Türkiye Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyecek

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti

C579D635-9D09-4C1D-BD90-C9A75DE8C35D.jpeg

Irak, Türkiye’ye karşı açtığı tahkim davası kazandı. Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar ödeyeceği belirtilirken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi‘nin (IKBY) Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu.​

Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin çıkardığı petrol Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattından ihraç etmesine izin veren Ankara’nın iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasını kazandığını Cumartesi günü açıkladı.

Irak Petrol Bakanlığı’ndan Reuters’a konuşan bir kaynak, Türkiye’nin Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından alınan kararı uygulayacağını Irak’a yazılı olarak bildirdiğini ifade etti.

Konu hakkında bilgi sahibi başka bir kaynak, Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden Türkiye’ye günde 450 bin varil gönderildiğini, bunun 75 bin varilinin Irak federal devletinin çıkardığı, 370 bin varilinin ise Kürt Bölgesel Yönetimi’nin çıkardığı petrolden oluştuğunu ifade etti.

Bu arada Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar ödeyeceği belirtildi.

Tele1

Durdursun ihracati bakalim n'oluyo?

E dedik ama bunları.

hiçbir şey olmaz, ırak'ta çıkarılan petrolün %75 karını imtiyaz sahibi şirketler, %25'ini ise ırak alıyor zaten ırak'a pek bir şey kaldığı yok oradan, imtiyaz sahibi yabancı şirketler o petrolü satacak illa bir yer bulurlar. araplar şimdiden petrolün ömrünü tükettiğini bildiği için deli gibi alternatif enerji sektörlerinin hisselerini alıyorlar, yatırım yapıyorlar. 25 sene sonra kimse petrolün yüzüne bile bakmayacak.

hiçbir şey olmaz, ırak'ta çıkarılan petrolün %75 karını imtiyaz sahibi şirketler, %25'ini ise ırak alıyor zaten ırak'a pek bir şey kaldığı yok oradan, imtiyaz sahibi yabancı şirketler o petrolü satacak illa bir yer bulurlar. araplar şimdiden petrolün ömrünü tükettiğini bildiği için deli gibi alternatif enerji sektörlerinin hisselerini alıyorlar, yatırım yapıyorlar. 25 sene sonra kimse petrolün yüzüne bile bakmayacak.
Petrol ucarak mi gidecek?

İşin içinde Barzani varsa bir de burdan kara para aklarlar.

Farzı misal ; ,Zaten ceza alacaklarını bildikleri için önden anlaşmışlardır taraflar. Barzani söz konusu meblağı kayıt dışı olarak Türkiyedeki ilgiliye verir. Ama cezanın ödemesi hazineden yapılır, kayıt dışı parayı bölüşürler sonra birileri yine zenginleşir.

Aradan geçen yaklaşık 10 yıllık kâr zaten baki.

Petrol ucarak mi gidecek?

imtiyaz sahibi şirketler, bp, shell, lukoil, exxon gibi dünya devi şirketler bizden çok daha zeki ve çözümcü fikirleri olacağını düşünüyorum. sana bana kalsa, hortum çekeriz.

imtiyaz sahibi şirketler, bp, shell, lukoil, exxon gibi dünya devi şirketler bizden çok daha zeki ve çözümcü fikirleri olacağını düşünüyorum. sana bana kalsa, hortum çekeriz.
Aklin yoli birdir Oğsincim.Bazen en basit fikirler,en etkili olanlardir.
Ister shell,ol ister bp
Onlara da lazim lojistik bir küfe.

Geri