Geride kalmamızın bir çok sebebi var. Ben bizzat her ne kadar şu an aktif olmasamda, spor camiasının içerisinde olduğum için daha canlı örnekler görüyorum.
Konuda bile "Spor" denilince hemen futbol olarak algılayıp yorum yapanlar olmuş, neden gerilemeyelim ki?
Gösterilen önem ve ilgi sadece futbol, ardından da top ile yapılan basketbol hentbol gibi sporlar olduğu için, diğer bir çok dal geride kalıyor, önemsenmiyor.
Kraldan çok kralcı olmak gibi benzer bir durum söz konusu. Spor Bakanlarının spordan hiçbir halt anlamaması yüzünden, büyük bir doping düşmanlığı var. Diğer ülkeler, örneğin Rusya dopingli sporcularının testlerden geçmeleri için kırk takla atarken, Türkiye "Dopinge Sıfır Tolerans" adı altında başlattığı çalışma ile, sporcularına doping konusunda çok fazla baskı yaptığı için, sporcular doping kullanamaz oldular ve gelişemeyip başarı elde edemiyorlar. Doping kullananlar da genelde yapılan çalışmalar yüzünden yakalanıp, yarışmalardan men ediliyorlar. Yada bazıları, yine doping kullanıyor ama daha az etki gösteren, kandan hemen çıkabilen etkisiz şeyleri kullandıkları için, bir işe yaramıyor...
En önemlisi aslında, dopinge karşı gereksiz saldırgan tutumun tabanında da, diğer bir çok başarısızlığın sebebi BİLİMSİZLİK. Spor Bakanı cahil olunca, sporda bilim de olmuyor. Bir atlet bilimsel olarak nasıl antrenman yapmalı? Bilinmiyor, geleneksel yöntemlerle antrenman yapıyorlar. Mesela atletlere halter kaldırtmıyorlar, neymiş efendim HANTALLAŞIRMIŞ. Usain Bolt haftanın 6 günü patlayıcı güç amaçlı direnç egzersizi (tam olarak değil ama halter diyebiliriz kısaca) yapıyor haberleri yok. Cehalet başa bela.
Kısacası aslında bilimden yoksun olmak ve spor bakanının yetersizliği, geride kalmamızın ana kaynaklarıdır.