Türkiye tarımda neden dışa bağımlı bir ülke?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Bu öyle 1 günde ulaşılan bir nokta değil. Türkiye’de tarımı çökertme sürecinin temelleri, 24 Ocak Kararları ve 1980 askeri darbesini izleyen yıllarda uygulamaya konulan emek karşıtı neoliberal politikalarla atılmıştır. O yıllarda başlatılan “üreticiyi ithalatla terbiye etme” politikası günümüzde de sürdürülmekte; arz eksikliğinden dolayı fiyatı artan her ürünün fiyatının ithalatla düşürülme kolaycılığına başvurulmaktadır. Ve bir de tarımı üretmek kolay olan ; zor olan diğer tedarikçilerin masraflarını karşılamak. Yani Türkiye'de tarımsal üretim için kullanılan tohum, gübre, ilaç, traktör, mazot gibi girdilerin de ithalata bağımlılığı söz konusudur.

Son düzenleme:
Bu öyle 1 günde ulaşılan bir nokta değil. Türkiye’de tarımı çökertme sürecinin temelleri, 24 Ocak Kararları ve 1980 askeri darbesini izleyen yıllarda uygulamaya konulan emek karşıtı neoliberal politikalarla atılmıştır. O yıllarda başlatılan “üreticiyi ithalatla terbiye etme” politikası günümüzde de sürdürülmekte; arz eksikliğinden dolayı fiyatı artan her ürünün fiyatının ithalatla düşürülme kolaycılığına başvurulmaktadır. Ve bir de tarımı üretmek kolay olan ; zor olan diğer tedarikçilerin masraflarını karşılamak. Yani Türkiye'de tarımsal üretim için kullanılan tohum, gübre, ilaç, traktör, mazot gibi girdilerin de ithalata bağımlılık söz konusudur.
Doğrusunu isterseniz altyapısını bu kadar iyi açıklayabilecek bir mesaj beklemiyordum. Daha sık yazın lütfen. Mesajınızı okuduktan sonra böyleyim;

Türkiye,araplaştırılıyor.sokaklarda suriyeli çocuklar oynuyor,bu Türkiye Cumhuriyetini bitirme projesidir.zamanla bu ülkeyi araplaştırma ve savaşa sokma durumudur.bence çiftçinin suçu yok,çiftçi üretiyor,senelerini veriyor,neredeyse bedavadan aracıya satıyor ne oluyorsa orda oluyor,tohum,benzin vb şeyler zaten pahalı.kredi fazileri yüksek.çiftçi üretim yapmasın diye ellerinden geleni yapıyorlar.hayvancılıkta bitmiş durumda.fabrikalar satıldı,üretim sıfıra indi.Malesef artık Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu ülkeden çok uzağız.buna sebeb olanlar da oy verenlerdir ki seçimde de birşeyin değişmeyeceğini düşünüyorum.

Konu bitmede bir yorum daha eklemek istedim.

Üretim tekniklerinin geriliği ve geri bırakılmışlığı, uygulanan ekonomi politikalarının bir sonucu olarak sanayi kökenli girdilerin ülke içinde tekel fiyatlarıyla satılması, tarım makinelerinin geri teknolojiyle üretilmesi, toprağın ıslah edilmemesi, pazarlama ve devletçe uygulanan destekleme politikalarının yetersiz ve çarpık oluşu tarımın bu hale gelmesini özetleyen maddeler arasında gelmektedir.
Yapısal uyum programları tarımı bitirme noktasına getirdi. Uluslararası ve işbirlikçilerinin IMF ve Dünya Bankası aracılıyla dayattıkları 1980 başında uygulamaya geçilen istikrar ve yapısal uyum politikalarıyla ve özellikle de 1997 sonrasında tarımdan devlet desteği giderek artan bir biçimde çekilmiştir. Süreç içerisinde uygulanan politikalar sonucu çiftçilerin bir bölümü ya üretimden yada verim artırıcı etkisi olan girdileri kullanmaktan vazgeçme noktasına gelmiştir. Gelinen noktanın özeti: "Tarımsal çöküş" Peki ya çözüm nedir ?

Geri