Türkiye ne kadar Müslüman veya İnançlı?

Konu sahibi son olarak 1214 gün önce görüldü
Kime sorsanız Türkiyenin %80-90 küsürü Müslüman.

Peki Müslümanlık nedir biliyor muyuz?

Oruç tutmak, namaz kılmak la müslüman olunabiliyor mu?

Veya Müslümanlıkta (inançta) sadece işimize gelenleri mi yapıyoruz?

Bana göre Türkiyenin yarısından çoğunun Müslümanlık inancı ile ilgi pek çok şey bilmiyor. Kulak duyma sözlerle inancını yerini getiriyor ve kendi kendi cennete sokuyor.

Hadi diyelim oruç tutuyorsun, namaz kılıyorsun bunlar sadece yeterli mi?
Kul hakkı yememek, zekat vermek, komşusunun karnı açken kendisinin tok yatmaması alçak gönüllü olmak nerede kaldı?

Türkiye'nin okuma yazma düzeyi belli, neredeyse cahil bir toplumuz ve önemlisi eğitimde cahil olduğumuz kadar inanç konusunda da aynıyız.

Forumda elbette Kur'an-ı Kerim okumuş arkadaşlarım veya çevresinde böyle insanlar vardır, sözüm bu arkadaşları ilgilendirmiyor.

Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Kur'an biz Türkçe'ye geçtiğimiz için kendi dilimizde olsun diye, Ezan Türkçe olsun diye çalışma yapıldı ama buna karşı çıktılar. Din düşmanısınız dediler, şimdi yakın zamanda 1-2 sene önce doğuda Kur'an-ı Kerim'i kürtçe olarak dağıttılar veya gösterdiler kimseden ses çıkmadı.

Bizim ülkemizde hani fidye olayları olurya bir adamın en zayıf noktası çocuğudur, çocuğunu kaçırırlar sonra fidye isterler adam da çocuğu için herşeyi yapar.
Aynısı Din üzerineden bazı partiler üzerinden oy toplamak amaçlı yapılmaktadır.

Dediğim gibi cahil insan çok olduğu için KUL HAKKI yiyen adamı bilerek görmezden gelirler.

Sizinde yorumlarınızı bekliyorum.

Tartışma çıkarmak isteyen varsa konuya yorum dahi yapmasın, herkesin fikrine saygılı olacağım ancak hakaret eden, tartışma çıkarana yorum dahi yapmayacağım.

Saygılar.

Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda Kur'an biz Türkçe'ye geçtiğimiz için kendi dilimizde olsun diye, Ezan Türkçe olsun diye çalışma yapıldı ama buna karşı çıktılar. Din düşmanısınız dediler, şimdi yakın zamanda 1-2 sene önce doğuda Kur'an-ı Kerim'i kürtçe olarak dağıttılar veya gösterdiler kimseden ses çıkmadı.

Şimdi sevgili kardeş, güzel kardeş, güzel aşık :) Bir yerde ofsayta düşmüşsün, beni su saatte klavyeye getirmişsin. Madem öyle gel böyle.

Ezanı Türkçe okutmak isteyenler, halkı bilinçlendirmek istediler ya hani, hani o aydınlatma girişimleri vardı ya mesela, peki neden o Türkçeleştirme operasyonunda ezanın sadece felah kelimesine dokunmadılar? Öncelikle bunu bir düşün. Soru sormuyorum, cevap beklemiyorum. Sadece düşün.

Ezanın Arapça veya Araplaşma ile bir ilgisi yok. Türk olan Hristiyanlar kiliselerdeki çan sesini değiştirip yerine güvenlik alarm sistemi taktırıyor mu? Ezan bütün dünyada orjinaliyle okunur ve özellikle başka ülkelere turistik ziyaret için giden müslümanların camiyi tanıması ve bulmasına yardımcı olur. E kırk yıllık müslüman camiyi tanıyamıyor mu diyeceksiniz. Evet efendim, camiler ülke kültürlerinde yer yer mimari değişkenlik gösterebiliyorlar. Japonya'da Japonca okunan bir ezan, her gün onlarca müslümana kaza yaptırır yani. Ezan evrenseldir, başka dillerde okutulamaz. Millet ezanın manasını bilmiyor muydu yani Türkçeye çevrilsin? Başka dillere çevrilecek olan şey Kurandır, insanlar okusun faydalansın. Birilerini gerici olarak fişledikten sonra ezanı Türkçe yapıp ilerici olunmaz.

Kuran'ın Kürtçe dağıtılması seni rahatsız mı ediyor? Irkçılık yapıyorsun diyeceğim ama ne kadar farkına varacaksın bilmiyorum. Kuran'ın her dilde çevirisi var. Bundan daha doğal ve hatta güzel ne olabilir? Diğer 3 kitabın çevirisi kimi rahatsız ediyor mesela?

Münazara konusu açıyorsanız, doğru bilgilerle düzgün giriş yapın. Ondan sonra ek cümlelerle kimse tartışma çıkarmasın diye ön duvarlar örmeyin. Sadece tek bir cümlen dikkatimi çekti ve senin yanlış bildiğin şeyi düzelttim. Tabi benim düzelttim dememle olmuyor, sen ne kadar alırsın bilemem. İster kabul et ister kabul etme.

Asıl konuya gelecek olursak. Önemli olan İslamiyetin ne kadar bilindiği değil, az bilinenin bile ne kadar doğru ve istikrarlı uygulandığıdır. Bunu ben kendi dilimde manevi hastalık olarak tanımlıyorum. Şahsı şahanem zaten bir takım hastalıklarla boğuşurken, ülkenin inanç ve inancı uygulama durumunu tartışmayı doğru ve haddimde bulmuyorum. Hele hele işi partilere yormak ise ayrı bir gaflettir diye düşünüyorum. Nasılsanız öyle yönetilirsiniz.

Ayrıca, sözüm bu arkadaşları ilgilendirmiyor diye set kurduğun cümlene gelirsek. Asıl olarak böyle bir zaman ve düzende bidatlarla tam olarak ilgilenmesi gereken ve doğruyu aksettirmesi gereken kişiler onlardır. İş sadece Kuran'ı Kerim okumakla bitmiyor. Boş boş okuyup saçma sapan mana çıkaran nice insanlar görüldü. Bunlardan kimileri ekranlarda boy gösteriyor.

Evvela hüsnü zan yapsın bir insan...

Bitmiyor bu konular.
Derdiniz ne anlamıyorum.

Gerekli bir konu başlığı açmışsın kardeşim eyvaALLAH ..
Konu içinde paylaştığın yorumlarında ise düzeltmeler yapmak gerekir ki Böğürtlen o işi halletmiş ..
Türkiye'yi geç dünya üzerinde ki Müslümanların durumunu ele aldığımızda çok büyük bir çoğunluğun ezbere Müslümancılık oynadığını fark edebiliriz .. Ülkemizde de bu ezbere ve içi boşaltılmış İslam anlayışı maalesef ayyukada yaşanmaktadır ..

Müsadenizle biraz sertten gireceğim .. Kim üstüne alınırsa alınsın ( ben bile alındıktan sonra )

Kuran'da Cenab-ı ALLAH buyurur ki ; " Yoksa siz imtihan olunmadan cennete gireceğinizi mi sandınız ? "

Yani Müslümanlık öyle kolay bir şey değil .. Kelime anlamıyla nefsini ALLAH'a teslim etmiş kimsedir Müslüman .. ALLAH'ın koymuş olduğu emir ve yasaklara ise tam anlamıyla riayet edene " Müttaki " denir .. İslam kalbi ve ameli bütünlüğün paralelinde yaşanırsa İslamdır .. Yoksa öyle sadece kalben inanıp amelen desteklememekle anca yarım yamalak Müslümanlık yaşanır ..

Bizim en büyük sorunumuz KURAN'I ANLAMAMAKTIR .. OKUYORUZ AMA ARAPÇASINDAN .. TÜRKÇE OKUYUP ANLAMAYA ÇALIŞMADIĞIMIZ MÜDDETÇE BU EZBERE HALİMİZ DEVAM EDECEKTİR ..

Müslümanım diyen müslümandır...

Müslümanlığın derecesi var mıdır ? bence yoktur...
Biri şöyle uygular diğeri böyle uygular...

Tek tip insan olmadığı gibi tek tip anlayışta olmayacaktır diye düşünüyorum...
Bu değişik tipler arası anlaşmazlık diye algılıyorum bu tür soruları...

Hoşgörü ortamına bir türlü giremedik... bir girsek çokta önemi kalmayacak bence...

Arapça Öğrenip kuran-ı kerimi indiği gibi okuyup anlamak ne kadar güzeldir.

Kur-an ı Arapça okursan müslümansın Türkçe okursan dinini Türkçe yaşamaya kalkarsan Allah kabul etmez .
Bunların deyimiyle Allah Araptır ! Başka dilde ibadet edenlerinki kabul görülmüyor Allah katında .

Konuyu açan arkadaşın da bahsettiği gibi bunlar hep okumamaktan cahillikten kaynaklanıyor.

Geçen yine bir dini tv programında denk geldim. Seyirci soruyor , hocam ben kuran ı Türkçe mealini okudum bitirdim hatim etmiş sayılır mıyım ? Hoca diyor ki hayır Arapçasını okuman lazım ancak o zaman hatim etmiş sayılırsın. :)

Böyle sığırlar olduktan sonra ne biz derdimizi anlatabiliriz bu insanlara ne de Türkçe yaşayabiliriz dinimizi.

Dinimizin arapça yaşanması orjinalinin bozulmaması gerektiğini söyleyip savunan arkadaşlar söylesinler bakalım. Namaz kılarken Fatiha yı veya diğer duaları okurken aklınız başka yönlere kayıyor mu kaymıyor mu ? Ben eskiden namaz kılarken arapça dua okurken bi yandan da akşam derbi ne olur üst mü oynasam , kıza mesaj atayım mı diye aklımdan geçiriyordum vb konular... Şimdi duaların Türkçesini bildiğim için namaz kılarken daha huşu içinde kıılıyorum çünkü ne okuduğumu biliyorum :) Boş boş secdeye yatıp kalkmıyorum :)

Dinimizi anlayabilmemiz için Türkçe yaşamamız lazım.

Sağolsunlar Kürtçe meali'de çıktı Kürtçe mealini okuyabileceğim..
Ama arapçasını öğrenmek daha cazip sanki bilemiyorum

gemisini kurtaran kaptan diyelim biz buna
herkes kendine müslüman.

Arkadaşlar Kuran'ı arapçasından okumanız bilmeniz çok güzel bir şeydir ve emin olun gereklidir AMAAAA OLMAZSA OLMAZI KURAN'I TÜRKÇESİNDEN OKUYUP ANLAMANIZDIR ..
Namaz kılarken tekbir alıyoruz kaçımız " ALLAHÜ EKBER " ne demek biliyoruz ?
Euzu besmele çekip başlıyoruz ama kaçımız euzu besmelenin ne anlama geldiğini biliyoruz ..?
Ve her her rekat Fatiha okuyoruz ama sorarım kaçımız Fatiha'da ne dediğimizi biliyoruz ?

O yüzden vaktiniz varsa ve yapabiliyorsanız arapçayı öğrenin ama bunun için vaktiniz yoksa hiç değilse surelerin Türkçe anlamlarını öğrenin .. KURAN'IN DİLİ EVRENSELDİR ve herkes anlasın diye bin bir lisana çevirisi yapılmıştır .. ALLAH ile konuşmak isteyen Kuran ile konuşmaya başlasın ..

Benim demek istediğim Kur'an tabii ki arapça okunabilir, Türkiyenin çoğunluğu Türkçe konuştuğu için ve arapça bilmediğimiz için kendi dilimizde okumamız yönündedir.

Kur'anı-ı Kerim i Arapça okuyup anlayan ve tamamen yerine getiren insana ne mutludur ibadet :)

Peki arkadaşlar şunu sorucam Türkçe olmasına karşı çıkanlar varsa; gece yatarken veya birşeyin gerçekleşmesini Allah'tan yaradan dan dilerken hangi dilde istemektesiniz?

O zaman Türkçe dua etmeyin gerçekleşmez :D
Not: Dua derken, hani birşey olsun diye adak adamak vs. şeyler.

Bu ülke 2 kitabı okumadığı için bu haldedir. dedim halen de diyorum

1. Kur'an-ı Kerim
2. Nutuk

Arkadaşlar kuranın türkçesini okumayın bence bakın bana hatmettim ve atayız oldum.

Kuranı arapçasından okumak yada Türkçe mealini okumak hiçbir sakıncası yoktur kısaca şu kadarını söylemek istiyorum izninizle okuyanda işte öyle okuyor manasına kafa yoruyor muyuz konu Müslümanlığa gelecek olursa kimse kimseye sen Müslüman değilsin diyemez çünkü Kelime-i Şehadeti doğru dürüst getirebilen her kişi Müslümandır öyle yada böyle Müslümandır günahı da kendine sevabı da kendine bilmem anlatabiliyor muyum.

Şöyleydi yanlış hatırlamıyorsam;
-Zina yapacak kadar günahkar, cenabet gezmeyecek kadar müzülmanlar.

bunu tartışmaya dökmek zaten ilginç gerçekten ama şunu söylemedne edemicem

Ezan nettir türkçe yapmaya gerek yoktur biliriz ne olduğunu ama Kuran der ve girersek olaya türkçesinden çok tevsirini okumalıyız deriz ki neden türkçesi yetmez tevsir derseniz şöyle bir misal vereyim

öncelikle Arapça çok geniş bir dildir tek bir harf bile bütün cümleri etkiler

mesela bizim bir deyimimiz veya ata sözümüz bilirsiniz kendimize özgündür çok :)
bir deyim veya atasözümüzü ilgilizceye çevirsek ingilizce bile olsa anlamayabilir tam ne demek olduğunu Kuran da öyledir arapçadır bazı çeviriler tam anlaşılmayabilir tam tatmin etmeyebilir tevsir daha iyidir ve bir çok arkadaşa katılıyorum orjinalelr değişmemeli ama kendi dilimizden de okumalıdır anlaşılmalıdır ki bunun için gelmiştir zaten

Türkiye ne kadar müslüman ? Hiç bir zaman bu soruyu genellememek gerektiğini düşünüyorum. Demokratik ve laik ülkede bu soru sorulamaz. Din ve vicdan özgürlüğüne aykırıdır. Aksine sizin dininizi sorgulayan bir kurum veya yetkiliden şikayetçi olabilirsiniz.

Sosyolojide din bir etkendir, ama toplumsal kimliği belirleyecek unsurlarda tek etken din değildir. Sosyo ekonomik sınflar, kültür, küresel ekonomi, çalışma ve yaşama şartları, siyasi baskı, anayasal özgürlükler, aile yapısı vs. bir çok ayrı etken toplumsal karakteri ortaya çıkarır.

Ve bu kadar etken altında kalan modern toplumun alıp, ne kadar dindar, yada ne kadar eğitimli, ne kadar duyarlı diyebilmek aslında o kadar kolay değildir. Heleki manevi olarak bu sorgulamalar daha olumsuz etkiler yaratır. Çünkü inanç kişisel samimiyet gerektiren bir konudur. Bu konuda kişiler kendi vicdanı ve inançlarının gerekliliklerini araştırp bilinçlenerek hareket etmesi gerekmektedir.

Para ile imanın kimde olduğu bilinmez bunun muhasebesini yapmak ta bizlere düşmez ama gözlemlediğim bir kaç vakadan yola çıkarak şunu diyebilirim ki gösterişte inançlı görünen ama uygulamada zayıf olanlar samimi ve gerçekten inancını dosdoğru yaşayandan daha fazla bu memlekette...

Geri