniversite kontenjanları her sene değişiyor. Gerekli uygulama, öğrenme alanı var mı diye sorgulayan yok? Buradan mezun olanların çoğu gerekli bir eğitimden geçmiş insanlar olmayacak. Torpilini bulup iyi bir şirkette çalışacak. Ee kısa geç diyecekseniz de tüm insanlığı tehdit edici bir unsur doğuyor. Şu an bir Lng tankerinin patlaması bir bölgeyi haritadan silebilir.
Yapılma amacı mı? Rekabet mi ı ıh . Yıpranma payı düşsün, maaş düşsün, mobbing hat safhada olsun. Sinirlendim bak yine. Gerekli eğitim kalitesini , istihdamı sağlamak zorundayız artık.

Ne yapacağız işsizliği azaltmak için avukatları sizlerin çarkı dönsün diyerek sistemin dişlileri arasında ezip fabrikalarda 7,45 / S.Ü'ne vasıfsız eleman olarak mı çalıştıracağız.Yoksa doktorlara otomobil yıkatıp, öğretmenlere / mühendislere inşaatlarda kalıp mı bağlatacağız. Sen devlet olarak vasıfsız iş / işçi ile kalifiye iş / işçi ayrımını doğru analiz edemiyor buna göre çözüm üretemiyorsan kusura bakma ben ustalığımı kendi değerlendirme biçimimle değerlendirir ona göre satarım.

Bu arada o işsizlik dediğiniz olay herkes her işte çalışınca düzelmeyecek.herkes her işi beğenip çalışsın bugün 1404 lira / A. olan maaşlar 1 kuruş bile artırılmayacak.Nasılsa herkes her işte çalışıyor / beğeniyor denilerek sabit tutulacak ücretler. Bugün asgari ücrete 0,1 bile zam yapılıyorsa bu her işi beğenmeyen kalifiye elemanların sayesindedir.

Hiç mobbing görmemiş , hiç parasını geç almamış , hiç fabrika / inşaat şartları görmemiş hiç şantiye tozu yutmamış adamların ülkenin işsizlik sorununa çözüm ve analiz üretmesi çok komik geliyor bana.

Yetersiz eğitimle iş beğenmeyenler yükseltiyor evet.
Sıfır tecrübeyle neredeyse yata yata mezun olup ilk seneden müdür olmak istersen hayırdır derler, desinler de.
Hak ettiği koşulu bulamayan da beyin göçü yapmak durumunda kalıyor ya da alakasız yerlerde çalışıyor ne yazık ki.

Ya tek dert para değil egitimli adam için. Bak ben doktorum. Ama bana oto yıkama daha fazla kazandırıyor deseler yapar mıyım. Yapmam. Hani "discover the potential" diyolardi? Hani büyük düşün Türkiye? Hani kiskaniyorlardi? Hani asiyor kesiyorduk?

Bak güzel kardeşim. İşsizliğe çare bulmak istemiyorlar. Çünkü eğitimsiz işsiz el açıp dilenen milyonlarca köleye ihtiyaçları var. Eğitimli mesleği işi kariyerleri olan adam sorar. Sorgular. Talep eder. Şikayet eder. Hakkını korur.

Doblolu için hayat elli liralık mazot ve tavuk kanadıdir.

Dediğin bir yere kadar doğru ama nesilde de bir sıkıntı var, adam uluslararası ilişkiler okuyup 24 yaşında konsolos olacam ben tribine giriyor?
Kamu yönetimini bitiren adam taksicilik yapmasın tabii ama mezun olur olmaz kaymakamlık da beklemesin.

Dediğin bir yere kadar doğru ama nesilde de bir sıkıntı var, adam uluslararası ilişkiler okuyup 24 yaşında konsolos olacam ben tribine giriyor?
Kamu yönetimini bitiren adam taksicilik yapmasın tabii ama mezun olur olmaz kaymakamlık da beklemesin.

Geçen hafta iş görüşmesine gelen Trakya'da kıçıkırık bi üniversiteden yeni mezun olmuş çocuk; 2.400 maaş, yol, yemek, sigorta + özel sağlık sigortası gibi şartları "yeterli" bulmadı lan. Üstelik hafta sonları boş, hafta içi de 08:00 -17:00 arası çalışacak, fazla mesai yaparsa kuruşu kuruşuna parasını alacak.

Herif resmen burun kıvırır gibi oldu, kamu alanında da şansımı denemek istiyorum falan yaptı.

Dediğin gibi yeni nesil yaşadığı ortamın bilincinde değil, beklentiler de hayal seviyesinde yüksek.

Yeni mezun adamda 2 sene sektör deneyimi arayan insan kaynakları diye de bir gerçek var. Statüsü olmayandan kasıt hizmet sektöründeki garsonluk, kasiyerlik tarzı işlerse o işsizlik oranı arşa değsin zaten. Çoğu arkadaşım öyle işlerde yıpranmaktansa, büyük bankaların, kurumsal firmaların tabanında çalışmaya başladı. Şimdi hepsi çatır çatır terfi alıyor.

Yalnız dikkatinizi çekeyim statüsü olmayan dediğiniz işler terfi almış halinizden daha çok da kazandırabiliyor. Ben 2700 + yemek veriyordum gecen sene yanımda çalışana, tiplerle 4000ü vurduruyordu herif. Gayet de zevk alarak yapıyordu işini de.

Bunların hepsi ağır işsiz bence.

Serbest piyasada, üretimi olmayan bi ülkede zaten en mantıklı iş ticaret, hizmet sektörü. Para kazanmak isteyen açıkgözse bir şekilde yolunu bulur. Benim bahsettiğim vasıfsızlık, herhangi bir şekilde kara odaklı şekilde para kazanamayacak oluşu, liyakate, emeğe rağmen kariyerin hep lineer ilerlemesi. Üstüne ekonomik sarsıntı da oldu mu, iş güvencesi bir anda buhar olabiliyor.

Geri